Przepisy Babka pomarańczowa z malinowym lukrem

Składniki

2 szkl. mąki

4 żółtka

1 jajko

85 g masła

3/4 szkl. mleka

14 g drożdży suszonych lub 30 g drożdży świeżych

100 g kandyzowanych skórek pomarańczowych

1 pomarańcza

3/4 szkl. cukru

Polewa:

garść malin mrożonych

6 łyżek cukru pudru

Sposób przygotowania

1

Przesiej mąkę do miski.

2

Dodaj drożdże suszone. Jeśli wykorzystujesz drożdże świeże, połącz je z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki i 1/2 szklanki mleka. Odstaw do wyrośnięcia.

3

Dodaj cukier.

4

Roztop masło, dodaj mleko i wyłącz ogień. Letnie masło z mlekiem dodaj do miski.

5

Dodaj jajko i żółtka.

6

Otrzyj skórkę z wyparzonej pomarańczy.

7

Do miski dodaj kandyzowaną skórkę pomarańczową.

8

Przez ok. 10 minut wyrabiaj ciasto końcówką do ciasta drożdżowego. Powinno być lśniące i luźne. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1-1,5 godz.

9

Wyrośnięte ciasto przełóż do natłuszczonej i wysypanej mąką lub bułką tartą foremki. Odstaw do ponownego wyrośnięcia. Ciasto piecz ok. 40 minut, w temp. 180°C, do suchego patyczka.

10

Rozmrożone maliny połącz z cukrem pudrem. Wystudzoną babkę podawaj z sosem malinowym.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 17.09-23.09.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8