Babka herbaciana z rumowymi rodzynkami
Składniki
100 g masła
2 jajka
100 ml mleka
200 g mąki
40 g rodzynek
80 g cukru
1 łyżka aromatycznej herbaty
2 łyżki rumu
szczypta soli
łyżka masła i łyżka mąki do przygotowania formy
1 op. polewy z białej czekolady
Sposób przygotowania
1
Mleko zagotuj i zalej nim herbatę. Ostudź. Rodzynki zalej rumem. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj żółtka, a następnie partiami mąkę z proszkiem do pieczenia i odcedzoną bawarkę. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
2
Piekarnik rozgrzej do 190°C. Formę do babki wysmaruj masłem i oprósz mąką. Rodzynki odcedź i dodaj do ciasta. Delikatnie ręcznie wmieszaj pianę z białek i przełóż ciasto do przygotowanej formy. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika na ok. 40 minut.
3
Wystudzoną babę pokryj polewą z białej czekolady.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
15 min.
Desery