Przepisy Babeczki z serduszkiem
Składniki
Ciasto kruche na serduszka:
1 kostka margaryny
1 szkl. cukru
2 szkl. mąki pszennej
1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 jajek
1/2 szkl. koncentratu z buraków
Ciasto na babeczki:
125 g mąki
30 g cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
170 g masła schłodzonego
3 łyżki kakao
szczypta soli
Opis

Przygotuj ciasto kruche: suche składniki przesiej przez sitko wprost na stolnicę. Dodaj szczyptę soli i wymieszaj. Masło pokrój w kostkę, dodaj do składników na stolnicy i ugniataj wszystko koniuszkami palców, rozcierając ciasto na wiórki. Uformuj gładką kulę, zawiń ją w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez ok. 30 min. Następnie ciasto wyjmij z lodówki. Rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką i wytnij serduszka. Ciasteczka piecz w temp. 200° przez ok.10 min.

Przygotuj ciasto na babeczki: w rondlu rozpuść margarynę z sokiem z buraków i cukrem. Przestudź. Obie mąki przesiej przez sitko i zmiksuj dokładnie z rozpuszczonym masłem, proszkiem do pieczenia i żółtkami. Z białek ubij sztywną pianę i delikatnie wmieszaj w ciasto. Ciasto przełóż do 2/3 wysokości papierowych foremek i piecz ok. 15–20 min w temp. 150° stopni.

Serduszko z ciasta kruchego połóż na wierzch upieczonej babeczki i obsyp przez sitko cukrem pudrem. Zdejmij serduszko – na babeczce pozostanie kształt serca. Babeczki podawaj z upieczonym sercem do dekoracji.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 miesięcy temu
145 min.
Dania główne
3 miesięcy temu
10 min.
Dania główne
3 miesięcy temu
40 min.
Desery