Babeczki z morelami i białą czekoladą
Składniki
3 morele
120 ml mleka
125 g masła
2 jajka
50 g białej czekolady 
185 g mąki pszennej
60 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego 
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Opis

Zadbaj o to, by wszystkie składniki miały zbliżoną temperaturę. Piekarnik nastaw na termoobieg z temp. 160°C. Morele umyj, wypestkuj i pokrój na małe kawałki. Czekoladę drobno posiekaj. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej. W osobnej misce utrzyj mikserem masło z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj kolejno jajka, wymieszaj i odstaw mikser. Do masy dodaj na przemian w 2 partiach mąkę i mleko. Mieszaj już tylko delikatnie łopatką. Foremkę do babeczek wyłóż papilotkami. Każdą wypełnij w 2/3 ciastem i wciśnij w środek kawałek moreli. Wstaw babeczki do nagrzanego piekarnika i piecz na złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika posyp gorące babeczki posiekaną czekoladą. Podaj po wystudzeniu.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne