Przepisy Babeczki mózgi
Składniki
125 g masła
125 ml mleka
2 jajka
65 g cukru
185 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
50 g grubo posiekanej białej czekolady
Krem:
150 g mrożonych malin
1 budyń waniliowy
2 łyżki cukru
100 g masła
150 ml soku jabłkowego
Sposób przygotowania
1
Piekarnik nastaw na 160°C. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej. Masło utrzyj z cukrem. Dalej ucierając, dodaj kolejno jajka. Kiedy jajka połączą się z masłem, odstaw mikser i mieszając masę łopatką, dodaj w dwóch partiach mąkę z proszkiem i mleko. Na koniec dodaj posiekaną czekoladę i jeszcze raz delikatnie zamieszaj. Masę wyłóż do foremki wyłożonej papilotkami. Wstaw foremkę do nagrzanego piekarnika i piecz babeczki na złoto. Upieczone babeczki wyłóż na metalową kratkę i wystudź.
2
Maliny zagotuj z cukrem i sokiem jabłkowym. Kiedy zmiękną, przetrzyj je przez sitko. Na powstałej pulpie ugotuj budyń (nie szkodzi, że objętości płynu jest mniej niż w przepisie na opakowaniu). Budyń odstaw do wystudzenia. W małej misce zmiksuj 100 g masła. Dalej miksując masło, dodawaj do niego po łyżce budyniu malinowego. Gotowym kremem wyrównaj powierzchnię babeczek.
3
Pozostały krem przełóż do szprycy z cienką prostą końcówką. Wyciskając krem na powierzchnie babeczek, twórz małe zawijasy jeden obok drugiego.
4
Gotowe babeczki dla lepszego efektu możesz skropić syropem malinowym.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
25 min.
Dania główne
2 miesiące temu
45 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Desery