Babeczki marchewkowe
Składniki
200 g ugotowanej lub upieczonej w folii marchwi
3 jajka
190 g mąki
130 ml oleju
120 g cukru
szczypta soli
1 łyżeczka sproszkowanego imbiru lub cynamonu
2 łyżki soku z cytryny
brązowy cukier puder brązowy
cukier demerara
pomarańczowa masa cukrowa
Sposób przygotowania
1
Marchewkę zmiksuj dokładnie z olejem.
2
Do marchewkowej masy dodaj jajka i wymieszaj mikserem. 
3
Suche składniki wymieszaj w misce i wsyp partiami do masy marchewkowej, mieszając ją łopatką. Ciasto rozłóż do papilotek i wstaw do nagrzanego do 170ºC piekarnika na ok. 25 minut. Upieczone babeczki wystudź.
4
Z pomarańczowej masy cukrowej ulep małe marchewki. Z soku z cytryny i cukru pudru utrzyj niewielką ilość niezbyt gęstego lukru. Wierzch babeczek zanurz w lukrze.
5
Następnie zanurz babeczki w cukrze demerara. Na czubku każdej z nich umieść cukrową marchewkę.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Zupy
2 miesiące temu
45 min.
Zupy
2 miesiące temu
25 min.
Desery