Babeczki buraczano-piernikowe z kremem śliwkowym
Składniki
200 g ugotowanych buraków
140 g mąki pszennej
150 ml oleju
3 jajka
50 g kakao
150 g cukru
szczypta soli
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka przyprawy do piernika
Krem:
100 g suszonych śliwek bez pestek
150 ml wody + 50 ml do rozpuszczenia budyniu
1/2–1 budyń waniliowy
60 g masła
Sposób przygotowania
1
Piekarnik nastaw na 160°. Buraki zmiksuj blenderem na gładką masę z olejem. Korzystając następnie z miksera, wymieszaj buraki kolejno z dwoma jajkami. Wymieszaj wszystkie suche składniki i dodaj w dwóch partiach do masy buraczanej. Wymieszaj łopatką do połączenia składników. Formę na muffiny wyłóż papilotkami i napełnij ciastem.
2
Wstaw do nagrzanego do 160˚ piekarnika na 25 minut. Upieczone babeczki ostudź na metalowej kratce.
3
Śliwki zalej wodą i zagotuj. Kiedy zmiękną, zmiksuj je na gładką masę. Budyń rozmieszaj w 50 ml wody i dodaj do masy śliwkowej. Ponownie zagotuj i gotuj przez 2–3 minuty na małym ogniu. Gotowy budyń wystudź. Masło utrzyj na puch. Dalej ucierając, dodaj do niego budyń. Gotowy krem wyłóż na buraczane babeczki.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
20 min.
Zupy
2 miesiące temu
60 min.
Desery
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne