Ażurowe naleśniki trójsmakowe
Składniki
500 g gulaszu z szynki Tesco
250 g boczniaków Tesco
1 paczka szpinaku Tesco
1 mały koncentrat pomidorowy
200 g śmietanki 30%
200 g sera wiórki na tacce Tesco
1 op. rukoli Tesco
1 cukinia
3 cebule
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonej bazylii
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1 jajko
mąka pszenna
kostka masła
1 szkl. wody
przyprawy: sól jodowana do smaku, pieprz do smaku  
Opis

Do miseczki wlej wodę, dodaj 1 jajko, 3 łyżki śmietanki 30% i szczyptę soli. Miksuj, dosypując tyle mąki, by powstało ciasto naleśnikowe o konsystencji śmietanki.  

Na patelni teflonowej lub ceramicznej smaż niewielkie naleśniki (po 3 na patelni), wykorzystując 1/3 ciasta. Te naleśniki będą podstawą minitorcików naleśnikowych. Pozostałe naleśniki smaż tak, by powstały ażurki, tzn. nabierz ciasto łyżką i wlewaj je na patelnię, tworząc wzorki.  

Obierz cebule oraz czosnek i posiekaj je drobno. Mięso gulaszowe z szynki zmiel. Na patelni stop 50 g masła, zeszklij 1 posiekaną cebulę, po czym dodaj zmielone mięso. Obsmaż je, dodaj połowę czosnku, bazylię, sól i pieprz. Duś mięso do miękkości, podlewając odrobiną wody. Pod koniec dodaj koncentrat pomidorowy. Zdejmij patelnię z ognia. W czasie, gdy mięso się dusi, zajmij się farszem.  

W rondelku stop 50 g masła, dodaj drugą część posiekanego czosnku, szpinak i startą cukinię. Dopraw masę solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Duś na maśle przez ok. 10 minut. Pod koniec oprósz mąką, by lekko zagęścić farsz szpinakowy. 

Boczniaki oczyść. Usuń twarde ogonki, a kapelusze pokrój w cieniutkie paseczki. Na maśle zeszklij posiekaną cebulę, dodaj boczniaki. Po przesmażeniu podlej śmietanką. Duś grzyby do miękkości, aż śmietanka lekko odparuje. Dopraw solą i pieprzem do smaku. 

Naczynie żaroodporne posmaruj pozostałym masłem. Rozłóż pełne naleśniki, posyp je serem i przełóż farszem szpinakowym, posyp serem, następnie ułóż naleśniki z ażurem, przekładając je pozostałym farszami naprzemiennie oraz serem. Naleśniki zapiecz w piekarniku lub kuchence mikrofalowej do chwili, aż ser delikatnie się rozpłynie. Podawaj naleśniki na talerzach wyłożonych rukolą.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
35 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Napoje