Przepisy Ażurowe naleśniki trójsmakowe

Składniki

500 g gulaszu z szynki Tesco

250 g boczniaków Tesco

1 paczka szpinaku Tesco

1 mały koncentrat pomidorowy

200 g śmietanki 30%

200 g sera wiórki na tacce Tesco

1 op. rukoli Tesco

1 cukinia

3 cebule

4 ząbki czosnku

1 łyżeczka suszonej bazylii

1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

1 jajko

mąka pszenna

kostka masła

1 szkl. wody

przyprawy: sól jodowana do smaku, pieprz do smaku  

Opis

Do miseczki wlej wodę, dodaj 1 jajko, 3 łyżki śmietanki 30% i szczyptę soli. Miksuj, dosypując tyle mąki, by powstało ciasto naleśnikowe o konsystencji śmietanki.  

Na patelni teflonowej lub ceramicznej smaż niewielkie naleśniki (po 3 na patelni), wykorzystując 1/3 ciasta. Te naleśniki będą podstawą minitorcików naleśnikowych. Pozostałe naleśniki smaż tak, by powstały ażurki, tzn. nabierz ciasto łyżką i wlewaj je na patelnię, tworząc wzorki.  

Obierz cebule oraz czosnek i posiekaj je drobno. Mięso gulaszowe z szynki zmiel. Na patelni stop 50 g masła, zeszklij 1 posiekaną cebulę, po czym dodaj zmielone mięso. Obsmaż je, dodaj połowę czosnku, bazylię, sól i pieprz. Duś mięso do miękkości, podlewając odrobiną wody. Pod koniec dodaj koncentrat pomidorowy. Zdejmij patelnię z ognia. W czasie, gdy mięso się dusi, zajmij się farszem.  

W rondelku stop 50 g masła, dodaj drugą część posiekanego czosnku, szpinak i startą cukinię. Dopraw masę solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Duś na maśle przez ok. 10 minut. Pod koniec oprósz mąką, by lekko zagęścić farsz szpinakowy. 

Boczniaki oczyść. Usuń twarde ogonki, a kapelusze pokrój w cieniutkie paseczki. Na maśle zeszklij posiekaną cebulę, dodaj boczniaki. Po przesmażeniu podlej śmietanką. Duś grzyby do miękkości, aż śmietanka lekko odparuje. Dopraw solą i pieprzem do smaku. 

Naczynie żaroodporne posmaruj pozostałym masłem. Rozłóż pełne naleśniki, posyp je serem i przełóż farszem szpinakowym, posyp serem, następnie ułóż naleśniki z ażurem, przekładając je pozostałym farszami naprzemiennie oraz serem. Naleśniki zapiecz w piekarniku lub kuchence mikrofalowej do chwili, aż ser delikatnie się rozpłynie. Podawaj naleśniki na talerzach wyłożonych rukolą.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 12.09-18.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4