Przepisy Asure - tradycyjny budyń turecki
Składniki
1 pomarańcza
1 szklanka pszenicy tłuczonej lub otrębów z pszenicy
½ szklanki ryżu
1 szklanka cukru
½ szklanki fasoli
½ szklanki ciecierzycy
60 g moreli suszonej
60 g orzechów włoskich
5 - 6 fig suszonych
30 g migdałów
50 g rodzynek
30 g pistacji
3 l wody
1 łyżeczka skórki pomarańczowej
Opis

Pszenicę lub otręby, ryż, fasolę i ciecierzycę mocz w oddzielnych naczyniach w zimnej wodzie (wlej 2 szklanki do każdego z naczyń) przez co najmniej 10 godz. Następnie całość gotuj w dużym rondlu na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU w 3 l wody przez ok. 1 godz. 

Do rondla z roślinami strączkowymi i ryżem dodaj cukier. Drobno pokrój: migdały, morele suszone, figi, rodzynki, pistacje i obraną pomarańczę. Dodaj do rondla wraz 1 płaską łyżeczkę startej skórki pomarańczowej.

Całość wymieszaj i rozlej do niewielkich miseczek. Pozostaw do wystygnięcia. Przed podaniem udekoruj bakaliami.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
1 tydzień temu
2 miesiące temu
15 min.
Zupy
2 miesiące temu
30 min.
Desery
2 miesiące temu
40 min.
Zupy