Aromatyczny pasztet drobiowy z marchewką
Składniki
350 g wątróbki drobiowej
250 g filetu z kurczaka
200 g marchwi + 1 duża marchew
150 g pietruszki
100 g selera
2 średnie cebule 
2 jajka + 1 białko
1 łyżeczka ziela angielskiego
4–5 listków laurowych
odrobina zmielonych goździków  
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka ostrej papryki
2/3 łyżeczki czarnego pieprzu
2/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
50 g mielonego lnu
sól
Opis

Podroby, mięso oraz warzywa (bez jednej marchewki i cebuli) gotuj w lekko osolonej wodzie wraz z listkami laurowymi i zielem angielskim przez ok. 1 godz. Po tym czasie odstaw do ostygnięcia.

Schłodzone składniki zmiel 2 razy wraz z pozostałą surową cebulą. Do masy dodaj jajka i ubite białko, przyprawy oraz mielone siemię lniane. Całość dokładnie wymieszaj i w dwóch częściach przełóż do formy o długości nie dłuższej niż 20 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.

Pierwszą część masy wyłóż na dno, na niej połóż surową obraną marchewką w całości. Przykryj ją pozostałą porcją pasztetu i lekko dociśnij, wyrównując całość za pomocą łyżki. Pasztet piecz przez 90 minut w piekarniku nagrzanym do 190˚C. 

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
120 min.
Dania główne
2 miesiące temu
30 min.
Zupy
2 miesiące temu
75 min.
Desery