Przepisy Aromatyczna konfitura śliwkowa

Składniki

1 kg śliwek

100 ml alkoholu o aromacie trawy żubrowej

200 ml wina czerwonego wytrawnego

300 g cukru

1 cytryna

Opis

Śliwki dobrze umyj, przetnij na pół i wyjmij pestki. Pokrój na kawałki, nie muszą być regularne. Przełóż do miski. Wyciśnij sok z cytryny i dodaj cukier, wymieszaj dobrze z owocami i odstaw na kilka minut.

Rozgrzej rondel i włóż śliwki. Jak tylko owoce puszczą cały sok, dodaj czerwone wino i mieszaj regularnie, bo od tego momentu konfitura może się przypalić. Jak tylko płyn zredukuje się do połowy swojej objętości, wlej alkohol. Mieszaj nadal przez kilka minut, aby alkohol wyparował, a pozostał tylko aromat trawy żubrowej. Wtedy konfitura jest gotowa do przełożenia do słoików.

Przygotuj słoiki i zakrętki – umyj i wytrzyj do sucha lub wstaw do piekarnika na 60° do wyschnięcia. Do gorących słoików przekładaj konfiturę i zamknij dobrze pokrywką. Konfitura śliwkowa jest idealna do pieczonego drobiu lub pasztetu.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 19.09-25.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4