Przepisy Ajvar - pasta z bakłażanów i papryki

Składniki

1 bakłażan
2 papryki czerwone
½ kg pomidorów (najlepiej podłużnych)
2 ząbki czosnku
1 łyżka miodu
1 łyżka octu jabłkowego
sól
pieprz czarny mielony
papryczka chilli (kawałek)
Dodatkowo:
3 słoiki (małe)

Opis

Bakłażany i paprykę umyj, następnie odetnij szypułki. Piekarnik nagrzej do 180° i piecz warzywa ok. 45 min. Po tym czasie zdejmij z nich skórkę i oczyść z pestek. Pomidory sparz wodą, obierz ze skóry i pozbądź się pestek. Wszystkie warzywa pokrój w kostkę i duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE  na 1 łyżce oliwy na wolnym ogniu przez ok. 30 min, aby sok z warzyw odparował. Masę przełóż do miski i zmiksuj. Następnie dodaj wyciśnięty czosnek, sól, miód, ocet, chilli lub pieprz do smaku.

Słoiki i przykrywki sparz gorącą wodą. Pastę przełóż do słoików, pozostawiając od góry ok. 2 cm pustej przestrzeni. Do każdego słoika możesz dodać po 1 łyżeczce oliwy. Na końcu zakręć przetwory suchą przykrywką.

Dno dużego garnka wyłóż ściereczką, postaw na niej słoiki i zalej wodą do 2/3 ich wysokości. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 20 min. Po pasteryzacji nakrętki mocno dokręć. Słoiczki wyjmij i postaw do góry dnem do czasu ostudzenia. Przechowuj słoiki w chłodnym, zaciemnionym miejscu.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem