Zdrowy tryb zycia Relaks Żywa czy sztuczna choinka? Postaw na kompromis

Tradycja ozdabiania choinki wywodzi się z pogańskich wierzeń i rytuałów związanych z kultem Boga Słońca, jego matki Aszery oraz kultem zielonych drzew. Obchodzono wówczas „święte noce” na cześć Boga Słońca, podczas których odprawiano tańce pod drzewami obwieszonymi owocami, słodyczami i światełkami.


Według legendy pierwsze świąteczne drzewko ozdobił irlandzki opat Kolumban. Miał on krzewić wśród pogan w Burgundii wiarę w narodziny Chrystusa. Chcąc przyciągnąć jak najwięcej ludzi, ułożył płonące pochodnie w kształt krzyża i umieścił je na starym obrzędowym drzewie iglastym. Światło przyciągnęło tłum, a dzięki temu gestowi ozdobione drzewko stało się symbolem narodzin Jezusa.

Jaką choinkę wybrać? Żywą, sztuczną czy w doniczce?

Sztuczna choinka to zakup na lata, ponieważ nie traci igieł. Jest to także spora oszczędność, choć na początek trzeba wydać więcej niż za żywą choinkę. Ma idealny kształt, nie wymaga specjalnej pielęgnacji i nie trzeba po niej sprzątać. Wadą sztucznej choinki są toksyny, które uwalniają się przy utylizacji. Do produkcji i transportu sztucznej choinki zużywa się też znacznie więcej energii niż do wyhodowania żywej.

Żywa choinka to nieodłączny symbol świąt. Większość drzewek pochodzi obecnie ze specjalnych plantacji lub przecinek w leśnych szkółkach. Taka choinka wymaga jednak odpowiedniego traktowania i trzeba sprzątać opadające igliwie. Należy również pomyśleć, co z nią zrobić po świętach. Zwykle najtańszy jest świerk pospolity, który jednak bardzo szybko opada. Dłużej trzyma się świerk kłujący. Sosna również jest dość wytrzymała, ale ma rzadszą koronę i gałęzie. Na choinkę najlepiej nadaje się jodła kaukaska, która prawie nie opada, jest wytrzymała i ma gęsty pokrój. Z tego powodu jest również najdroższa.

Choinka w doniczce to kompromis pomiędzy sztucznym a ciętym drzewkiem. Może służyć przez kilka lat, podobnie jak sztuczna, a w święta roztacza piękny zapach igliwia, zupełnie jak cięta. Do świat może stać na zewnątrz, w ogrodzie lub na balkonie, a na święta wystarczy ją przenieść do domu. Należy jednak uważać na szok termiczny, którego drzewko może doznać przy przenoszeniu z zimna do ciepła. Z tego powodu trzeba zadbać o odpowiednią aklimatyzację, inaczej roślina zginie. Aklimatyzacja powinna trwać od kilku dni do nawet dwóch tygodni, w zależności od tego, jakie temperatury panują na zewnątrz.

Jak dbać o żywą choinkę?

Po przyniesieniu choinki do domu należy położyć ją w chłodnym miejscu lub na zewnątrz. Nie należy wystawiać jej na bezpośrednie działanie promieni słonecznych, stawiać przy oknie lub w pobliżu grzejników (należy zachować przynajmniej 1 m odległości), ponieważ w innym razie drzewko szybko uschnie.

Następnie wystarczy włożyć drzewko do stojaka z wodą, dzięki czemu choinka dłużej się utrzyma. Jeśli choinka jest przechowywana na zewnątrz, w ujemnych temperaturach, do pojemnika z wodą warto dodać trochę gliceryny, aby nie dopuścić do zamarznięcia wody. Wodą należy skropić także igliwie.

Jak zutylizować choinkę?

Gdy święta miną, zdejmij ozdoby i wrzuć choinkę do kompostu. Inna możliwość to przekazanie drzewka do specjalnego punktu odbioru. Niektóre miasta po świętach oferują wywózkę choinek. Dowiedz się we właściwym urzędzie lub na stronie internetowej swojego miasta, co zrobić z choinką po świętach.

Jak ozdobić choinkę?

Zanim przystąpisz do ozdabiania drzewka, umieść je w stojaku w wybranym miejscu. Najpierw załóż oświetlenie, a potem nietłukące ozdoby. Te delikatniejsze zostaw na koniec. Rozwieszając ozdoby, większe i cięższe zakładaj u dołu, na większe gałęzie. Mniejsze i drobniejsze wieszaj u góry. Następnie załóż łańcuchy i inne świecidełka. Kropką nad i jest gwiazda lub inna ozdoba, którą zakłada się na czubek.

Nasi przodkowie stroili drzewka przede wszystkim ozdobami z naturalnych materiałów, drewna i słomy. Do tradycyjnych ozdób zaliczają się przede wszystkim te materiałowe, zrobione na szydełku, wykonane z papieru, drutów lub koralików. Tradycyjny styl jest popularny również dziś. Do klasyki zaliczają się kolorowe szklane bombki z różnymi motywami.

Kolorystyka ozdób choinkowych to wyłącznie kwestia gustu. Są tacy, co wybierają jeden lub dwa kolory, stawiając na elegancję. Prostota się ceni.

Najczęściej wybierane kolory to czerwony, niebieski, złoty, srebrny lub żółty.

Ozdób nie trzeba kupować w sklepach. Można puścić wodze fantazji i razem z dziećmi przygotować oryginalne świecidełka. Na przykład łańcuchy z papieru, gwiazdki i dzwonki. Dla maluchów ubieranie choinki to wielkie wydarzenie, dlatego pozwól im jak najlepiej uczestniczyć w tej tradycji. 

Do ozdabiania choinki używa się także słodyczy. Poza czekoladowymi figurkami na drzewku mogą zawisnąć pierniki, orzechy włoskie lub niewielkie jabłka. Oryginalne łańcuchy można zrobić choćby z popcornu nawleczonego na nitkę.


Źródła: novinky.cz, zena.aktualne.cz, milujivanoce.cz, blesk.cz, prazsky.denik.cz

Published: 3 miesiące temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.