Wskazówki i porady Żurawina - lekarstwo oraz pyszny dodatek do sosów i ciast

Żurawina ma intensywnie czerwoną barwę, pochodzi z Ameryki Północnej i północnej Europy, zakwita początkiem lata, a zbiera się ją jesienią. Istnieje w ponad 100 odmianach. Indianie z Ameryki Północnej używali jej jeszcze przed Kolumbem. Produkcja do użytku komercyjnego rozpoczęła się prawie 200 lat temu.  

Żurawina jako lekarstwo  

Żurawina to niski krzew, który rośnie do wysokości około 25 centymetrów. Jej owoce są źródłem ogromnych ilości witaminy C, A oraz K, karotenu, błonnika i przeciwutleniaczy. Zawierają kwas cytrynowy, jabłkowy, benzoesowy i kwas szczawiowy. Są bogate w minerały, takie jak magnez, wapń, mangan, fosfor i sód.  

Żurawina oprócz skutecznego wspomagania leczenia zapalenia pęcherza i nerek, obniża poziom cholesterolu i pomaga ustabilizować rytm serca. Amerykańscy indianie używali ich również do opatrywania ran. Podobny efekt dezynfekujący i przeciwzapalny, który chroni drogi moczowe, zastosowano w leczeniu zatruć krwi. Żurawina jest też skuteczna w leczeniu i łagodzeniu objawów biegunki, grypy i miażdżycy. Stosuje się  dodatkowo w leczeniu cukrzycy i reumatyzmu. 

Owoce żurawiny zawierają kwasy omega-3, które odnawiają komórki, dzięki czemu coraz częściej można ją znaleźć w składzie kremów do skóry. Regularne spożywanie jej zapobiega rozprzestrzenianiu się bakterii w jamie ustnej i hamuje rozwój chorób zębów. To także dobry suplement diety podczas odchudzania. Wspomaga oczyszczanie, poprawia trawienie i przyspiesza wypróżnianie. Ale zadbaj przy jej regularnym spożywaniu o częstsze nawadnianie, gdyż bez tego żurawina traci na skuteczności.  

Uprawa, zbieranie, przechowywanie i przetwarzanie 

Uprawa żurawiny wymaga specjalnego podłoża torfowego. Nawadnianie jej nie jest konieczne, ponieważ krzew nie toleruje zbyt dużej wilgotności. Zbiera się ją, gdy owoce staną się ciemnoczerwone, czyli na ogół w sierpniu i wrześniu. Zbiór najlepiej wykonywać ręcznie, starając się uniknąć uszkadzania krzaków i owoców. Liście również są zbierane ręcznie w taki sposób, aby ich nie uszkodzić ani nie zgnieść. Są przydatne w przeziębieniach i leczeniu chorób układu moczowego - można z nich ugotować leczniczą herbatę. Owoce można naturalnie jeść surowe. Najczęściej jednak liście i owoce suszy się w cieniu, w sztucznym cieple lub na słońcu, ale nie więcej niż w 40 stopniach Celsjusza.  

Po zbiorze żurawina już nie dojrzewa. Można ją wykorzystać w ciągu dwóch dni od zbioru, ponieważ pozostawiona w domowych warunkach szybko się psuje. Pakowana próżniowo wytrzyma w lodówce do czterech tygodni.  

Żurawinę można również suszyć w piekarniku. Trzeba pamiętać, by drzwiczki piekarnika były lekko otwarte i często sprawdzać owoce, by uniknąć przypalenia. Aby nawodnić suszoną żurawinę, zanurz ją w wodzie lub soku na kilka godzin. 

Owoce żurawiny możesz zamrozić. Umieść je w jednej kieszeni lub w pojemniku do zamrażania i trzymaj w zamrażarce nawet do 6 miesięcy. 

Kto, z kim i gdzie? 

Żurawina przyjaźni się z jabłkami, brązowym cukrem, kukurydzą, śmietaną, syropem klonowym, pomarańczami, wieprzowiną, drobiem, białym cukrem, mandarynkami i orzechami włoskimi. Wypróbowaliśmy te połączenia w naszych przepisach i świetnie sprawdzają się w pieczonych pączkach lub w świątecznym cieście. 

Dżem żurawinowy 

Z bohaterów tego tekstu możesz też przygotować wyśmienity dżem. Do jego przygotowania potrzebujesz barwnych, dojrzałych owoców. Nie powinny być przejrzałe, z drugiej strony niedojrzałe owoce żurawiny są bardzo gorzkie. Żurawina zawiera duże ilości tanin, kwasów i substancji pektynowych, które sprawiają, że dżem żurawinowy jest nieco pikantny.  

Jak przygotować lekko pikantny, słodki dżem żurawinowy? 

To proste. Używamy do niego maksymalnie 1,5 kg owoców. Z 1 kg żurawiny odparowujemy 0,45 litra wody i dodajemy 0,8 kg cukru. Nie dodajemy żadnych dodatkowych pektyn ani kwasów.  

Butelkowana żurawina 

Żurawinę można gotować bez cukru i wody. Podgrzewamy ją wtedy “we własnym sosie”, czyli prażymy. Umieść czyste owoce w słoikach, zamknij i poddaj wyparzaniu. Zamknięta szczelnie żurawina, może być później dodawana do potraw z grillowanym serem, ale też można z niej przygotowywać sosy. 

Sos żurawinowy 

Tak, możesz też przygotować prosty sos żurawiny z zakonserwowanych owoców. Czego potrzebujesz? 

Skarmelizuj w garnku cukier, wlej wino i wsyp żurawinę. Gotuj na średnim ogniu i mieszaj aż płyn odparuje, a sos zgęstnieje. 

Sos żurawinowy najlepiej podawać na ciepło, doskonale pasuje do mięs. 

Chutney żurawinowy 

Indyjski sos chutney to kolejny przepis, który możesz przygotować z żurawiny. Taki sos doskonale nadaje się do mięsa z indyka, drobiu lub kaczki. Na pewno spodoba Ci się też z pieczonymi ziemniaczkami, pasztetem, krewetkami, czy też z sorbetem - wszędzie tam, gdzie pasuje żurawina. 

Do żurawinowego chutney potrzebujesz: 

Wsyp żurawinę do garnka, zalej wodą, wsyp cukier, cynamon, imbir i gotuj, aż żurawina zacznie się kruszyć (około 15-20 minut). Dodaj pokrojone jabłka, rodzynki i drobno posiekany seler. Redukuj przez kolejne 20 minut, aż całość zgęstnieje. Ostudź i podawaj do grillowanego mięsa lub pieczonych ziemniaków 

Kisiel żurawinowy z kardamonem? To tylko jeden z pysznych słodkich przysmaków. A co z przekąskami żurawinowymi do chrupania? 

Syrop żurawinowy 

Soczysty sok żurawinowy jest bombą witaminową dla organizmu. Ale z żurawiny można też zrobić smaczny i zdrowy syrop.  

Możesz nim polewać naleśniki lub wzbogacać ulubione drinki. Do tego nie jest wcale trudny w przygotowaniu. Przygotuj 2,5 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny, 1 szklankę wody i 1 szklankę cukru trzcinowego. Gotuj wszystko razem na małym ogniu przez około 20 minut, następnie pozwól wystygnąć. Przesiej przez sito i wlej do butelek. Syrop żurawinowy przechowujemy w lodówce. 

 

Źródła:  liecive-caje.sk, harvettotable.com, zdravoteka.sk, konzervovanie.sk, korunnycukor.sk 

Opublikowano: 3 tygodnie temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.