Wskazówki i porady Znasz lecznicze działanie papryki? To prawdziwa bomba witaminowa!

Czy wiesz, skąd dotarła do nas pierwsza papryka? Miało to miejsce w XVI wieku, a papryka przywędrowała do nas z Ameryki Środkowej. Od tej pory znalazła szerokie zastosowanie w kuchni. Papryki wszystkich odmian i kolorów można chrupać na surowo, maczać je w dipach, piec, nadziewać, smażyć czy dusić. Poza doskonałym smakiem przynoszą również szereg korzyści dla zdrowia. Papryka zawiera beta-karoten, potas, magnez, wapń, żelazo, witaminy B, C i E oraz kwas foliowy.

Mało kalorii i dużo witamin

Papryka jest niskokaloryczna, za to zawiera mnóstwo witamin. Dlatego świetnie pasuje do diet odchudzających.

Wartości odżywcze tego wspaniałego warzywa są następujące:

100 g papryki zawiera w przybliżeniu

  • 110 kJ energii
  • 1 g białka
  • 5 g węglowodanów
  • 0,40 g tłuszczów
  • 2 g błonnika
  •  91 g wody
  • 14 mg wapnia
  • Ilość cennych składników, minerałów i witamin zależy między innymi od koloru papryki.

Czerwona papryka pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę A

Jak wskazuje kolor, zawiera mnóstwo beta-karotenu. Optymalną dzienną dawkę prowitaminy A, dostarcza już 150 g papryki. Ma on dobroczynny wpływ na skórę, spowalnia procesy starzenia i powstawania zmarszczek, chroni skórę przed słońcem i wzmacnia odporność organizmu. Z czerwoną papryką dostarczasz organizmowi także rutynę, która przeciwdziała zwężeniu naczyń krwionośnych i odkładaniu się w nich złogów. Cynk zawarty w czerwonej papryce odżywia i wzmacnia włosy oraz paznokcie. Likopen z kolei ma silne działanie antyoksydacyjne, chroni przed nowotworami złośliwymi. Znajduje się również w pomidorach.

Faszerowana czerwona papryka z sosem

Zielona papryka ma więcej witaminy C niż pomarańcze

Kolor zielonej papryki sugeruje dużą zawartość kwasu foliowego, który ma ogromne znaczenie dla kobiet w ciąży. Kwas foliowy odgrywa kluczową rolę w rozwoju płodu i jego układu nerwowego. Witamina E spowalnia procesy starzenia i jest polecana w profilaktyce chorób nowotworowych. Zielona papryka wspomaga produkcję krwi, a zawarty w niej wapń zapewnia zdrowe i mocne zęby oraz kości. Zielona papryka zawiera więcej witaminy C niż pomarańcze. Warto wspomnieć, że witamina C chroni przed udarami i zawałami. Jeśli nie jest Ci do śmiechu, zjedz zieloną paprykę - z pewnością wpłynie na Twoje dobre samopoczucie.

Zupa paprykowo-pomidorowa z pulpecikami

Żółta papryka chroni oczy dzięki luteinie

Antyoksydanty zawarte w żółtej papryce – zeaksantyna i luteina – są korzystne dla oczu i chronią przed rozwojem zaćmy. Żółta papryka wspomaga też trawienie. Podobnie jak jej zielona koleżanka, zawiera witaminę E, która chroni przed rozwojem nowotworów. Jest bogatym źródłem witaminy C i bioflawonoidów, wzmacnia serce i poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego.

Pieczona papryka z kaszą i serem

Chili na reumatyzm

Z kapsaicyny zawartej w chili produkuje się maści i preparaty odchudzające. Kapsaicyna to związek chemiczny, który jest odpowiedzialny za ostry smak chili. Ma również działanie przeciwzapalne i analgetyczne. Łagodzi bóle mięśni i przynosi ulgę w bólach reumatycznych. Inną zaletą kapsaicyny jest regulacja poziomu cukru we krwi i ochrona przed nowotworami. Ponadto chili przyspiesza metabolizm i wzmacnia odporność. Jest bogatym źródłem witaminy C, zawiera magnez, cynk, mangan, miedź i żelazo.
Jeśli masz problemy z przełykiem, lepiej zrezygnuj z chili. Może podrażniać błony śluzowe i nasilić dolegliwości.

Naładuj się witaminami! Przygotuj najlepsze paprykowe dania!

Znasz lecznicze działanie papryki? To prawdziwa bomba witaminowa!


Źródła: ona.idnes.cz, livestrong.com, pruvodcevyzivou.cz



Opublikowano: Ponad rok temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Nasze najlepsze oferty

1 / 3