Kulinarny recycling Złoty trójkąt i pięć zasad, które pomogą Ci poskromić chaos w kuchni

Dobrze zorganizowana kuchnia pomaga efektywnie pracować, gotować i ograniczyć ilość odpadów. Pożegnaj się z gadżetami, które się zużyły. Zrób dobry uczynek i podaruj komuś innemu przybory i sprzęt, których nie używasz. Kup przezroczyste pojemniki, haczyki, uzbrój się w cierpliwość i do dzieła!


Pozbądź się niepotrzebnych przedmiotów


Oddaj komuś niepotrzebne rzeczy

Pierwszym krokiem w organizacji kuchni jest bezlitosne pozbycie się wszystkich rzeczy, których użyłeś tylko kilka razy bądź wcale. Razem ze sprzętem AGD, który niepotrzebnie zajmuje miejsce, ponieważ był prezentem urodzinowym i od tej pory leży w najciemniejszym kącie szafki, podaruj je komuś, komu mogą się przydać.


Wyrzuć popsute sprzęty i starocie

Wiecznie tępe noże, połamane drewniane łyżki, obite talerzyki, filiżanki bez uszka i inne przedmioty, które trzymasz w kuchni z nostalgii, choć ich czas dawno minął, czas pożegnać.  Podziękuj im i odnieś je do śmieci. Nie miej dla nich żadnej litości.  


Sprawdź daty ważności

Nawet trwałe produkty mają ograniczoną datę przydatności do spożycia. Czy przyprawa, której używasz ma jeszcze w ogóle jakiś zapach i smak czy używasz jej tylko dlatego, że jest w domu od dobrych dwóch lub trzech lat? A co z płatkami owsianymi? Masz pewność, że nie ma w nich moli?

Czy wiesz, jaka jest różnica między datą ważności a datą minimalnej trwałości?


Wydziel w kuchni złoty trójkąt

Złoty trójkąt ułatwia kucharzowi poruszanie się po kuchni, oszczędza czas, energię i nogi. Jeszcze o nim nie słyszałeś? Chodzi o trójkąt pomiędzy lodówką, zlewem a kuchenką, przy czym zlew znajduje się na wyobrażonym wierzchołku trójkąta, lodówka po lewej stronie, zaś kuchenka z piekarnikiem po prawej, jeśli stoisz na wprost zlewu. To idealna podstawowa organizacja kuchni. Obok lodówki należy zrobić miejsce na przechowywanie żywności. Między zlewem a kuchenką jest miejsce do przygotowania posiłków. Nie zawsze można urządzić kuchnię w ten sposób, ale można przynajmniej próbować zbliżyć się do ideału, choćby dzieląc kuchnię na strefy. Dla przykładu:

  • naczynia,
  • przechowywanie żywności,
  • przygotowanie posiłków,
  • czyszczenie i mycie .

Następnie wszystkie rzeczy należy posegregować i poukładać zgodnie z podziałem na strefy.


Wykorzystaj miejsce

Każda rzecz powinna mieć swoje stałe miejsce. Te, z których korzystasz częściej, przechowuj tak, żeby jak najłatwiej było po nie sięgać. Duże i rzadko używane przedmioty odłóż do tyłu lub schowaj do górnych szafek. Patelnie można zawiesić na ścianie na haczykach, podobnie jak chochle, mątewki czy trzepaki do ubijania. Wewnętrzna strona drzwi szafek kuchennych może posłużyć jako przestrzeń na pokrywki. Wystarczy nakleić lub przymocować haczyki, które będą przytrzymywały pokrywkę. Niewykorzystaną przestrzeń, np. kąty szafek narożnych lub szafki pod zlewem, również można wykorzystać. Rozejrzyj się za przesuwnymi lub wysuwanymi półeczkami, obrotowymi tackami, na których można przechowywać np. przetwory.

Kup organizery z przegródkami do szuflad lub przygotuj je z niepotrzebnych pudełek. W ten sposób rzeczy nie będą się ze sobą mieszać.

Dobra rada: szufladę można wykorzystać także jako miejsce na przyprawy.


Przechowuj żywność w przejrzysty sposób

Jedną z głównych przyczyn chaosu w kuchni są góry różnego rodzaju produktów poukładanych w szafkach. W lepszym wypadku są przesypane do różnych pojemników, w gorszym zaś mają otwarte opakowania, z których wysypują się w najmniej oczekiwanym momencie.

Zmierz wysokość półek w szafkach i kup odpowiedniej wielkości pojemniki. I choć okrągłe mają swój urok, wybieraj raczej praktyczne kwadratowe. Przyprawy przesyp do jednakowych słoiczków i podpisz. Przezroczyste pojemniki, odpowiednio umieszczone, pozwolą Ci na pierwszy rzut oka ocenić stan zapasów.


Zreorganizuj lodówkę

Jesteś pewien, że w lodówce trzymasz tylko to, co powinno się w niej znajdować? I że trzymasz żywność tam, gdzie jest jej najlepiej? Przekonaj się, czy tak jest i zrób porządek w lodówce postępując według kilku sprawdzonych rad

Owoce i warzywa przechowuj w odpowiednim miejscu.

Jeśli już zajrzysz do lodówki, wyjmij z niej warzywa i owoce, którym chłód nie służy. Przechowuj je w przewiewnych pojemnikach, na przykład drucianych koszach. W ten sposób będziesz wiedzieć, co trzeba w miarę szybko zużyć.

Czy wiedziałeś, że...

...awokado nie należy przechowywać z jabłkami?




Źródła: lifehacker.com, realsimple.com

Published: 3 miesiące temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem