Wskazówki i porady Zioła lecznicze w doniczkach - co z nimi zrobić zimą?

Wielu z nas mieszka w mieszkaniach, a nie w domach z dużym ogrodem, dlatego uprawa ziół ogranicza się do balkonów lub parapetów.

Zimą jest mniej świeżej żywności, dlatego zaleca się stosowanie przynajmniej świeżych ziół. Ich jedzenie zimą ma kilka zalet. Oprócz wartości odżywczych oraz oszczędności kosztów uprawy w domu, ogród ziołowy nada naszej kuchni piękny akcent.

Jak jednak właściwie dbać o zioła, aby przetrwały mrozy? Czy wiesz, które zioła mogą poradzić sobie z zimową hibernacją i gdzie umieścić je w domu, aby uzyskać najlepszy efekt?

Rośliny zimą marnieją nie tylko przez zimno, ale głównie przez połączenie chłodu i wilgoci. Gleba musi być dobrze osuszona, aby nie zatrzymywała nadmiaru wody. Wilgotna woda działa jak kostka lodu - zamarza i niszczy uprawę. Czasami nie pomoże nawet przeszklony balkon, dlatego idealnie jest, jeśli możesz przenieść je do mieszkania. 

Powinny znaleźć miejsce pod ścianą lub w rogu. Dlaczego? Ponieważ ściany zatrzymają ciepło i podniosą temperaturę otoczenia w chłodne noce.

Jeśli nie zamierzasz przenosić ziół leczniczych z zewnątrz do mieszkania, możesz założyć nowy, mały ogródek ziołowy we wnętrzu na zimę.

Pod koniec jesieni nadal można kupić sadzonki i przesadzić je do doniczek. Ważne, aby były to doniczki z otworami w dnie, wstawione do miednicy z wodą - dzięki temu zioła mogą same wchłaniać wilgoć zgodnie z własnymi potrzebami. Upewnij się, że w misce jest zawsze wystarczająca ilość wody.

Jak przeszczepić młode zioła lecznicze do doniczek w pomieszczeniu? 

  1. Przede wszystkim umieść żwirek na dnie doniczek z otworami, aby zapobiec wypadaniu gleby podczas przesadzania. Żwirek pozwala również roślinie bezpiecznie pompować wodę przez otwory w doniczce. 
  2. Wypełnij doniczkę ziemią do połowy, uformuj w niej wgłębienie. 
  3. Uważaj, to ważny krok. Przytrzymaj sadzonkę z oryginalną ziemią (są w niej korzenie, uważaj, aby ich nie uszkodzić), wyciągnij ją z doniczki i włóż do nowej.   
  4. Dopełnij doniczkę nową glebą, delikatnie ściśnij i podlej wodą. 

Które zioła najlepiej nadają się do uprawy w domu? 

Oregano 

Zioło to zdecydowanie nadaje się do uprawy w pomieszczeniach. Oregano w idealnych warunkach rośnie do wysokości ponad 50 cm i jest bardzo aromatyczne. Charakteryzuje się zwartą budową i dlatego nadaje się również do sadzenia w doniczkach. Sprawdza się również jako roślina ozdobna, ponieważ ma małe zielone liście i kwitnie latem różowymi lub fioletowymi kwiatami. Jako ziół używamy całych liści, nawet z kwiatami. Suszone zioła są przechowywane w zamykanych pojemnikach, co pozwala zachować ich aromat tak długo, jak to możliwe. 

Chili 

Papryczki chili nie wymagają ogrzewania ani specjalnych lamp. Jeśli znajdują się w miejscu, w którym mają wystarczającą ilość światła, to nie musisz się martwić, że coś im się stanie. Jedna roślina może wyprodukować nawet sto papryczek, więc nawet najwięksi miłośnicy pikantnych smaków nie muszą hodować więcej niż kilka roślin, które potrzebują niewiele miejsca. Kolejną zaletą uprawy papryki chili jest duża liczba różnych smaków, kolorów i stopni ostrości. Taką paprykę można wykorzystać do gotowania, przygotowywania sosów, suszenia oraz robienia zalew.  

Szczypiorek 

Szczypiorek uprawiany we wnętrzu potrzebuje wystarczającej ilości światła i ciągłego dopływu świeżego powietrza z zewnątrz. Jeśli go regularnie przycinasz, będzie ładnie rósł. Nigdy jednak nie ścinaj go całkowicie. Możesz go sadzić gęsto, będzie cieńszy lub po prostu drobniejszy. 

Tymianek 

  • Lubi słoneczne miejsce i dobrze przepuszczalną ziemię. Jednak miejsce to musi być chronione przed silnym wiatrem - co nie powinno stanowić problemu w domu. 
  • Jego świeże liście to doskonałe i zdrowe przyprawy. Tymianek poprawia smak marynowanego mięsa i może być również dodawany do sosów.
  • Suszony tymianek nadaje się do przygotowania herbaty, ale także do kąpieli lub syropu na kaszel.
  • Od dawna ma swoje miejsce w kuchni. Nadaje mięsu, rybom i pieczonym warzywom niepowtarzalny aromat i smak.
  • Jeśli szukasz najsilniejszego naturalnego przeciwbakteryjnego i antyseptycznego zioła, skorzystaj ze 100% olejku tymiankowego. Doskonale wspomaga układ odpornościowy, działa przeciwzakaźnie i sprzyja zdrowiu. Jest świetny dla osób z częstymi przeziębieniami i alergiami. Może być używany przez dzieci i dorosłych. Olejek eteryczny otrzymuje się przez destylację z kwitnących wierzchołków liści tymianku. Pamiętaj: ma intensywny i specyficzny aromat.
  • Tymianek jest równie często stosowany także w mydłach lub ziołowej soli morskiej. Doskonale usuwa nieprzyjemne zapachy, nawet w kuchni po intensywnym gotowaniu.

Jak zrobić herbatę tymiankową? 

Herbatę tymiankową przygotowuje się z kwiatów i liści. Jeśli masz przewlekły kaszel, jego działanie antyseptyczne z pewnością pomoże. Co ważne: nie musisz go pić, płukanie nim jamy ustnej pomaga w stanach zapalnych gardła lub dziąseł. 

Wystarczy garść świeżego tymianku i wrzącej wodyDoprowadź wodę do wrzenia i dodaj do niej tymianekGotuj przez co najmniej 5-7 minut i wyłączMieszaj zioła herbata ostygniePij herbatę dwa razy dziennierano i wieczoremPamiętaj, aby zrobić sobie przerwę po 2 tygodniachponieważ herbatek ziołowych nie należy przyjmować przez dłuższy czas. 


Źródła: bhg.com, vitarian.sk, chovatelhospodar.sk 

Opublikowano: 2 tygodnie temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.