Wskazówki i porady Ziemniaki takie, jakie lubimy - najpopularniejsze odmiany

Ziemniaki zwierają więcej witamin i minerałów niż ryż, mają przy tym mało kalorii i niski indeks glikemiczny. Spożywane ze skórką, uzupełniają naszą dietę o dużą ilość błonnika.  

Ziemniaki w kuchni można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Jeżeli często przygotowujesz z nich dania, warto poznać odmiany nadające się do gotowania. Podstawą jest wiedza, o poszczególnych odmianach i ich właściwościach. Ale sposób gotowania nie jest jedynym kryterium podziału tych warzyw. 

Gatunki i odmiany ziemniaka 

Odmiany ziemniaka klasyfikowane są według różnych parametrów. Rolnicy rozróżniają je według sezonów wegetacyjnych (bardzo wczesne, wczesne, późne), konsumenci i kucharze są raczej zainteresowani ich przeznaczeniem. 

Fioletowe ziemniaki 

Większość z nas na ogół spożywa białe lub żółte kartofle. Są też miłośnicy pomarańczowych słodkich ziemniaków (batatów). Fioletowe jeszcze nie są u nas szerzej znane, a szkoda, bo zawierają wiele składników odżywczych. Niektóre z najpopularniejszych fioletowych odmian to Purple Majesty, Purple Viking lub Purple Peruvian. W smaku przypominają zwykłe białe ziemniaki, ale mają przy tym nieco bardziej kremową konsystencję. Najlepiej gotować je w skórce, ponieważ znajduje się w niej najwięcej składników odżywczych, na przykład mnóstwo witaminy C. Polecamy wypróbować je w przepisie na grillowane ziemniaczki. 

Fioletowe ziemniaki bogate są w silne przeciwutleniacze, które wzmacniają układ odpornościowy, pomagają zwalczać raka oraz obniżają ciśnienie krwi.  

Ziemniaki Roseval i Pink Fir Apple 

Ziemniak z różową skórką, dosyć powszechna i lubiana odmiana. W Anglii można znaleźć go pod nazwą “Pink fir apple”, która wzięła się od starszej odmiany o żółtym miąższu i różowej skórce. We Francji odmiana Roseval to wydłużone, owalne ziemniaki z czerwoną skórką i różowo-żółtym miąższem.  

Russet 

W Stanach Zjednoczonych znane są jako ziemniaki Idaho. Duże lub średniej wielkości, mają owalny kształt z brązową skórką. Ponieważ nie są zbyt twarde, idealnie nadają się do tłuczenia i pieczenia. Możesz zrobić z nich smaczne placki ziemniaczane - spróbuj według naszego przepisu.  

Interesujące jest to, że znana na całym świecie sieć fast-food wykorzystuje tę odmianę do produkcji frytek. Duże czerwono-brązowe ziemniaki wybierane są głównie ze względu na swój rozmiar, umożliwiający produkcję długich kawałków frytek. Gatunek ten jest droższy niż inne ziemniaki, ponieważ zużywa więcej wody podczas dojrzewania, a samo dojrzewanie też trwa dłużej. Pamiętaj, że ich uprawa wymaga użycia większych ilości pestycydów. 

Żółte ziemniaki 

Duże, okrągłe i żółte. Nadają się do grillowania, gniecenia i gotowania. Mają kremową konsystencję i, obok ziemniaków białych, są najpopularniejszą odmianą ziemniaków w Polsce oraz naszej części Europy. 

Białe ziemniaki 

Doskonale nadają się do grillowania i tłuczenia, ale zachowują też swój kształt podczas obróbki termicznej. Mają cienką, delikatną skórkę, dzięki której nadają się do potraw, w których serwuje się je nieobrane. 

Bataty - słodkie ziemniaki 

To jedne z najpożywniejszych warzyw. Dostępne w różnych kolorach, rozmiarach i kształtach. Jeżeli zastanawiasz się nad ich pochodzeniem, zauważ, że technicznie rzecz biorąc, wcale nie są to ziemniaki pochodzą z innej rodziny roślin. Istnieją dwie odmiany batatów - czerwone i żółte. W porównaniu z ziemniakami mają więcej cukru i skrobi oraz wyższą wartość energetyczną. Ich spożywanie jest zalecane, ponieważ zawierają dużo beta-karotenu. Mogą być gotowane lub pieczone, wersja żółta używana jest do przygotowywania frytek, placków lub ciast. Polecamy przepis na frytki batatowe z dipem z awokado - pyszny, zdrowy deser.  

Ziemniaczana lista przebojów 

Ziemniaki francuskie 

To danie popularne nie tylko we Francji. Bomba kaloryczna w postaci zapiekanki ziemniaczanej w śmietanowym sosie. Sławę zyskała wersja mięsna z kiełbasą lub boczkiem, ale także wersja wegetariańska z cukiniątofu lub innymi warzywami.  

Na pewno wiesz, że francuskie ziemniaczki nie są specjalną odmianą kartofli uprawianych we Francji, lecz ulubionych posiłkiem zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Przepis na nie można znaleźć prawdopodobnie w każdym domu. To bardzo przystępny posiłek dla początkujących kucharzy i ich portfeli. 

Francuskie ziemniaki to danie, które można dostosować w swoim stylu i dodać do niego własny “tajny” składnik. Jeżeli nie masz na to pomysłu, możemy ci doradzić. Spróbuj zastąpić tradycyjne ziemniaki słodkimi. Użyliśmy ich w naszym przepisie na pieczone francuskie ziemniaki na sposób wegetariański. 

Ziemniaki takie, jakie lubimy - najpopularniejsze odmiany

Ziemniaki gratin 

Nie musimy codziennie jeść mięsa. Istnieje mnóstwo pysznych dań wegetariańskich, które zapewnią długie poczucie sytości. Jednym z nich są ziemniaki gratin, czyli francuska zapiekanka ze śmietaną i serem. Smakują wyśmienicie, pozwalają się najeść do syta i łatwo je przygotować. Można je wzbogacić świeżymi ziołami, czosnkiem lub cebulą. Popularne są w połączeniu z kozim serem i śmietaną. 

Gratin (oryginalnie z Francji) jest szeroko rozpowszechnioną techniką kulinarną, opartą na użyciu patelni gratin, odpornej na wysokie temperatury. Pierwotnie we Francji podstawą były plastry gotowanych ziemniaków, zapiekane z masłem i posypane serem. 

Wskazówka: Zamień normalne ziemniaki z przepisu na fioletowe. Otrzymasz w ten sposób danie o niekonwencjonalnym kolorze. 

Kwaśne ziemniaki 

Kwaśne ziemniaki to nic trudnego. Oczyść kartofle, pokrój w kostkę i ugotuj w osolonej wodzie. Dodaj liść laurowy i ziarna czarnego pieprzu. Gotuj, aż warzywa zmiękną. Wymieszaj mąkę ze śmietaną i wlej do ziemniaków. Gotuj dalej, dopraw octem i podawaj z pieczoną kiełbasą, jajkami na twardo lub sadzonymi. 

Wskazówka: Jeżeli wolisz kwaśne ziemniaki w łagodniejszym wydaniu, zalecamy stosowanie odmiany russett. 

 

Source: wiki.org, nazdravie.sk, unlockfood.ca 

Opublikowano: 8 miesięcy temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Nasze najlepsze oferty

1 / 3