Jak nie marnować żywności? Zielone noworoczne postanowienia – jedz, oszczędzaj i segreguj!

Coraz częściej da się usłyszeć motto „Reduce – Reuse – Recycle”, które w Polsce tłumaczone jest jako „Unikaj – Użyj – Utylizuj”. Jeżeli zaczniesz segregować odpady choćby częściowo, to już wielki krok w stronę nowego stylu życia, a także ukłon w stronę natury. 

Idea zero waste i minimal waste 

Po pierwsze staraj się wybierać produkty spożywcze bez opakowańNajłatwiej zacząć od orzechów czy suszonych owoców. W dzisiejszych czasach istnieją już sklepy, w których można kupować rzeczy bez zbędnych opakowań – i to od jedzenia po kosmetykiZazwyczaj używa się tam własnych opakowań przyniesionych z domu. W ten sposób nie uczestniczy się w nadmiernej produkcji odpadów. 

Ślad ekologiczny 

Jedzenie to bardzo istotna część wpływu, jaki ludzkość posiada na szeroko pojętą ekologię. Wybór wysokojakościowych produktów spożywczych realnie zmniejsza dewastację natury. Jednak nie musisz się z tego powodu restrykcyjnie ograniczać. Jeżeli chcesz dbać o środowisko, wybieraj takie jedzenie, które nie musiało przebyć więcej kilometrów niż ty w trakcie całorocznych podróży, aby trafić na twój stół. Decydując się na zagraniczne produkty spożywcze, sprawdzaj, czy ich produkcja nie przyczyniła się np. do wycinki lasów tropikalnych. W ocenie jakości danego artykułu może pomóc ci przykładowo oznaczenie certyfikatu Fair Trade. 

Jedzenie lokalne i sezonowe 

Niestety bywa i tak, że owoce i warzywa, które bez problemu mogłyby być hodowane w naszych polskich warunkach, często są importowane z dalekich krajów. Sałata, pomidory czy papryka, które uprawia się w szklarniach, mają kilka razy silniejszy efekt na środowisko niż te uprawiane naturalnie, w polu. Długi transport jedzenia wymaga zrywania lub zbierania niedojrzałych jeszcze warzyw i owoców, mrożenia ich lub faszerowania chemią, aby przetrwały podróż. Chłodzenie i mrożenie przyczyniają się do globalnego ocieplenia poprzez emisję gazów, które mają aż 1400 razy silniejsze działanie na atmosferę niż dwutlenek węgla. Z tego powodu najlepiej jest wybierać lokalne i sezonowe zdrowe jedzenie, a nie kupować warzywa i owoce pochodzące z drugiej półkuli, zwłaszcza w zimie. 

Podczas zaopatrywania się w ekologiczne produkty od lokalnych dostawców pamiętaj, aby nie podróżować za wiele samochodem. 

Najlepiej, kiedy będziesz wspierać dystrybucję artykułów spożywczych w formie skrzynek pełnych sezonowych warzyw i owoców.

Ewentualnie możesz wybrać regularne przechadzki do lokalnych farmerów, co stanie się także częścią twojego zdrowego stylu życia.

Marnowanie żywności 

20–30% jedzenia, które kupujesz, ląduje w koszu. Ilość pożywienia, jaką marnujemy, jest olbrzymia, a najwięcej spisują na straty restauracje i… domy. Aby temu zapobiec, przed zakupami spróbuj sporządzić listę tego, czego potrzebujesz. Zaplanuj swoje tygodniowe menu z wyprzedzeniem, dzięki czemu będziesz mógł zużyć wszystko to, co zostanie ci w lodówce, a kupić rzeczywiście tylko to, co niezbędne. Jeśli masz jakieś resztki w domu, możesz oddać je sąsiadom lub zostawić w miejscu, z którego trafią do najbardziej potrzebujących. 

Czy wieszże…? 

Przekazywanie jedzenia osobom spoza granic twojego kraju nie do końca ma sens. 

Długotrwałe i systematyczne dotacje w postaci pożywienia finalnie powodują wzrost liczby ubogich ludzi

Rynki lokalne się deformują, a lokalni farmerzy zamykają przedsiębiorstwaponieważ nie  w stanie sprzedać swoich wyrobów. 

Recykling śmieci – stwórz własny system 

Najprostszym sposobem by nauczyć segregować śmieci jest ich oddzielanie. Musisz korzystać z kilku mniejszych koszy na śmieci – mogą to być nawet niepotrzebne pudełka, które walają się po domu. Plastikowe butelki zgniataj przed wyrzuceniem, podobnie zresztą jak papier i kartony – wówczas do pojemnika zmieści się więcej śmieci. 

Kompost – recykling odpadów organicznych 

Wbrew pozorom w prosty sposób można stworzyć kompostownik domowy

  • Odpadki z kuchni mogą posłużyć za naturalny nawóz, a miejscem jego przechowywania może zostać balkon.
  • Aby zapewnić warunki najbardziej zbliżone do naturalnych, w kompoście trzeba umieścić dżdżownicektórych pożywieniem  właśnie odpadki organiczne
  • Preferują surowe (a nawet zgniteowoce i warzywaziołakwiatyzbożaliście roślin czy fusy z herbaty.
  • Nie wolno karmić ich produktami pieczonymioleistymi i mocno przyprawionymi warzywamiresztkami mięsachemią czy jedzeniem z puszki
  • Dżdżownice po prostu wiedząjak zachować zdrowy tryb życia! 

Resztki w kuchni 

Zdrowe przepisy to te, które składają się ze świeżych i wartościowych produktów spożywczych. W związku z tym podczas planowania zakupów zastanów się, jakie potrawy możesz wykonać z jednego artykułu. Na przykład dynia: przyrządzisz z niej zupę, marmoladę, smoothie, ale też ciasto dyniowe. I tak jest też w przypadku wielu innych warzyw! Planuj swoje zakupy na krótkie okresy, aby jedzenie, które kupujesz, nie zaczęło psuć się w lodówce. Spójrz na jedzenie inaczej: możesz wykorzystać je na wiele smacznych sposobów. Produkty, które są zdrowe i wartościowe, nie wylądują tym samym w kompostowniku. 

Zielone noworoczne postanowienia – jedz, oszczędzaj i segreguj!

Wskazówki do przygotowywania zdrowych przepisów z resztek 

Masz pod ręką resztkę dyni i nie wiesz, co z nią zrobić? Dodaj do niej soczewicę, a otrzymasz pyszną pastę do smarowania. 

Rosół z kurczaka czy indyka jest idealny na zimęjednak często nie wiadomo, co zrobić z mięsemktóre zostaje po jego ugotowaniu. Mamy na to sposób: po prostu podziel je na mniejsze kawałki i zrób pyszną i zdrową sałatkę jogurtową z mięsem i owocami

Można też stworzyć całkiem nowy posiłek z resztek pieczonego kurczaka! 

Owoce to taki typ jedzenia, który jest bardzo podatny na wszelkie formy recyklingu. Można je ugotować i zrobić sos owocowy: świetnie sprawdzi się jako polewa do naszych lekkich kulek z twarogu. 

Jeśli postanowiłeśże będziesz wiódł zdrowy styl życianajpierw powinieneś zmienić rodzaj chlebajaki jadasz

Świeże i aromatyczne pieczywo czy placki  najlepsze na śniadanie

Jeżeli po ich przyrządzeniu zostało ci trochę suchego chlebanie wyrzucaj go – mamy sposób na jego recykling. 

Daj przedmiotom drugą szansę. Kupuj ubrania z second-handów, włóż do koszyka tę brzydką marchewkę, której nikt nie chce, wybieraj baterie nadające się do powtórnego naładowania, naprawiaj zepsute sprzęty; wytwarzaj, dziel się i pożyczaj rzeczy i nie używaj jednorazowych opakowań i naczyń. Bardziej świadome i odpowiedzialne życie wbrew pozorom nie jest takie trudne! 

 


Źródłazajezka.sk, doma.sk. 

Opublikowano: 6 miesięcy temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Nasze najlepsze oferty

1 / 3