Wskazówki i porady Zdrowy grill dla Twoich dzieci - 5 odżywczych i lekkostrawnych potraw dla najmłodszych

To właśnie  od ognia i rusztu zaczęło się termalne przetwarzanie żywności, a współcześnie urosło do kulinarnej sztuki.

Wy też możecie zostać mistrzami  grillowania i wzbogacić menu małego przyjęcia? Oto nasze pomysły na ciekawe potrawy z rusztu dla najmłodszych.

Szaszłyki

Sama idea szaszłyków pozwala Ci na pełną dowolność. Możesz komponować poszczególne składniki według własnych lub dziecięcych upodobań.  Ich forma jest również bardzo atrakcyjna. Różnokolorowe danie i aromaty wszystkich składników zachęcą do jedzenia największego niejadka.

Komponując swoje szaszłyki, miej na uwadze różnorodność i dobór warzyw. Niektóre mogą nie wytrzymać obróbki termicznej i spaść z patyczków prosto do ognia (np. pomidory). Inne potrzebują dużo czasu i wysokiej temperatury, aby stać się możliwymi do zjedzenia (np. ziemniaki). Za faworytów uważa się: paprykę, pieczarki, cukinię, marchew oraz szparagi.

Nie bój się eksperymentować. Jeżeli uznasz, że dobrze będą komponowały się z resztą składników, śmiało użyj owoców. Do szaszłyków doskonale nadają się  ananas i jabłko. Ta sama zasada dotyczy mięsa. Zamiast klasycznego kurczaka możesz śmiało użyć indyka lub nawet ryby. W tej roli doskonale odnajdzie się łosoś. Oczywiście, możesz również piec przepyszne szaszłyki całkowicie bez mięsa. Wszystko zależy od Ciebie.

Jeżeli potrzebujesz małej inspiracji, zobacz, jak z szaszłykami poradziła sobie Kamila.

Faszerowane pieczarki

Podobnie jak ma to miejsce w przypadku szaszłyków przepis na faszerowane pieczarki najlepiej oprzeć na własnej inwencji i wyobraźni oraz potrzebach podniebienia. Pieczarki nie są składnikiem szczególnej troski, nie wymagają zbyt  dużej uwagi podczas pieczenia. Wystarczy zawinąć je w srebrną folię spożywczą i raz na jakiś czas sprawdzić ich stan.

Czym faszerować pieczarki? Odpowiedź jest prosta i brzmi: ulubionymi składnikami. Możesz przygotować  farsz w stylu bolognese. Pokrój w kostkę kilka pomidorów, dodaj do tego drobno posiekaną cebulę i marchewkę. Po nadzianiu pieczarek  nie zapomnij posypać ich startym serem mozzarella, i gotowe!

W zależności od nadzienia polecamy przygotować również odpowiedni dip na bazie jogurtu.

Chude mięso

Tłusty karczek lub boczek, kochane przez wielu grillujących, warto zastąpić czymś chudszym, gdyż mięso trafi na talerze najmłodszych stołowników. Gorąco polecamy szeroko dostępne piersi z kurczaka i indyka. W ich przypadku kluczem do sukcesu będzie marynata.

Jako baza doskonale sprawdzi się miód, sos sojowy i sok z cytryny. Reszta zależy od Ciebie i Twojej fantazji. Pamiętaj jednak o kilku ważnych kwestiach:

  • marynowane kawałki mięsa powinny być równe,
  • jeżeli do marynowania użyjesz dużej ilości ziół, usuń je z powierzchni mięsa przed grillowaniem, dzięki czemu  unikniesz ich przypalenia i nieprzyjemnego posmaku;
  • jeśli zapomnisz zamarynować mięso dużo wcześniej, nie przejmuj się,  możesz to zrobić tuż przed pieczeniem; małe kawałki mięsa szybko wchłoną część smaku.

Na koniec mała rada od redakcji: tymianek doskonale komponuje się z drobiem!

Pieczywo

Podczas uczty przyda się również kawałek pieczywa! Nie może być to jednak zwykły chleb wśród niezwykłych dań.

Podstawą wyjątkowego pieczywa na grill będzie przygotowane przez nas masło, które wzbogacimy drobno posiekanym szczypiorkiem oraz odrobiną przeciśniętego przez praskę czosnku. Całość mieszamy na gładką masę i smarujemy nią wypieki przed odłożeniem na ruszt. Gdy grzanki się zrumienią, posypujemy wierzch odrobiną sera i podajemy na stół.

Dzieci docenią zarówno bagietki, jak i chleb. Korzystając z foremek do ciastek, możesz wyciąć z kromek ciekawe kształty. To na pewno dodatkowo zachęci maluchów do konsumpcji.

Owoce

Żadna biesiada nie może się obyć bez deseru, którym bardzo szybko mogą stać się owoce z grilla. Nasza propozycja to pieczone jabłka nie wymagające dużego nakładu pracy w procesie ich przygotowania. Owoce kroisz na pół i wbijasz w nie goździki. Następnie grillujesz z obu stron i podajesz z miodem i cynamonem. Każde dziecko i każdy dorosły skusi się na taki przysmak.

Doskonałą alternatywą jest banan z czekoladą. Wystarczy naciąć owoc wzdłuż krótszej krawędzi, a w powstałą szczelinę wcisnąć kilka kawałków czekolady. Ta rozpuści się i wypełni lukę w bananie.

Podstawowe zasady

Cokolwiek  trafi na Twój ruszt, pamiętaj o kilku zasadach, dzięki którym grill będzie zdrowy dla Twoich dzieci i reszty gości:

  • zanim zaczniesz grillować, dokładnie wyczyść ruszt,
  • piecz na tackach lub w folii aluminiowej,
  • nie przypalaj jedzenia, ponieważ jest to bardzo niezdrowe,
  • zamiast soli i ostrych przypraw, sięgnij po naturalne zioła.
Published: 13 miesięcy temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.