Wskazówki i porady Zamiast plastiku: w czym przechowywać owoce i warzywa, aby zachowały świeżość?

Plastik to prawdziwy problem nie tylko dla środowiska. Jeśli zależy Ci na przyszłości planety, robiąc zakupy, zrezygnuj z foliowych worków i reklamówek. Aby owoce i warzywa jak najdłużej zachowały świeżość, przechowuj je tak, jak lubią. Pamiętaj, że miękkie owoce nie powinny być ściśnięte ani układane warstwami. Im więcej zapewnisz im miejsca, tym dłużej pozostaną świeże.

Dowiedz się, jak długo owoce i warzywa zachowają świeżość

Zamiast plastiku: w czym przechowywać owoce i warzywa, aby zachowały świeżość?

W lodówce w szczelnych pojemnikach wyłożonych wilgotnym ręcznikiem papierowym możesz przechowywać bazylię, rukolę, liście szpinaku, natkę pietruszki, fasolkę szparagową, kalafior i brokuły, liście sałaty i cykorii. Czereśnie, truskawki i inne drobne owoce należy myć tuż przed zjedzeniem.

W otwartym pojemniku w szufladzie lodówki możesz przechowywać brokuły, kalafiory, kukurydzę, groszek, rabarbar, paprykę, seler naciowy, sałatę w całości, bakłażany, ogórki, przekrojony arbuz, nektarynki, brzoskwinie i morele.

W ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej przechowuj pomidory (niedojrzałe mogą dojrzeć na słońcu).

W papierowej torebce w temperaturze pokojowej może poleżeć awokado i owoce jagodowe.

W chłodnym i ciemnym miejscu można przechowywać czosnek, cebulę, bataty, kapustę, ziemniaki, cytrusy, arbuzy i jabłka.

Więcej o życiu bez plastiku i odpadów na Hello Tesco


Źródła: greenmatters.com

Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Nasze najlepsze oferty

1 / 3