Wskazówki i porady Z alkoholem i bez: przygotuj orzeźwiające drinki na grill

Jeżeli organizujesz grill, nie zapomnij, że oprócz mięsa i warzyw trzeba przygotować napoje. Powinny być one lekkie, aby pasowały do każdej potrawy, a jednocześnie orzeźwiające by przyniosły ulgę w upalne, letnie dni. Będziesz potrzebować dużo lodu, żeby wystarczyło na całą imprezę. Kierowcom i kobietom w ciąży przygotuj napoje bezalkoholowe, reszta towarzystwa może sobie pozwolić na coś mocniejszego.

Przygotuj dużo lodu i smakuj doskonałych drinków

Zrób miejsce na napoje, na przykład przeznacz na nie osobny stół, na którym możesz postawić dzbany i karafki. Możesz je dodatkowo włożyć do misek lub wiaderek wypełnionych lodem. W tym celu przygotuj odpowiednio dużo lodu – będzie potrzebny do chłodzenia napojów od zewnątrz i w szklankach.

Spróbuj bezalkoholowej sangrii i szprycera

Koktajle i drinki mogą dobrze smakować, nawet jeśli nie ma w nich ani kropli alkoholu. Przygotuj modne napoje, po których kierowcy nie będą się obawiać badania alkomatem.

Bezalkoholowa sangria

Orzeźwiający napój owocowy przygotujesz z plasterków cytryny, limonki, pomarańczy, truskawek, 2 szklanek soku pomarańczowego, 2 szklanek soku żurawinowego, 2 szklanek soku winogronowego i wody gazowanej.

Dodaj tyle owoców, ile uznasz za słuszne, ale pamiętaj, że im więcej owoców, tym bardziej wyrazisty smak.

Szprycer z arbuza

Bez arbuza latem ani rusz. Nie musisz go zawsze jeść, możesz z niego przygotować wyśmienity orzeźwiający napój. Na dno każdej szklanki wrzuć pokrojoną w plasterki brzoskwinię i pokrojony w kostkę arbuz. Owoce zalej wodą mineralną o smaku cytrynowym, dodaj lód i wymieszaj słomką. Szklanki możesz ozdobić kawałkami arbuza.

Szprycer z arbuza doskonale pasuje do nadziewanego awokado z grilla.

Koktajl mleczny z truskawkami

Zainspiruj się Indiami i przygotuj orzeźwiający napój na bazie jogurtu z truskawkami. Na jedną szklankę będziesz potrzebować 100 g truskawek, 100 g jogurtu naturalnego, 1 łyżeczkę miodu i sok z ¼ cytryny. Wymieszaj wszystkie składniki w mikserze, dodając 100 ml wody i kilka kostek lodu. Najpopularniejszy jest koktajl z mango. Zatem jeśli masz mango, a nie masz truskawek, nie wahaj się go użyć.

Miodowo-grapefruitowe orzeźwienie

Tym, którzy mogą i chcą podczas grilla wypić coś mocniejszego, proponujemy miodowego Jacka Danielsa z sokiem grapefruitowym. Koktajl będzie smakował lepiej, jeśli użyjesz soku ze świeżo wyciśniętych grapefruitów. Wymieszaj 3 części soku z jedną częścią Jacka Danielsa.

Doskonale pasuje na przykład do grillowanych serów.

Wódka z cytryną i miętą

Przygotowanie tego koktajlu zajmuje dosłownie minutkę. Przygotuj:
4 cytryny
liście ze średniej wielkości mięty
8 szklanek wody
½ szklanki miodu
1 - 2 szklanki wódki, wedle uznania
lód
Z cytryn usuń pestki i zmiksuj z dwiema szklankami wody, miodem, połową liści mięty i lodem. Dodaj resztę wody i wódkę. Ozdób plastrami cytryny i liśćmi mięty.

Koktajle na bazie ginu

Jeśli preferujesz gin, wymieszaj go z sokiem żurawinowym i sokiem z limonki. Na jedną część ginu będziesz potrzebować dwóch części soku żurawinowego i sok wyciśnięty z jednej limonki. Wszystkie składniki zmiksuj z lodem.

Gin sprawdzi się również w wersji klasycznej, z dodatkiem tonika. Aby orzeźwienie było intensywniejsze, dodaj ogórek sałatkowy pokrojony w paski lub plastry. Znacząco zmienia smak drinka.

Rumowe orzeźwienie z ananasem

Miłośnicy tego trunku docenią koktajl z ciemnego rumu, kokosowego Malibu, soku pomarańczowego i ananasowego z dodatkiem grenadiny. Przygotuj drink według następujących proporcji: jedna część ciemnego rumu, jedna część Malibu i jedna część grenadyny na dwie części każdego z soków. Koktajl doskonale pasuje do grillowanego kurczaka.

Misy owocowe

Jeśli nie przepadasz za mocnymi trunkami, przygotuj napój na bazie białego wina. Będziesz potrzebować śliwek, pomarańczy, winogron i jagód. Aby owoce puściły sok, pokrój je w plastry i lekko wyciśnij. Następnie zalej winem i odrobiną likieru pomarańczowego. Napój świetnie smakuje w towarzystwie lżejszych dań z grilla, z indykiem lub kurczakiem.

Czerwone wino doskonale komponuje się z kawałkami ananasa, brzoskwiń, nektarynek, jabłek, gruszek i sokiem pomarańczowym. Sangria z czerwonego wina pasuje do czerwonego mięsa.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Nasze najlepsze oferty

1 / 3