Zdrowy tryb zycia Zdrowie Wszystko o zakwaszeniu organizmu

Gdy nerki i płuca nie radzą sobie z wyrównaniem pH w organizmie, mówimy o kwasicy. Wartość pH w krwi spada wówczas poniżej 7,35 (7 - neutralny), a organizm jest zakwaszony.

W większości przypadków stan ten jest spowodowany szybkim tempem życia. Jedzenie w pośpiechu i niedokładne przeżuwanie prowadzi do ograniczenia produkcji śliny, która w normalnych okolicznościach sprzyja odkwaszaniu spożywanych posiłków.

Zbadaj pH organizmu

Poziom pH krwi wpływa na każdą komórkę organizmu. Jeśli przez dłuższy czas narażamy je na przebywanie w kwaśnym otoczeniu, wówczas zaburzamy ich prawidłowe funkcjonowanie, co może przyczynić się do rozwoju wielu poważnych chorób, takich jak żylaki, udar mózgu, cukrzyca lub zawał.

Prawidłowe wartości pH:

  • pH krwi 7,35 - 7,45
  • pH moczu 4,6 - 8,0
  • pH śliny 7,0 - 7,5

Kwasowość organizmu można zbadać laboratoryjnie lub nawet w domu. Wystarczy kupić w aptece papierki lakmusowe i oznaczyć pH moczu. Wartości w przedziale od 4,6 do 8 oznaczają prawidłowe pH.

Masz zakwaszony organizm?

Jesteś przez to mniej odporny na wirusy i bakterie. Organizm na wszelkie sposoby próbuje zwalczyć zakwaszenie. Jedną z tych dróg jest skóra, co może objawiać się wypryskami i innymi problemami dermatologicznymi. Innym objawem towarzyszącym zakwaszeniu może być wzmożony katar.

O zakwaszeniu organizmu mogą świadczyć:

  • bóle głowy,
  • bezsenność,
  • zmęczenie,
  • depresja,
  • problemy trawienne,
  • problemy skórne (grzybice, wysypki),
  • zapalenie stawów,
  • zatrzymanie wody w organizmie,
  • bóle mięśni.

Jak zwalczyć zakwaszenie?

Jeśli chcesz pokonać zakwaszenie, konieczna będzie zmiana diety i dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości płynów. Unikaj słodzonych i gazowanych wód mineralnych oraz alkoholu, pij dużo czystej wody, zielonej herbaty i herbatek ziołowych oraz soków owocowych lub warzywnych.

Cały sekret diety stosowanej w zakwaszeniu organizmu polega na odpowiednim połączeniu produktów zakwaszających i alkalizujących. Co to oznacza? W jadłospisie powinny przeważać produkty z tej drugiej kategorii.

Produkty zakwaszające organizm w największym stopniu to:

  • wyroby mleczne,
  • cukier,
  • mąka pszenna i produkty zawierające mąkę,
  • mięso,
  • alkohol,
  • kawa i czarna herbata.

Produkty alkalizujące organizm w największym stopniu to:

Zrównoważoną dietę warto uzupełnić odpowiednią dawką ruchu na świeżym powietrzu.

Źródła: books.google.cz, soluna.sk, zdravie.sk

Opublikowano: Ponad rok temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Nasze najlepsze oferty

1 / 3