Zdrowy tryb zycia Zdrowie Wszystko o zakwaszeniu organizmu

Gdy nerki i płuca nie radzą sobie z wyrównaniem pH w organizmie, mówimy o kwasicy. Wartość pH w krwi spada wówczas poniżej 7,35 (7 - neutralny), a organizm jest zakwaszony.

W większości przypadków stan ten jest spowodowany szybkim tempem życia. Jedzenie w pośpiechu i niedokładne przeżuwanie prowadzi do ograniczenia produkcji śliny, która w normalnych okolicznościach sprzyja odkwaszaniu spożywanych posiłków.

Zbadaj pH organizmu

Poziom pH krwi wpływa na każdą komórkę organizmu. Jeśli przez dłuższy czas narażamy je na przebywanie w kwaśnym otoczeniu, wówczas zaburzamy ich prawidłowe funkcjonowanie, co może przyczynić się do rozwoju wielu poważnych chorób, takich jak żylaki, udar mózgu, cukrzyca lub zawał.

Prawidłowe wartości pH:

  • pH krwi 7,35 - 7,45
  • pH moczu 4,6 - 8,0
  • pH śliny 7,0 - 7,5

Kwasowość organizmu można zbadać laboratoryjnie lub nawet w domu. Wystarczy kupić w aptece papierki lakmusowe i oznaczyć pH moczu. Wartości w przedziale od 4,6 do 8 oznaczają prawidłowe pH.

Masz zakwaszony organizm?

Jesteś przez to mniej odporny na wirusy i bakterie. Organizm na wszelkie sposoby próbuje zwalczyć zakwaszenie. Jedną z tych dróg jest skóra, co może objawiać się wypryskami i innymi problemami dermatologicznymi. Innym objawem towarzyszącym zakwaszeniu może być wzmożony katar.

O zakwaszeniu organizmu mogą świadczyć:

  • bóle głowy,
  • bezsenność,
  • zmęczenie,
  • depresja,
  • problemy trawienne,
  • problemy skórne (grzybice, wysypki),
  • zapalenie stawów,
  • zatrzymanie wody w organizmie,
  • bóle mięśni.

Jak zwalczyć zakwaszenie?

Jeśli chcesz pokonać zakwaszenie, konieczna będzie zmiana diety i dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości płynów. Unikaj słodzonych i gazowanych wód mineralnych oraz alkoholu, pij dużo czystej wody, zielonej herbaty i herbatek ziołowych oraz soków owocowych lub warzywnych.

Cały sekret diety stosowanej w zakwaszeniu organizmu polega na odpowiednim połączeniu produktów zakwaszających i alkalizujących. Co to oznacza? W jadłospisie powinny przeważać produkty z tej drugiej kategorii.

Produkty zakwaszające organizm w największym stopniu to:

  • wyroby mleczne,
  • cukier,
  • mąka pszenna i produkty zawierające mąkę,
  • mięso,
  • alkohol,
  • kawa i czarna herbata.

Produkty alkalizujące organizm w największym stopniu to:

Zrównoważoną dietę warto uzupełnić odpowiednią dawką ruchu na świeżym powietrzu.

Źródła: books.google.cz, soluna.sk, zdravie.sk

Published: 12 miesięcy temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.