Wskazówki i porady Wszystko, co musisz wiedzieć o kompostowaniu

Prawie połowa tego, co wrzucamy do kosza na śmieci, to żywność i roślinność ogrodowa. Przeciętnie każde gospodarstwo marnuje rocznie około 1000 jadalnych produktów spożywczych. Kompostowanie to naturalna metoda recyklingu, do której wystarczy ogród. To sposób zamiany odpadków z owoców, warzyw i resztek z ogrodu w ciemną, kruchą i niezwykle efektywną odżywkę do gleby. Zalet kompostu jest mnóstwo:

  • oszczędza pieniądze, obniżając rachunki za śmieci i wydatki na nawozy chemiczne
  • pomaga zapewnić zdrowy wzrost roślinom w domu
  • poprawia jakość gleby i żywotność ogrodu
  • oszczędza wodę, utrzymując wilgoć w glebie
  • przynosi korzyści dla środowiska dzięki recyklingowi odpadów
  • zapewnia cenne zasoby organiczne
  • eliminuje choroby roślin i szkodniki
  • wspiera produkcję pożytecznych bakterii i grzybów, które rozkładają materię organiczną, tworząc humus bogaty w składniki odżywcze
  • zmniejsza emisje metanu i dwutlenku węgla
  • odzyskuje składniki odżywcze.

Gdzie mogę kompostować?

Kompostowanie jest użyteczne we wszystkich ogrodach. Ale niekoniecznie trzeba mieć miejsce i ogród, by stworzyć na nim stos. Gotowy kompostownik można kupić albo zrobić samemu. Drewniany kompostownik można wykonać samodzielnie z desek lub zaimpregnowanych belek, ułożonych tak, by zapewnić dostęp powietrza do warstw kompostu. Pojemniki zachowują trochę ciepła i wilgoci, i produkują kompost szybciej, ale nawet otwarty stos (niezamknięty w koszu) ostatecznie się kompostuje. Każdy z dostępnych na rynku pojemników powinien wytwarzać kompost, o ile zabezpiecza przed deszczem, zachowuje trochę ciepła, umożliwia drenaż i wprowadza powietrze. Idealny rozmiar kompostownika to nieco ponad 1 metr sześcienny. Przy czym pojemności mniejsze niż 1 są znacznie mniej skuteczne. Do różnych etapów zaleca się stosowanie wielu pojemników lub pryzm.

Kompostowanie w pryzmie, czyli otwartym stosie, to najprostszy sposób kompostowania. Polega na układaniu warstwami materiałów biodegradowalnych. Ważne jest, aby miejsce na pryzmę nie było narażone na ekstremalne temperatury i wilgoć, ponieważ mikroorganizmy (bakterie i grzyby), które przekształcają odpady w kompost, działają najlepiej w stałych warunkach. Kompostownik powinien znajdować się w osłoniętym od wiatru, dobrze osuszonym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego. Zbuduj stos w cieniu; często wygodniej jest korzystać z zacienionej części ogrodu. Miejsce, które wybierzemy, powinno być nieco wzniesione, aby woda opadowa nie zalewała powstającego kompostu.

Wskazówka: Krzew bzu jest naturalną barierą dla zapachów powstających podczas procesu rozkładu substancji organicznych, dlatego świetnym rozwiązaniem jest ulokowanie kompostownika w jego bezpośrednim sąsiedztwie.

Kiedy kompostować?

Kompostowanie odbywa się przez cały rok, jeżeli odpowiednie materiały są wytwarzane w ogrodzie lub w domu. Zazwyczaj kompostowniki zakłada się od wiosny do jesieni, przy dodatnich temperaturach.Jednak późne lato lub wczesna zima to najlepszy czas na kompost.

Cztery składniki potrzebne do przygotowania kompostu:

Azot, węgiel, powietrze i woda. Razem zasilają mikroorganizmy, które przyspieszają proces rozkładu.

Metody kompostowania

Zanim zaczniesz układać stos, zdaj sobie sprawę, że istnieją dwa rodzaje kompostowania: pasywny (zimny) i aktywny (gorący). Kompostowanie pasywne polega na zbieraniu odpadów z ogrodu lub wyrzucaniu materiałów organicznych do śmieci, a następnie umieszczanie ich w kompostowniku. Rozkład materiału trwa od sześciu miesięcy do dwóch lat. Gorące kompostowanie to szybszy proces - kompost otrzymasz w ciągu jednego do trzech miesięcy podczas ciepłej pogody.

Kompostowanie – jak zacząć?

Kompost może być wykonany zaledwie w dwa lub trzy tygodnie w lecie, jeżeli liście i inne materiały zostaną drobno zmielone lub rozdrobnione, często są obracane w celu zapewnienia dobrego napowietrzania i dostarczoną mają odpowiednią ilość wilgoci oraz azotu. Powszechną metodą jest obracanie stosu raz w tygodniu przez dwa lub trzy tygodnie, a następnie raz na miesiąc, aż kompost będzie gotowy do użycia. Po zbudowaniu stosu kompostu natura wykonuje największą część pracy. Twoim zadaniem jest dostarczenie surowców zmieszanych ze sobą w sposób, który wspomaga rozkład.

  1. Aby stworzyć własną pryzmę kompostu, poczekaj, aż będziesz mieć wystarczającą ilość materiałów do zrobienia stosiku. Jeżeli układasz pryzmę na ziemi, najpierw połóż nieco gałęzi, by zapewnić lepszą dostępność powietrza. Należy połączyć mokre, zielone składniki, dostarczające azot, z suchymi, brązowymi odpadami zapewniającymi węgiel. Układaj na przemian brązową i zieloną warstwę.
  2. Regularnie zraszaj wodą pryzmę, aż będzie miała konsystencję wilgotnej, wyciśniętej gąbki. Ale nie przesadź, w przeciwnym razie mikroorganizmy w Twoim stosie utoną. Jeżeli tak się stanie, Twój stos zgnije zamiast wytworzyć humus. Monitoruj temperaturę pryzmy za pomocą termometru, by mieć pewność, że materiały są odpowiednio rozkładane lub po prostu sięgnij ręką do środka. Twój kompostowy stos powinien być ciepły.
  3. W sezonie wegetacyjnym dostarczaj pryzmie tlen, przewracając ją raz w tygodniu. Najlepszym czasem na obrót kompostu jest odczuwalne ciepło w środku stosu lub gdy termometr wyświetla 50-60℃. Mieszanie stosu zapobiegnie zmatowieniu materiału i tworzeniu się nieprzyjemnego zapachu. Warstwy służą rozprowadzeniu równomiernych ilości zielonego i brązowego materiału na całym stosie, więc należy go dokładnie wymieszać.
  4. Kiedy kompost nie wydziela już ciepła, pachnie ziemią lub lasem, jest brązowy lub czarny i staje się suchy i kruchy, jest w pełni gotowy. Dodaj około 10 centymetrów kompostu do swoich klombów i do doniczek na początku każdego sezonu sadzenia.

Jak ulepszyć kompostownik?

Czasami wyniki kompostowania nie są zgodne z oczekiwaniami. Co poradzić na niską wydajność i nieprzyjemny zapach?

Mokry, oślizgły i cuchnący kompost: Często przyczyną jest zbyt mała dostępność powietrza i zbyt dużo wody. Przykryj pryzmę, by ochronić ją przed deszczem i dodaj więcej brązowych odpadów, takich jak pocięty drzewny materiał, słoma lub papier.

Suchy i włóknisty z niewielkim gniciem: Zwykle spowodowany jest zbyt małą wilgotnością i zbyt dużą ilością brązowego materiału. Dodaj więcej zielonych odpadów i wody. Alternatywnie, dodaj świeży nawóz na każdą warstwę kompostu.

Muchy: Dobrze ułożone pojemniki na kompost nie przyciągają rojów much, ale jeżeli je widzisz, upewnij się, że pokrywasz odpadki kuchenne odpadami ogrodowymi po dodaniu ich do sterty i sprawdź, czy poziom wilgoci nie jest zbyt wysoki, co powoduje niewystarczającą ilość powietrza w stercie.

Co kompostować?

Co wrzucamy do kompostownika? Większość odpadów kuchennych i ogrodowych, takich jak: resztki owoców i warzyw, resztki roślinne, rozgniecione skorupki z jaj, fusy z kawy i herbaty, gałązki żywopłotów, ziemię z doniczek i skrzynek, nadziemne części chwastów czy niezadrukowany papier.

Odpady brązowe (dostarczające węgiel):

Szmatki wełniane i bawełniane, kurz z suszarki i odkurzacza, muszle orzechów, popiół z kominka (z drewna), trociny, siano i słoma, liście, gałązki, gałęzie, rośliny domowe, zużytą ziemię doniczkową, rozdrobnione gazety, rolki kartonowe, czysty papier.

Odpady zielone (dostarczają azotany):

Niegotowane i gotowane owoce i warzywa, chleb i ziarna, ziarna i fusy z kawy, ściętą trawę, papierowe torebki herbaty, włosy, futro i sierść, odchody kur, królików, krów i koni.

Wskazówka: Zastanów się dwa razy, zanim dodasz cebulę i czosnek do domowego kompostu. Uważa się, że te warzywa odstraszają dżdżownice, które są istotną częścią Twojego ogrodu.

...a czego nie?

Niektóre składniki nie tylko nie będą dobrze działać w Twoim ogrodzie, ale mogą także powodować nieprzyjemny zapach i przyciągać zwierzęta oraz szkodniki. Nie wrzucamy do kompostownika mięsnych odpadów kuchennych i kości, nabiału, pieczywa, ciasta, olejów, tłuszczu, odchodów ludzkich i pochodzących ze zwierząt domowych (także brudnego żwirku), zainfekowanych roślin ogrodowych, trocin i zrębków z drewna poddanego obróbce ciśnieniowej, gruzu ani śmieci z odkurzacza, aluminium, cyny i innych metali, szkła, żółtek i białek jaj, smalców, produktów tłustych, owoców morza, brudnych pieluch, plastiku, naklejek z owoców lub warzyw, korzeni chwastów, popiołu z węgla, podpałki, malowanego i impregnowanego drewna.

Czas na przydomowe kompostowanie!

Powszechne błędne wyobrażenia na temat kompostowania przydomowego są takie, że jest to zbyt skomplikowane, pachnie nieprzyjemnie i roznosi brud. Ale tylko jeżeli ktoś kompostuje w niewłaściwy sposób, może stać się to prawdą. Prawidłowe kompostowanie jest bardzo łatwe: po prostu nakładasz warstwy materiałów organicznych i odrobinę gleby, aby utworzyć miksturę, która zamienia się w humus. Następnie możesz ulepszyć swój ogród kwiatowy za pomocą kompostu, ukwiecić swój trawnik, nakarmić rosnące warzywa i wiele więcej! Odpady biodegradowalne to około 70% naszych śmieci. Jeśli trafią one do kompostownika, będziemy mogli posegregować nawet 95% odpadów pozostałych po oddzieleniu resztek jedzenia. Kompostowanie jest najbardziej przyjaznym dla środowiska sposobem radzenia sobie z odpadami kuchennymi i ogrodowymi. Kompost jest źródłem naturalnego, darmowego nawozu, który możemy wykorzystać do użyźnienia gleby w ogrodzie czy w doniczkach.

Published: Ponad rok temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.