Wskazówki i porady Wszystko, co musisz wiedzieć o grillowanych warzywach

Najczęściej z grillowaniem kojarzą nam się steki, burgery i inne mięsa. Grill jest jednak również doskonałym sposobem na przygotowanie warzyw. Wystarczy pokroić je na małe kawałki i skropić odrobiną oliwy z oliwek. Można je też ugotować wcześniej, ale nie jest to konieczne.

Grillowane warzywa - jak je przygotować?

Jeżeli chcesz zostać królem grilla, nie możesz zapomnieć o kilku istotnych sprawach. Nie chodzi tylko o świetne marynaty, ale także o wysokiej jakości składniki i właściwe przygotowanie.

  • Dokładnie wyczyść grill przed pieczeniem. Nie ma nic gorszego niż posmak i swąd zeszłorocznego grillowania w świeżo przygotowanym posiłku. Zwłaszcza, jeżeli jesteś wegetarianinem, a na ruszcie wcześniej przygotowywane było mięso.
  • Ustaw odpowiednią temperaturę. Możesz ją sprawdzić manualnie. Unieś dłoń 10-12 cm od dna – powinieneś być w stanie utrzymać ją przez około 5-6 sekund bez uczucia parzenia. Jeżeli wytrzymasz krócej, znaczy to, że grill jest zbyt gorący i możesz spalić warzywa.
  • Do grillowania warzyw składających się z małych kawałków, jak pieczarki, brukselka lub krążki cebuli, używaj specjalnych szpikulców - nie dopuść, by wpadły do ognia.

Czym przyprawić grillowane warzywa?

Im prościej, tym lepiej. Grillowanym warzywom niewiele trzeba, by smakowały. Wystarczy sól i pieprz. Ale możesz dodać też oliwę z oliwek i sok z cytryny. Luksusem będą posiekane świeże zioła, jak tymianek, oregano lub rozmaryn. Ocet balsamiczny lub domowe pesto to wisienki na torcie.

Które warzywa nadają się do grillowania?


1. Słodka kukurydza

Z pewnością kukurydza to wielokrotna laureatka wegetariańskiego grillowania. Są dwa sposoby na przygotowanie jej. Posmaruj masłem, grilluj przez 10 minut, w trakcie tego czasu odwróć ją na drugą stronę. Albo nie obieraj - tylko odchyl osłaniające ją liście, posmaruj olejem, ponownie przyciśnij liście do kukurydzy i umieść ją na grillu. W tym przypadku wyjdzie duszona kukurydza, ale równie smaczna.

2. Pieczarki portobello

Dzięki ich kształtowi te “wegetariańskie steki” doskonale się grilluje. Możesz je grillować na surowo, skropione jedynie oliwą z oliwek, możesz je umieścić w marynacie lub też użyć ich jak mięsa do hamburgerów. Dużą zaletą portobello jest to, że nawet jeżeli będziesz grillować je dłużej, nie rozgotują się.

3. Bakłażan

Znasz sekret niezwykłego smaku grillowanego bakłażana? Pokrój go w plasterki i zanurz w słonej wodzie tuż przed wrzuceniem na ruszt. Bakłażan przygotowany w ten sposób będzie miał chrupiącą brązową skórkę po grillowaniu, a w środku stanie się słodki i kremowy.

4. Cukinia

Dzięki grillowaniu zyskuje przyjemny słodkawy smak. Wcześniej skrop ją sokiem z cytryny, a uzyskasz ciekawy aromat grillowanych warzyw.

5. Cebula

Smakuje przygotowana na wszystkie sposoby. Gotowana lub karmelizowana, ale najlepiej grillowana. Bez niej trudno sobie wyobrazić szaszłyki warzywne.

Wszystko, co musisz wiedzieć o grillowanych warzywach

6. Brokuły

Nie grilluj ich w całości. Podziel na małe różyczki i najpierw zanurz na chwilę w oliwie z oliwek z papryczką chili. Najlepiej smakują małe, pikantne kawałki brokułów.

7. Kapusta

Brzmi bardzo nietypowo, ale kapusta jest słodka po grillowaniu, ma chrupiące ciemne krawędzie, a w środku jest miękka z lekko chrupiącą fakturą. Grilluj ją przez 10-15 minut.

8. Czerwona papryka

Grillowanie papryki polega na dosłownym przypaleniu i zdjęciu z niej skórki. Dlatego dokładnie ją naoliw przed grillowaniem - dzięki temu skórka dobrze się “opali” i łatwo ją usuniesz. Pozostanie ci wnętrze papryki – niezwykle słodkie i kremowe.



Źródła: foodrepublic.com, thespruceeats.com

Opublikowano: 2 miesiące temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Nasze najlepsze oferty

1 / 3