Wskazówki i porady Wszystko, co musisz wiedzieć o dyni

Dynia należy do tej samej rodziny roślin, co arbuz i ogórek - „Cucurbita” czyli dyniowatych. Owoce dyni to rodzaj jagody znanej jako pepo. Najczęściej używamy dyń hokkaido oraz piżmowych. Mają uniwersalne zastosowanie, zawierają dużo wody, witaminy C i beta-karotenu – składników bardzo pozytywnie wpływających na nasze zdrowie, zwłaszcza w obliczu nadchodzącej zimy.  

Dynia pochodzi z Ameryki i nie kto inny, jak sam Krzysztof Kolumb przetransportował jej pestki do Europy, gdzie z czasem zaczęto ją uprawiać. W owych czasach dynie nie miały obłych, okrągłych kształtówjakie kojarzą nam się dzisiaj z dekoracjami na Halloween, lecz były podłużne i zakrzywione. 

Dynia, jak już wspomnieliśmy, to bardzo smaczny i wszechstronny składnik kulinarny. Nadaje się nie tylko do gotowania i pieczenia, ale też na grill, do sałatek i zup. Oprócz miąższu, wiele zastosowań mają również pestki, bogate w minerały i witaminy. Robi się z nich na przykład olej, składający się nawet aż 90% nienasyconych kwasów tłuszczowych i wielu minerałów potrzebnych naszemu ciału.  

Odmiany dyni 

Zwyczajna, hokkaidofigolistaya i muscat. To kilka z odmian dyni. Znasz je? 

  • Do pierwszej grupy należą także cukinie i patisony.  
  • Przewagą hokkaido nad pozostałymi jest to, że nie trzeba jej obierać, dlatego że skórka mięknie w czasie gotowania lub pieczenia i można ją bez obaw jeść. Ma przyjemny słodko-orzechowy smak. Wyśmienicie sprawdza się również jako składnik zup. Warto też wypróbować pastę z dyni z czerwoną soczewicą. 
  • Dynia Figolistaya charakteryzuje się wyjątkową odpornością na warunki atmosferyczne. 
  • Do rodziny dyni muscat należy dynia piżmowa, idealnie łącząca się z mięsem i rybami jako dodatek lub surowy składnik sałatek. Dynia piżmowa szczególnie nadaje się do pieczenia. Ma piękną pomarańczową barwę i wspaniały smak. 

Wszystkie odmiany dyni bogate są w witaminę E, która pomaga eliminować toksyny z organizmu.  

Dynia to owoc, nie warzywo 

Encyklopedie nas uczą, że jeżeli coś zawiera pestki, określane jest jako owoc. Dlatego z botanicznego punktu widzenia, dynia jest owocem. Chociaż zwana jest też “zimowym warzywem”, lubi być uprawiana w ciepłych warunkach. Dostępna jest w różnych kolorach i kształtach. Poza pomarańczową, znajdziesz też zieloną, żółtą, czerwoną, białą, a nawet niebieską. Są dynie małe, wysokie, okrągłe, podłużne lub w kształcie gruszki. Niektóre osiągają takie rozmiary, że trzeba je transportować wózkiem widłowym (o największej wyhodowanej dyni przeczytasz na końcu artykułu). Są też określone gatunki bardziej nadające się do rzeźbienia, inne z kolei do spożycia, a jeszcze inne – do dekoracji.  

Pestki dyni 

Każda dynia zawiera średnio 1 szklankę pestek. Szkoda je wyrzucać - możesz z nich przygotować pieczony przysmak na długie jesienno-zimowe wieczory. Pikantne pestki dyni są zdrowe i rozgrzewające.  

Od stóp do głów 

Najczęściej używanymi w kuchni częściami dyni jest miąższ i pestki. A czy wiesz, że kwiaty również można kreatywnie wykorzystać? Delikatny smak kwiatów dyni pasuje do wielu potraw. Wystarczy podsmażyć czosnek z cebulą i odrobiną chili, dodać opłukane i pokrojone kwiaty, i gotować na wolnym ogniu przez kilka minut. Dopraw następnie całość świeżymi ziołami i masz wyśmienite nadzienie do tortilli. Kwiaty są również smaczne w zupie. Albo, jeżeli lubisz coś tłustszego, możesz je podsmażyć jak kotlety i podawać z dressingiem jogurtowo-czosnkowym.  

Miąższ z dyni 

Po upieczeniu lub ugotowaniu dyni piżmowej lub hokkaido możesz ją po prostu ugnieść widelcem lub zmiksować robotem kuchennym. Z około 2,5 kg dyni otrzymasz 4 szklanki puree. Dyniowe puree nadaje się na jeden z pierwszych posiłków dla dzieci, możesz je podawać jako dodatek do puree ziemniaczanego lub użyć do przygotowania domowego keczupu z dyni hokkaido. 

Jeżeli masz w domu resztki dyni piżmowej lub hokkaido, nie wyrzucaj ich. Możesz je zamrozić. Pokrój je na małe kawałeczki i zapakuj w woreczki. W dowolnym momencie będzie można je wyjąć i użyć do wszelkich przepisów z dynią. Z pewnością przydadzą się do przygotowania węgierskiego paprykarza z pieczoną dynią hokkaido lub do risotto z mascarpone. Mrożona dynia przetrwa nawet kilka miesięcy bez utraty wartości odżywczych i smaku. Po wyjęciu z zamrażarki włóż dynię do lodówki, gdzie stopniowo będzie się rozmrażać. 

Zamienniki dyni 

Znasz to uczucie. Przygotowujesz danie z dynią, a tuż przed gotowaniem uświadamiasz sobie, że dynia, którą masz, nie wystarczy. Nic nie jest stracone. Są zamienniki, które w 100% wystarczą do uzupełnienia braków. 

Marchewki – warzywa korzeniowe, które mają ten sam kolor co dynie hokkaido i piżmowe. Zawierają dużo beta-karotenu. Co ważne, jeżeli ich użyjesz, nie poczujesz różnicy. Po ugotowaniu lub upieczeniu, ich konsystencja i smak są zupełnie podobne do dyni.  

Bataty – kolejny zamiennik dyni, który cię uratuje z potrzasku. Przygotowujesz kremową zupę i brakuje ci jeszcze trochę dyni? Dodaj słodkie ziemniaki. Bataty zawierają, podobnie jak marchew, mnóstwo beta-karotenu, zgromadzonego zwłaszcza w skórce. Dlatego wystarczy je dokładnie umyć, bez obierania. Możesz również dodać je do ciasta, a nawet zupełnie zastąpić nimi dynię piżmową w cieście.  

Czas na dyniowe przyjęcie 

Nadeszła jesień i zamierzasz zrobić przyjęcie w dyniowej atmosferze? Pamiętaj, że dekoracje z dyni mają krótki termin przydatności, zwykle zaledwie kilka dni. Jeżeli chcesz, by przetrwały dłużej, skorzystaj z naszych wskazówek: 

  • Pokryj wycięte fragmenty tłuszczem lub olejem roślinnym. Jeżeli otwory są zbyt małe, zwilż je za pomocą wacików. 
  • W ciągu dnia przykryj dynię wilgotną szmatką. 
  • Jeżeli masz trochę wolnego miejsca w lodówce, zostawiaj w niej dynię na noc. 
  • Pokryj dyniową dekorację lakierem do włosów lub sprayem akrylowym (po takim zabiegu już jej nie wolno spożywać, spray wnika w miąższ dyni)  

Wszystko, co musisz wiedzieć o dyni

Czy wiesz, że...? 

  • W przeszłości dyni używano do usuwania piegów i leczenia ukąszeń węży  
  • Dynia może się składać nawet w 90% z wody 
  • Księga rekordów Guinessa zawiera wpis z 2016 roku, według którego największa wyhodowana dynia ważyła 1190,49 kg jej właściciel pochodził z Belgii. 
  • Plamy na powierzchni dyni nie mają wpływu na jej smak i jakość 

 

 

Źródła: thespruceeats.com, fitshaker.sk, biurorekordow.pl 

Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Nasze najlepsze oferty

Our price
Cebula (kg = 2.99)
Cebula
  299
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
1 / 3