Wskazówki i porady Wszystko, co musisz wiedzieć o dyni

Dynia należy do tej samej rodziny roślin, co arbuz i ogórek - „Cucurbita” czyli dyniowatych. Owoce dyni to rodzaj jagody znanej jako pepo. Najczęściej używamy dyń hokkaido oraz piżmowych. Mają uniwersalne zastosowanie, zawierają dużo wody, witaminy C i beta-karotenu – składników bardzo pozytywnie wpływających na nasze zdrowie, zwłaszcza w obliczu nadchodzącej zimy.  

Dynia pochodzi z Ameryki i nie kto inny, jak sam Krzysztof Kolumb przetransportował jej pestki do Europy, gdzie z czasem zaczęto ją uprawiać. W owych czasach dynie nie miały obłych, okrągłych kształtówjakie kojarzą nam się dzisiaj z dekoracjami na Halloween, lecz były podłużne i zakrzywione. 

Dynia, jak już wspomnieliśmy, to bardzo smaczny i wszechstronny składnik kulinarny. Nadaje się nie tylko do gotowania i pieczenia, ale też na grill, do sałatek i zup. Oprócz miąższu, wiele zastosowań mają również pestki, bogate w minerały i witaminy. Robi się z nich na przykład olej, składający się nawet aż 90% nienasyconych kwasów tłuszczowych i wielu minerałów potrzebnych naszemu ciału.  

Odmiany dyni 

Zwyczajna, hokkaidofigolistaya i muscat. To kilka z odmian dyni. Znasz je? 

  • Do pierwszej grupy należą także cukinie i patisony.  
  • Przewagą hokkaido nad pozostałymi jest to, że nie trzeba jej obierać, dlatego że skórka mięknie w czasie gotowania lub pieczenia i można ją bez obaw jeść. Ma przyjemny słodko-orzechowy smak. Wyśmienicie sprawdza się również jako składnik zup. Warto też wypróbować pastę z dyni z czerwoną soczewicą. 
  • Dynia Figolistaya charakteryzuje się wyjątkową odpornością na warunki atmosferyczne. 
  • Do rodziny dyni muscat należy dynia piżmowa, idealnie łącząca się z mięsem i rybami jako dodatek lub surowy składnik sałatek. Dynia piżmowa szczególnie nadaje się do pieczenia. Ma piękną pomarańczową barwę i wspaniały smak. 

Wszystkie odmiany dyni bogate są w witaminę E, która pomaga eliminować toksyny z organizmu.  

Dynia to owoc, nie warzywo 

Encyklopedie nas uczą, że jeżeli coś zawiera pestki, określane jest jako owoc. Dlatego z botanicznego punktu widzenia, dynia jest owocem. Chociaż zwana jest też “zimowym warzywem”, lubi być uprawiana w ciepłych warunkach. Dostępna jest w różnych kolorach i kształtach. Poza pomarańczową, znajdziesz też zieloną, żółtą, czerwoną, białą, a nawet niebieską. Są dynie małe, wysokie, okrągłe, podłużne lub w kształcie gruszki. Niektóre osiągają takie rozmiary, że trzeba je transportować wózkiem widłowym (o największej wyhodowanej dyni przeczytasz na końcu artykułu). Są też określone gatunki bardziej nadające się do rzeźbienia, inne z kolei do spożycia, a jeszcze inne – do dekoracji.  

Pestki dyni 

Każda dynia zawiera średnio 1 szklankę pestek. Szkoda je wyrzucać - możesz z nich przygotować pieczony przysmak na długie jesienno-zimowe wieczory. Pikantne pestki dyni są zdrowe i rozgrzewające.  

Od stóp do głów 

Najczęściej używanymi w kuchni częściami dyni jest miąższ i pestki. A czy wiesz, że kwiaty również można kreatywnie wykorzystać? Delikatny smak kwiatów dyni pasuje do wielu potraw. Wystarczy podsmażyć czosnek z cebulą i odrobiną chili, dodać opłukane i pokrojone kwiaty, i gotować na wolnym ogniu przez kilka minut. Dopraw następnie całość świeżymi ziołami i masz wyśmienite nadzienie do tortilli. Kwiaty są również smaczne w zupie. Albo, jeżeli lubisz coś tłustszego, możesz je podsmażyć jak kotlety i podawać z dressingiem jogurtowo-czosnkowym.  

Miąższ z dyni 

Po upieczeniu lub ugotowaniu dyni piżmowej lub hokkaido możesz ją po prostu ugnieść widelcem lub zmiksować robotem kuchennym. Z około 2,5 kg dyni otrzymasz 4 szklanki puree. Dyniowe puree nadaje się na jeden z pierwszych posiłków dla dzieci, możesz je podawać jako dodatek do puree ziemniaczanego lub użyć do przygotowania domowego keczupu z dyni hokkaido. 

Jeżeli masz w domu resztki dyni piżmowej lub hokkaido, nie wyrzucaj ich. Możesz je zamrozić. Pokrój je na małe kawałeczki i zapakuj w woreczki. W dowolnym momencie będzie można je wyjąć i użyć do wszelkich przepisów z dynią. Z pewnością przydadzą się do przygotowania węgierskiego paprykarza z pieczoną dynią hokkaido lub do risotto z mascarpone. Mrożona dynia przetrwa nawet kilka miesięcy bez utraty wartości odżywczych i smaku. Po wyjęciu z zamrażarki włóż dynię do lodówki, gdzie stopniowo będzie się rozmrażać. 

Zamienniki dyni 

Znasz to uczucie. Przygotowujesz danie z dynią, a tuż przed gotowaniem uświadamiasz sobie, że dynia, którą masz, nie wystarczy. Nic nie jest stracone. Są zamienniki, które w 100% wystarczą do uzupełnienia braków. 

Marchewki – warzywa korzeniowe, które mają ten sam kolor co dynie hokkaido i piżmowe. Zawierają dużo beta-karotenu. Co ważne, jeżeli ich użyjesz, nie poczujesz różnicy. Po ugotowaniu lub upieczeniu, ich konsystencja i smak są zupełnie podobne do dyni.  

Bataty – kolejny zamiennik dyni, który cię uratuje z potrzasku. Przygotowujesz kremową zupę i brakuje ci jeszcze trochę dyni? Dodaj słodkie ziemniaki. Bataty zawierają, podobnie jak marchew, mnóstwo beta-karotenu, zgromadzonego zwłaszcza w skórce. Dlatego wystarczy je dokładnie umyć, bez obierania. Możesz również dodać je do ciasta, a nawet zupełnie zastąpić nimi dynię piżmową w cieście.  

Czas na dyniowe przyjęcie 

Nadeszła jesień i zamierzasz zrobić przyjęcie w dyniowej atmosferze? Pamiętaj, że dekoracje z dyni mają krótki termin przydatności, zwykle zaledwie kilka dni. Jeżeli chcesz, by przetrwały dłużej, skorzystaj z naszych wskazówek: 

  • Pokryj wycięte fragmenty tłuszczem lub olejem roślinnym. Jeżeli otwory są zbyt małe, zwilż je za pomocą wacików. 
  • W ciągu dnia przykryj dynię wilgotną szmatką. 
  • Jeżeli masz trochę wolnego miejsca w lodówce, zostawiaj w niej dynię na noc. 
  • Pokryj dyniową dekorację lakierem do włosów lub sprayem akrylowym (po takim zabiegu już jej nie wolno spożywać, spray wnika w miąższ dyni)  

Czy wiesz, że...? 

  • W przeszłości dyni używano do usuwania piegów i leczenia ukąszeń węży  
  • Dynia może się składać nawet w 90% z wody 
  • Księga rekordów Guinessa zawiera wpis z 2016 roku, według którego największa wyhodowana dynia ważyła 1190,49 kg jej właściciel pochodził z Belgii. 
  • Plamy na powierzchni dyni nie mają wpływu na jej smak i jakość 

 

 

Źródła: thespruceeats.com, fitshaker.sk, biurorekordow.pl 

Opublikowano: 2 miesiące temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.