Wskazówki i porady Wśród tradycyjnych świątecznych potraw są ryby i… fastfood

Jeśli zamierzasz spędzić święta w innym kraju, dowiedz się, jakich potraw możesz się spodziewać na świątecznym talerzu. O ile w naszym kraju na wigilijnym stole pojawiają się najczęściej barszcz z uszkami, zupa grzybowa i kapusta z grzybami, wigilijne menu naszych bliższych i dalszych sąsiadów może być sporym zaskoczeniem. Zależy ono od lokalnych składników i oczywiście uwarunkowań historycznych. Na przykład w dawnych koloniach brytyjskich na święta gotuje się potrawy nawiązujące do angielskich tradycji. Na talerzach pojawia się pieczone mięso czy bożonarodzeniowy pudding. W Azji z kolei może dziwić, że choć chrześcijan jest niewiele, wszyscy wprost nie mogą się doczekać świątecznej kolacji. Zajrzyjmy na bożonarodzeniowe stoły całego świata.

Litwa, Białoruś, Ukraina

W tych krajach święta to wielka rzecz, a przygotowania do nich mogą trwać nawet tydzień. Tradycyjna litewska wieczerza wigilijna, Kūčios, składała się niegdyś z dziewięciu dań, a z czasem powiększyła się do dwunastu, co nawiązuje do liczby apostołów. Na Litwie w święta nie jada się mięsa ani nabiału, lecz ryby, chleb i warzywa. Wśród typowych potraw wigilijnych można wymienić śledzie w sosie pomidorowym, grzybowym lub cebulowym, wędzonego węgorza, ziemniaki, kapustę i kisiel żurawinowy.

Uszka wigilijne

Rosja

Rosyjskie święta zgodnie z prawosławnym kalendarzem przypadają na 6 stycznia. Na stole króluje zaś wieprzowina i indyk, słone pieczywo, pikle, pierożki z farszem z ryżu, ziemniaków i kapusty, masa z pszenicy z dodatkiem rodzynek, migdałów, śliwek i maku - u nas znana pod nazwą „kutia”.

Austria

W Austrii na świątecznym stole zaraz po zupie z kluseczkami wątrobianymi lądują ryby, gęsi, gotowana wołowina z chrzanem, szynka i kotlety schabowe. Nie może też zabraknąć cynamonowych gwiazdek, pachnących pierniczków, do których podaje się grzane wino i poncz. Typowo austriackim świątecznym deserem jest keks z rodzynkami i kandyzowanymi owocami, obficie posypany cukrem pudrem. Piecze się go kilka dni wcześniej, żeby miał czas poleżeć.

Korzenny keks z owocami

Niemcy

Niemieckie święta już od średniowiecza kojarzą się z gęsiną. Najstarszy przepis na tę potrawę pochodzi z książki kucharskiej „Das Buch von guter Speise”, która ukazała się w 1350 roku. Bożonarodzeniowa gęś jest nadziewana jabłkami, cebulą, kasztanami, suszonymi śliwkami i ziołami. Dodatkiem do gęsi jest duszona czerwona kapusta i knedliki. Popularnością cieszy się drób i pieczone kiełbaski. Tradycyjnym deserem są owoce z kompotu.

Francja

Jako przystawkę na francuskich stołach podaje się delikatny pasztet z kaczki foie gras, ewentualnie indyka, ślimaki, ostrygi lub kiełbaski. Typowym bożonarodzeniowym ciastem jest bûche de Noël, czyli świąteczne polano. Jest to pozostałość dawnej tradycji, kiedy do kominka w święta wkładało się drewno skropione winem, miodem, mlekiem lub olejem. Współcześnie również piecze się świąteczne polana, ale jadalne. Smak może być dowolny, najważniejsze jest zachowanie kształtu.

W Prowansji zwyczajowo podaje się trzynaście deserów: bakalie, nugat, karmelizowane owoce, orzechy... Liczba deserów symbolizuje Jezusa i jego dwunastu uczniów.

Włochy

Jeśli chodzi o wieczerzę wigilijną, włoskie menu jest zróżnicowane w zależności od regionu. W niektórych częściach kraju jada się pieczoną jagnięcinę, pieczony lub gotowany drób albo przygotowuje się kolację złożoną z siedmiu gatunków ryb i owoców morza przyrządzonych na siedem sposobów. Włosi nie wyobrażają sobie świąt bez babki panettone z kandyzowanymi owocami, czekoladą i bakaliami. Na stole nie może zabraknąć także słodyczy z marcepanem i nugatem.

Poncz bezalkoholowy

Hiszpania

Na południu Europy świąteczna uczta zaczyna się od tapasów: serów, warzyw, szynki i owoców morza. Podaje się także pieczone ryby, krewetki, węgorze i paellę. Do szampana i kawy Hiszpanie podają słodkie smażone churros, nugat i turron, przypominający tzw. turecki miód.

Dania

Duńczycy w święta jedzą mięso. Ich stoły uginają się pod ciężarem pieczonej wieprzowiny i drobiu, ziemniaków, czerwonej kapusty i mnóstwa sosów. W puddingu ryżowym z sokiem czereśniowym lub truskawkowym może chować się migdał. Komu uda się go znaleźć, tego przez cały rok nie opuści szczęście. W świąteczny nastrój wprawia grzane wino i specjalne piwa o wyższej zawartości alkoholu.

Holandia

Jedną z typowo holenderskich tradycji bożonarodzeniowych jest wspólna wykwintna kolacja. Każdy ma swoją małą patelenkę, na której przygotowuje małe kawałki wołowiny, królika, bażanta, ryb i krewetek. Jada się je z sałatkami, owocami i sosami.

Finlandia

W fińskim świątecznym menu nie może zabraknąć wielkiej szynki, którą podaje się z musztardą, łososia na różne sposoby, ziemniaków, brukwi i marchwi. Podczas kolacji Finowie piją grzane wino w wersji alkoholowej lub bezalkoholowej.

Szwecja

W Szwecji zwyczajowo podaje się trzy dania. Pierwsze to ryby, zwykle śledzie. Następnie na stole pojawiają się talerze z szynką i kiełbaskami, a trzecim daniem są charakterystyczne kulki mięsne z ziemniakami.

Poza świątecznym puddingiem ryżowym z sokiem owocowym, w Szwecji piecze się także popularne szafranowe „eski”, żółte ciasteczka w kształcie litery „S”.

Norwegia

W Norwegii na wieczerzę wigilijną podaje się chrupiący boczek wieprzowy lub żeberka z kiszoną kapustą, ziemniakami, gotowanymi warzywami i dżemem żurawinowym. Często pojawiają się także ryby. Na świątecznym stole nie może zabraknąć ulubionego puddingu ryżowego polanego gęstym sokiem malinowym.

Wielka Brytania

Brytyjczycy na świąteczną kolację jedzą faszerowanego indyka lub prosię, chleb, pieczone ziemniaki, gotowane lub duszone warzywa i sos żurawinowy. Najbardziej znanym angielskim przysmakiem świątecznym jest pudding, który zyskał popularność także w Irlandii i Ameryce. Prawdziwy pudding piecze się ze smalcu, jajek, melasy, aromatycznych przypraw i bakalii, a tuż przed podaniem polewa się go odrobiną brandy.

Pierś z indyka w sosie z warzywami 

Grecja

Nawet w święta Grecy nie mogą się obyć bez swoich niesłychanie słodkich przekąsek. Melomakarono to ciasteczka ze skórki pomarańczowej namoczone w miodzie i obtoczone w orzechach. Smakują podobnie jak dobrze znana baklava, a w niektórych regionach Grecji podaje się je oblane czekoladą.  

Bułgaria

Typową bożonarodzeniową potrawą znaną nie tylko w Bułgarii, lecz również w Serbii, Rumunii, Gruzji czy na Ukrainie, jest koliva. To gotowana pszenica z cukrem i orzechami włoskimi doprawiona miodem, makiem i bakaliami.

Japonia

W Japonii Boże Narodzenie to najpiękniejszy czas dla KFC. Ponad trzy i pół miliona japońskich rodzin co roku cieszy się na tradycję, którą sieć zapoczątkowała w latach 70. ubiegłego wieku. W świątecznym kubełku poza smażonym kurczakiem znajduje się także kawałek ciasta. Zainteresowanie jest tak ogromne, że to „uroczyste danie” trzeba zamawiać nawet z dwumiesięcznym wyprzedzeniem.

Filipiny

Na Filipinach Boże Narodzenie jest tak ważnym świętem, że sezon na nie zaczyna się już we wrześniu. Oficjalnie Boże Narodzenie trwa od 16 grudnia do pierwszej niedzieli nowego roku. W czasie świątecznej kolacji rodziny zasiadają do stołu, na którym znajduje się suszony udziec wieprzowy z serem, pieczone prosię lub drób. Dopełnieniem świątecznych potraw są makarony, sałatki owocowe i mocne kakao lub gorąca czekolada.

Jamajka

Na Jamajce podaje się popularny tort z owocami, które przez miesiąc moczyły się w czerwonym winie z dodatkiem rumu.

Meksyk

Meksykanie na wigilię jedzą solonego dorsza. Bacalao, jak nazywa się ta potrawa, podaje się z pomidorami, chili, cebulą, ziemniakami i oliwkami. Cała potrawa jest smaczna i lekko pikantna. W końcu to Meksyk!


Dorsz w ziołowym sosie śmietanowym

Australia

Ponieważ święta w Australii wypadają w lecie, niczym niezwykłym nie wydaje się fakt, że Australijczycy na wigilię jedzą grillowane krewetki, homary, ostrygi, steki, kurczaki i indyki. Podaje się także świeże owoce, a przede wszystkim torcik bezowy Pavlova z dodatkiem bitej śmietany i owoców.


Wszystko, co potrzebne na spokojne święta znajdziesz na Hello Tesco!

Opublikowano: 11 miesięcy temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.

Nasze najlepsze oferty

Oferta ważna do20.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 20.10.2019.
Zamów on-line
t d g m s
Polska Dynia hokkaido luz
Polska Dynia hokkaido
  199
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do20.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 20.10.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-10%
Sok Tesco jabłkowy 100% tłoczony 3 l (l = 3.00)
Sok Tesco jabłkowy 100% tłoczony
9,99 899
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do20.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 20.10.2019.
Zamów on-line
t d g m s
Oliwki Tesco Różne rodzaje, 163 g (kg = 19.57)
Oliwki Tesco
  319
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do20.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 20.10.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-18%
Twaróg krajanka półtłusty 400 g (kg = 11.22)
Twaróg krajanka półtłusty
5,49 449
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do20.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 20.10.2019.
Zamów on-line
t d g m s

2 op.

taniej

Activia Pitna Danone różne rodzaje i gramatury, 300 g kupując 1 op. 3,39 zł/op., 11,30 zł/kg kupując 2 op. 4,98 zł cena jedn. przy zakupie 2 op. 8,30 zł/kg Cena 1 op. przy zakupie 2 op. 2,49 zł/op.
Activia Pitna Danone
  498
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do20.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 20.10.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-16%
Serek śmietankowy Łaciaty różne rodzaje, 135 g (kg = 18.44)
Serek śmietankowy Łaciaty
2,99 249
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do20.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 20.10.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-15%
Mięso wołowe na bitki luz
Mięso wołowe na bitki
25,99 2199
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do20.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 20.10.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-12%
Makrela wędzona luz
Makrela wędzona
1,59 139
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do20.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 20.10.2019.
Zamów on-line
t d g m s

2 op.

taniej

Popcorn Tesco różne rodzaje, 100 g kupując 1 op. 1,79 zł/op., 17,90 zł/kg kupując 2 op. 2,98 zł cena jedn. przy zakupie 2 op. 14,90 zł/kg Cena 1 op. przy zakupie 2 op. 1,49 zł/op.
Popcorn Tesco
  298
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do20.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 20.10.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-33%
Herbata Lipton Piramidki różne rodzaje i gramatury, cena jedn. dla np. 36 g 138,61 zł/kg
Herbata Lipton Piramidki
7,49 499
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
1 / 3

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.