Wskazówki i porady Wielkanocne wypieki: 12 przepisów na ciasta i ciasteczka

Panie domu, zakładajcie fartuchy, szykujcie wagę, miski, mikser i inne gadżety potrzebne do pieczenia! Zebraliśmy dla Was najlepsze przepisy na wielkanocne wypieki, ciasta drożdżowe, rolady i ciasteczka. Nie zapomnieliśmy też o mniej wprawnych kucharzach i o tych, którym nie służy mąka czy mleko. Innymi słowy wypieki przygotowane według naszych przepisów muszą smakować każdemu.

Zajączek z ciasta biszkoptowego bez jajek

Prosty zajączek przypadnie do gustu przede wszystkim najmłodszym. Zadowoleni będą także ci, których po tradycyjnym biszkopcie z jajkami mógłby rozboleć brzuszek.

Składniki:

Krem:

Sposób przygotowania:

Ubić mąkę, cukier, wodę, olej i proszek do pieczenia. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Składniki na krem ubić na gładką masę. Ostudzony blat biszkoptowy przeciąć, a następnie z jednej części wykroić głowę i ogonek. Drugą część posmarować dżemem i kremem, a na koniec posypać wiórkami kokosowymi. Z lentilków zrobić nos i oczka, a z kartonu wyciąć uszy.

Pieczenie:

Około 30 minut w temperaturze 175°C. Po wyjęciu z piekarnika zostawić w tortownicy do przestygnięcia na 10 minut, a następnie wyjąć z blachy.

Delikatne ciasto jogurtowe bez jajek

Zamiast ciasta francuskiego spróbuj kwiatuszków, serduszek i pisanek z ciasta jogurtowego bez dodatku jajek. Zobaczysz, jakie są kruche!

Składniki:

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki połączyć i wyrobić gładkie ciasto. Następnie rozwałkować na grubość około pół centymetra, powykrawać i upiec ciasteczka. Po upieczeniu przełożyć marmoladą, posypać cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

Pieczenie:
Około 15 minut w temperaturze 150°C.

Rogaliki marchewkowe

Rogaliki marchewkowe to najpyszniejszy sposób na marchew. Przepis na rogaliki z powidłem śliwkowym znajdziesz na Hello Tesco

Wielkanocne wypieki: 12 przepisów na ciasta i ciasteczka

Bezglutenowe kokosanki

Bezglutenowe bezy kokosowe, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, mogą poleżeć nawet dwa tygodnie. Trzeba je tylko dobrze ukryć.

Składniki:

Sposób przygotowania:

Białka z cukrem ubić na sztywno nad parą. Dodać wiórki kokosowe, sok z cytryny i jeszcze chwilę ubijać. Następnie układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić do podsuszenia na powietrzu przynajmniej przez godzinę. Piec na złocisty kolor. Gotowe kokosanki powinny się łatwo odklejać od papieru.

Pieczenie:
Około 40 minut w temperaturze 130°C.

Przekładaniec

Tradycyjny przekładaniec to obowiązkowy element każdego uroczyście nakrytego stołu. Może jest nieco trudniejszy w wykonaniu, ale dzięki naszej instrukcji na pewno Ci się uda.

Ciasto orzechowe bez mąki

W puszystym cieście orzechowym z delikatną polewą z żółtek zakochają się nie tylko celiatycy.

Składniki:

Sposób przygotowania:

Białka ubić na parze, dodać cukier kryształ i ubijać jeszcze chwilę, aż piana zesztywnieje. Ostrożnie wymieszać z orzechami i cynamonem, wylać na blachę i upiec. Gorące ciasto posmarować polewą z żółtek. W tym celu ubić żółtka z cukrem pudrem na puszysty, niemal biały krem. Postawić w chłodnym miejscu do ostygnięcia, a następnie pokroić na kawałki.

Pieczenie:

Około 20 - 25 minut w temperaturze 180°C.

Ciasto orzechowe bez mąki i cukru

Do przygotowania tego ciasta nie potrzeba ani cukru, ani mąki, ani nawet wagi.

Składniki:

Sposób przygotowania:

Z białek ubić sztywną pianę, żółtka wymieszać z orzechami i syropem klonowym lub miodem. Ostrożnie połączyć z pianą z białek i upiec. Twaróg, kakao, banany i syrop klonowy lub miód ubić na krem i posmarować nim ostudzony blat. Przełożyć w chłodne miejsce, a następnie pokroić.

Ciasto drożdżowe

Dobrze wyrobione i wyrośnięte ciasto drożdżowe idealnie komponuje się ze wszelkimi dodatkami. Polecamy w szczególności mak, orzechy, twaróg i marmoladę.

Bezglutenowy makowy tort

Tort makowy z migdałami jest tak lekki, że nawet będąc na diecie nie poczujesz wyrzutów sumienia, jeśli spałaszujesz trzy kawałki.

Składniki:

Sposób przygotowania:

Żółtka i cukier ubić na pianę, dodać mak, migdały i mleko. Białka ubić na sztywną pianę i ostrożnie połączyć z masą makowo-migdałową. Piec w tortownicy. Ozdobić świeżymi owocami, bitą śmietaną lub przełożyć kremem.

Pieczenie:

Około 55 - 60 minut w temperaturze 165°C.

Babka czekoladowa z mąki orkiszowej

Czemu babka nie miałaby być uroczystym ciastem, skoro zawiera doskonałą czekoladę i soczyste pomarańcze? Zobacz przepis na babkę.

Rolada orzechowa, twarogowa, makowa lub kakaowa

Rolada od lat zajmuje pierwsze miejsca w rankingach popularności. Tylko od Ciebie zależy, jakie nadzienie wybierzesz.

Składniki:

Nadzienie wedle własnych upodobań: mak, mielone orzechy, twaróg, kakao, cukier, roztopione masło

Sposób przygotowania:

Do połowy letniego mleka wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i odstawić. W misce wymieszać przesianą mąkę z resztą cukru, wlać drożdże, olej i wyrobić ciasto. Powoli wlewać mleko (w zależności od potrzeb), tak aby ciasto było miękkie i odchodziło od miski. Następnie przykryć ścierką i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować na około 2,5-centymetrowej grubości prostokąty, posmarować wybranym składnikiem i posypać cukrem. Na koniec skropić roztopionym masłem, żeby nadzienie nie było zbyt suche, uważając, żeby nie przedobrzyć. Kawałki ciasta zwinąć, przenieść na blachę i zostawić na chwilę do wyrośnięcia. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem, upiec, a po ostudzeniu pokroić.

Pieczenie:

Około 40 minut w temperaturze 200 °C. Po upieczeniu całość można posmarować odrobiną oleju dla uzyskania ładnego połysku.

Jabłecznik z ciasta ziemniaczanego

Ciasta z dodatkiem ziemniaków nie cieszą się zbyt wielką popularnością. Wystarczy jednak raz spróbować, żeby wiedzieć, że znów do niego wrócisz.

Składniki:

Sposób przygotowania:

Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce i posypać cynamonem. Ugotowane w skórce ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Dodać mąkę i sól, wbić dwa jajka, a następnie wyrobić ciasto. Podzielić na trzy części i rozwałkować. Płat rozwałkowanego ciasta przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem. Z jabłek odlać sok i delikatnie odcisnąć. Połowę jabłek ułożyć na cieście, przykryć drugim płatem ciasta, ponakłuwać widelcem, wyłożyć kolejną warstwę jabłek i przykryć ostatnim płatem ciasta. Ostatni płat ciasta ponakłuwać i wstawić całość do piekarnika. Po 20 minutach pieczenia polać dwoma roztrzepanymi jajkami i dopiec.

Pieczenie:

Około 40 minut w temperaturze 180 °C.


To jeszcze nie koniec naszych przepisów na ciasta i ciasteczka



Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Nasze najlepsze oferty

Our price
Banany (kg = 4.79)
Banany
  479
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
1 / 3