Wskazówki i porady Wielkanocne wypieki: 12 przepisów na ciasta i ciasteczka

Panie domu, zakładajcie fartuchy, szykujcie wagę, miski, mikser i inne gadżety potrzebne do pieczenia! Zebraliśmy dla Was najlepsze przepisy na wielkanocne wypieki, ciasta drożdżowe, rolady i ciasteczka. Nie zapomnieliśmy też o mniej wprawnych kucharzach i o tych, którym nie służy mąka czy mleko. Innymi słowy wypieki przygotowane według naszych przepisów muszą smakować każdemu.

Zajączek z ciasta biszkoptowego bez jajek

Prosty zajączek przypadnie do gustu przede wszystkim najmłodszym. Zadowoleni będą także ci, których po tradycyjnym biszkopcie z jajkami mógłby rozboleć brzuszek.

Składniki:

Krem:

Sposób przygotowania:

Ubić mąkę, cukier, wodę, olej i proszek do pieczenia. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Składniki na krem ubić na gładką masę. Ostudzony blat biszkoptowy przeciąć, a następnie z jednej części wykroić głowę i ogonek. Drugą część posmarować dżemem i kremem, a na koniec posypać wiórkami kokosowymi. Z lentilków zrobić nos i oczka, a z kartonu wyciąć uszy.

Pieczenie:

Około 30 minut w temperaturze 175°C. Po wyjęciu z piekarnika zostawić w tortownicy do przestygnięcia na 10 minut, a następnie wyjąć z blachy.

Delikatne ciasto jogurtowe bez jajek

Zamiast ciasta francuskiego spróbuj kwiatuszków, serduszek i pisanek z ciasta jogurtowego bez dodatku jajek. Zobaczysz, jakie są kruche!

Składniki:

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki połączyć i wyrobić gładkie ciasto. Następnie rozwałkować na grubość około pół centymetra, powykrawać i upiec ciasteczka. Po upieczeniu przełożyć marmoladą, posypać cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

Pieczenie:
Około 15 minut w temperaturze 150°C.

Rogaliki marchewkowe

Rogaliki marchewkowe to najpyszniejszy sposób na marchew. Przepis na rogaliki z powidłem śliwkowym znajdziesz na Hello Tesco

Bezglutenowe kokosanki

Bezglutenowe bezy kokosowe, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, mogą poleżeć nawet dwa tygodnie. Trzeba je tylko dobrze ukryć.

Składniki:

Sposób przygotowania:

Białka z cukrem ubić na sztywno nad parą. Dodać wiórki kokosowe, sok z cytryny i jeszcze chwilę ubijać. Następnie układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić do podsuszenia na powietrzu przynajmniej przez godzinę. Piec na złocisty kolor. Gotowe kokosanki powinny się łatwo odklejać od papieru.

Pieczenie:
Około 40 minut w temperaturze 130°C.

Przekładaniec

Tradycyjny przekładaniec to obowiązkowy element każdego uroczyście nakrytego stołu. Może jest nieco trudniejszy w wykonaniu, ale dzięki naszej instrukcji na pewno Ci się uda.

Ciasto orzechowe bez mąki

W puszystym cieście orzechowym z delikatną polewą z żółtek zakochają się nie tylko celiatycy.

Składniki:

Sposób przygotowania:

Białka ubić na parze, dodać cukier kryształ i ubijać jeszcze chwilę, aż piana zesztywnieje. Ostrożnie wymieszać z orzechami i cynamonem, wylać na blachę i upiec. Gorące ciasto posmarować polewą z żółtek. W tym celu ubić żółtka z cukrem pudrem na puszysty, niemal biały krem. Postawić w chłodnym miejscu do ostygnięcia, a następnie pokroić na kawałki.

Pieczenie:

Około 20 - 25 minut w temperaturze 180°C.

Ciasto orzechowe bez mąki i cukru

Do przygotowania tego ciasta nie potrzeba ani cukru, ani mąki, ani nawet wagi.

Składniki:

Sposób przygotowania:

Z białek ubić sztywną pianę, żółtka wymieszać z orzechami i syropem klonowym lub miodem. Ostrożnie połączyć z pianą z białek i upiec. Twaróg, kakao, banany i syrop klonowy lub miód ubić na krem i posmarować nim ostudzony blat. Przełożyć w chłodne miejsce, a następnie pokroić.

Ciasto drożdżowe

Dobrze wyrobione i wyrośnięte ciasto drożdżowe idealnie komponuje się ze wszelkimi dodatkami. Polecamy w szczególności mak, orzechy, twaróg i marmoladę.

Bezglutenowy makowy tort

Tort makowy z migdałami jest tak lekki, że nawet będąc na diecie nie poczujesz wyrzutów sumienia, jeśli spałaszujesz trzy kawałki.

Składniki:

Sposób przygotowania:

Żółtka i cukier ubić na pianę, dodać mak, migdały i mleko. Białka ubić na sztywną pianę i ostrożnie połączyć z masą makowo-migdałową. Piec w tortownicy. Ozdobić świeżymi owocami, bitą śmietaną lub przełożyć kremem.

Pieczenie:

Około 55 - 60 minut w temperaturze 165°C.

Babka czekoladowa z mąki orkiszowej

Czemu babka nie miałaby być uroczystym ciastem, skoro zawiera doskonałą czekoladę i soczyste pomarańcze? Zobacz przepis na babkę.

Rolada orzechowa, twarogowa, makowa lub kakaowa

Rolada od lat zajmuje pierwsze miejsca w rankingach popularności. Tylko od Ciebie zależy, jakie nadzienie wybierzesz.

Składniki:

Nadzienie wedle własnych upodobań: mak, mielone orzechy, twaróg, kakao, cukier, roztopione masło

Sposób przygotowania:

Do połowy letniego mleka wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i odstawić. W misce wymieszać przesianą mąkę z resztą cukru, wlać drożdże, olej i wyrobić ciasto. Powoli wlewać mleko (w zależności od potrzeb), tak aby ciasto było miękkie i odchodziło od miski. Następnie przykryć ścierką i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować na około 2,5-centymetrowej grubości prostokąty, posmarować wybranym składnikiem i posypać cukrem. Na koniec skropić roztopionym masłem, żeby nadzienie nie było zbyt suche, uważając, żeby nie przedobrzyć. Kawałki ciasta zwinąć, przenieść na blachę i zostawić na chwilę do wyrośnięcia. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem, upiec, a po ostudzeniu pokroić.

Pieczenie:

Około 40 minut w temperaturze 200 °C. Po upieczeniu całość można posmarować odrobiną oleju dla uzyskania ładnego połysku.

Jabłecznik z ciasta ziemniaczanego

Ciasta z dodatkiem ziemniaków nie cieszą się zbyt wielką popularnością. Wystarczy jednak raz spróbować, żeby wiedzieć, że znów do niego wrócisz.

Składniki:

Sposób przygotowania:

Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce i posypać cynamonem. Ugotowane w skórce ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Dodać mąkę i sól, wbić dwa jajka, a następnie wyrobić ciasto. Podzielić na trzy części i rozwałkować. Płat rozwałkowanego ciasta przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem. Z jabłek odlać sok i delikatnie odcisnąć. Połowę jabłek ułożyć na cieście, przykryć drugim płatem ciasta, ponakłuwać widelcem, wyłożyć kolejną warstwę jabłek i przykryć ostatnim płatem ciasta. Ostatni płat ciasta ponakłuwać i wstawić całość do piekarnika. Po 20 minutach pieczenia polać dwoma roztrzepanymi jajkami i dopiec.

Pieczenie:

Około 40 minut w temperaturze 180 °C.


To jeszcze nie koniec naszych przepisów na ciasta i ciasteczka



Published: 4 tygodnie temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
60 min.
Zupy

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.