Wskazówki i porady W pełni wykorzystaj ich moc: TOP 11 olejów do Twojej kuchni

W sklepach pojawił się wysyp olejów. Jednak wiele gospodyń domowych wciąż wytrwale używa oleju słonecznikowego do smażenia i oliwy do sałatek. Szkoda, bo inne rodzaje też zasługują na uwagę. Ich aromat potrafi doskonale podkreślić smak potrawy. Warto przynajmniej spróbować!

Zimny do zimnego

W uproszczeniu oleje możemy podzielić na rafinowane i nierafinowane, czyli tłoczone na zimno. Rafinowane są poddawane obróbce w wysokich temperaturach i działaniu próżni. W procesie rafinacji olej traci również część cennych składników odżywczych. Oleje tłoczone na zimno, czyli extra virgin są poddawane obróbce w niskich temperaturach, dzięki czemu udaje się zachować ich składniki odżywcze. Mają również bardziej wyrazisty smak. Oleje tłoczone na zimno są używane w kuchni na zimno.

Punkt dymienia

Przy wyborze oleju do obróbki cieplnej warto zwrócić uwagę na punkt dymienia. Jest to temperatura, w której olej zaczyna się rozkładać i dymić. Przepalony olej jest szkodliwy dla zdrowia, dlatego do smażenia zawsze należy używać świeżego tłuszczu.

Punkt dymienia najczęściej stosowanych olejów do smażenia:

  • Olej słonecznikowy rafinowany – 220 °C
  • Olej rzepakowy – 190 – 230 °C
  • Oliwa extra virgin – 200 °C
  • Olej kokosowy rafinowany – 230 °C

Dla zdrowia i urody

Oleje zawierają kwasy tłuszczowe, których organizm nie potrafi sam wyprodukować. Wspomagają przyswajanie witamin A, D i E. Wiele rodzajów olejów ma dobroczynny wpływ na skórę, włosy i paznokcie. Doskonale sprawdzają się jako maseczki na twarz i włosy.

Dobra rada dla urody: Jeśli po kąpieli nacierasz się olejem, rób to wtedy, gdy skóra jest jeszcze wilgotna. Olej „zamknie” wilgoć w skórze i nawilży ją.

Olej rzepakowy

Niektórzy sądzą, że olej rzepakowy jest niezdrowy, bo kojarzą go ze smażonymi potrawami. Wprawdzie świetnie nadaje się do smażenia, temu nie sposób zaprzeczyć, ale jednocześnie wcale nie jest taki zły. Można go używać do grillowania, smażenia i pieczenia. Ponieważ ma neutralny smak, kucharze nie polecają go do podsmażania i dressingów.

Oliwa extra virgin

Na oliwę zaprzysięgają się wszyscy miłośnicy zdrowego jedzenia, wychwala go nawet tak bezkompromisowy ekspert żywieniowy jak Igor Bukovský, więc coś w niej musi być. Można jej używać do podsmażania, jednak szczególnie nadaje się do sałatek. Uwaga! Przy smażeniu lepiej zastąpić oliwę olejem.

Olej kokosowy

Olej kokosowy w ostatnich latach wyrósł na prawdziwy cud świata, ale niezupełnie zasłużenie. Jeśli chodzi o jego zastosowanie w kuchni, nie trzeba z nim przesadzać - jest chyba tak samo zdrowy jak zwykłe masło, ponieważ zawiera dużo nasyconych kwasów tłuszczowych. Można go jednak używać do pieczenia, w tej roli sprawdza się doskonale. Jego kremowa, tłusta konsystencja czyni go wegańską alternatywą dla masła. Poza tym można nim smarować suchą skórę czy szorstkie pięty.

Olej z awokado

Olej z awokado to nowy olej kokosowy - niech żyje nowy król! Fanatycy zdrowego stylu życia uwielbiają go, ponieważ nie zawiera tyle nasyconych kwasów tłuszczowych co olej kokosowy. Ma neutralny smak, ale jest droższy. Można na nim smażyć bez obaw.

Olej sezamowy

Bardzo aromatyczny olej, który nadaje potrawom wyrazisty smak, dlatego należy uważać, żeby nie przesadzić. Jest to świetna alternatywa dla oleju z orzechów ziemnych u alergików. Można go używać do obsmażania, ale unikać w potrawach, które nie komponują się najlepiej z sezamem.

Oleje orzechowe: Makadamia, migdałowy, pekanowy

Olej z orzechów włoskich, laskowych, makadamia, olej z migdałów czy olej pekanowy? Te niezwykłe oleje są bogatym źródłem fosforu, nie zawierają sodu ani potasu. Mają pełny smak i mniejszą zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych. Ogólnie rzecz biorąc, nadają się do pieczenia, dressingów i do spryskiwania gotowych potraw. Nadają potrawom wyjątkowy smak, niejednokrotnie bardziej wyrafinowany i ciekawszy niż octy smakowe czy majonez. Olej z migdałów sprawdzi się w deserach i podczas prażenia migdałów do ciast. Produkcja oleju z orzechów laskowych jest kosztowna, dlatego sam olej sprzedawany jest w małych butelkach. Doskonale sprawdza się w dressingach i ciastach orzechowych. Oleje z orzechów makadamia i pekanowy nie są jeszcze zbyt popularne. To raczej egzotyczne produkty. Mogą być stosowane do ciast, nadają niezwykły egzotyczny aromat. Podobne zastosowanie ma olej z orzechów włoskich. Warto go jednak kupować w niewielkich ilościach i przechowywać w chłodnym, zaciemnionym miejscu, żeby dłużej zachował świeżość.

Olej kukurydziany

Olej kukurydziany jest uważany za dość zdrową alternatywę z uwagi na niską zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych. Poza kuchnią znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Można go używać do smażenia.

Olej słonecznikowy

W naszej szerokości geograficznej olej słonecznikowy jest absolutnym faworytem. Któż by nie miał w domu przynajmniej litrowej butelki? Jest powszechnie używany do gotowania, smażenia i pieczenia. Wysokiej jakości olej słonecznikowy tłoczony na zimno sprawdzi się także w potrawach na zimno.

Olej sojowy

Olej sojowy zawiera najwięcej lecytyny ze wszystkich olejów. To dobra wiadomość. Lecytyna może bowiem przyczyniać się do obniżenia cholesterolu i ma korzystny wpływ na funkcjonowanie mózgu. Ze względu na swój smak, doskonale sprawdza się na surowo, świetnie komponuje się też z sałatkami. Nie jest polecany do obróbki cieplnej. Jeśli już, to w połączeniu z wodą - na przykład do duszenia. Sprawdzi się także w walce z suchą i popękaną skórą lub do masażu.

Olej z dyni

Olej z dyni jest tłoczony na zimno. W kuchni może być używany do sałatek, dressingów czy sosów. Obróbka cieplna pozbawiłaby go wielu składników odżywczych. Ma zastosowanie również w przemyśle kosmetycznym, na przykład w walce z łupieżem, wypadaniem włosów, suchą skórą i pękającymi ustami.

Olej arganowy

Cennemu olejowi arganowemu przypisuje się wręcz cudowne właściwości. W wersji spożywczej nadaje się do sałatek, kremów, sosów czy zup. Jest szeroko stosowany w przemyśle kosmetycznym. Ponoć działa odmładzająco na skórę, włosy i paznokcie. Można z niego zrobić maseczkę, odżywkę do włosów lub odżywczą miksturę na zgrubiałą skórę, a nawet bazę pod podkład, użyć po opalaniu lub do masażu. Marokańskie złoto jest uniwersalne.


Opublikowano: Ponad rok temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.

Nasze najlepsze oferty

Oferta ważna do16.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 16.10.2019.
Zamów on-line
Ogórki konserwowe Tesco 450 g (kg = 7.53)
Ogórki konserwowe Tesco
  339
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do16.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 16.10.2019.
Zamów on-line
Paluszki Rybne Tesco 450 g (kg = 16.87)
Paluszki Rybne Tesco
  759
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do16.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 16.10.2019.
Zamów on-line
Boczek wędzony lub parzony, 140 g (kg = 39.93)
Boczek wędzony
  559
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do16.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 16.10.2019.
Zamów on-line
-33%
Polski Pomidor malinowy 500 g (kg = 7.98)
Polski Pomidor malinowy
5,99 399
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do16.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 16.10.2019.
Zamów on-line
Polska cebula 2 kg, worek (kg = 2.00)
Polska cebula
  399
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do16.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 16.10.2019.
Zamów on-line
-12%
Jaja Farmio klasa wagowa L, 10 szt. (szt. = 0.70)
Jaja Farmio
7,99 699
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do16.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 16.10.2019.
Zamów on-line
-30%
Osełka śniadaniowa 270 g (kg = 6.63)
Osełka śniadaniowa
2,59 179
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do16.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 16.10.2019.
Zamów on-line
-20%
Paluszki słone Lajkonik 300 g (kg = 11.97)
Paluszki słone Lajkonik
4,49 359
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do16.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 16.10.2019.
Zamów on-line

2 op.

taniej

Pieguski dostępne również Łakotki oraz Delicje, różne rodzaje, 135-168 g, kupując 1 op. 3,49 zł/op. 135 g, 29,56 zł/kg kupując 2 op. 5,98 zł cena jedn. przy zakupie 2 op. 135 g, 22,15 zł/kg Cena 1 op. przy zakupie 2 op. 2,99 zł/op.
Pieguski
  598
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
1 / 3

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.