Wskazówki i porady W jaki sposób i czym zastąpić podstawowe składniki do pieczenia

Nawet jeśli w Hello Tesco zwykle radzimy, żeby ściśle trzymać się przepisu, wiemy, że życie czasami potrafi spłatać figla, choćby w postaci zamkniętych sklepów, kapryśnej pogody a kiedy indziej zwyczajnie nie chce nam się iść na zakupy. Jeśli masz ochotę coś upiec, ale zniechęca Cię brak któregoś ze składników, wypróbuj nasze sprawdzone sposoby.

Dowiesz się, że jajka można zastąpić na przykład przecierem z jabłek, a mąkę pszenną zmielonymi płatkami owsianymi.

Podobne rady mogą pomóc także osobom, które są na specjalnej diecie, na przykład celiatykom,osobom z nietolerancją laktozy, wysokim cholesterolem lub tym, którym nie służą wypieki na drożdżach.

Mamy też rady dla stawiających w kuchni pierwsze kroki

Czym zastąpić proszek do pieczenia?

Powszechnie wiadomo, że proszek do pieczenia można zastąpić sodą oczyszczoną. Ewentualnie można dodać kamień winny. Trzymaj się następujących proporcji:


  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia = ¼ łyżeczki sody + ½ łyżeczki kamienia winnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia = ¼ łyżeczki sody + ½ łyżeczki kamienia winnego + ¼ łyżeczki skrobi kukurydzianej

Czym zastąpić jajka?

Niektórzy sądzą, że jajka w wypiekach są niezastąpione ze względu na specyficzny smak i zdolność wiązania poszczególnych składników. Okazuje się jednak, że łatwo znaleźć substytut:

  • 1 jajko = 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody
  • 1 jajko = 3 łyżki majonezu
  • 1 jajko = ½ banana + ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Poznaj inne triki, dzięki którym obejdziesz się bez jajek 

Czym zastąpić olej w wypiekach?

Olej stołowy jest składnikiem wielu przepisów, ale osoby wystrzegające się smażonych potraw lub gotujące wyłącznie na oleju kokosowym mogą go zwyczajnie nie mieć. Niektórzy próbują zastąpić olej masłem, co w przypadku pieczenia się sprawdza. Ale jeśli chodzi o smażenie, trzeba uważać! Masło szybko się przypala, dlatego nie należy nim zastępować oleju, a podczas pieczenia warto sięgnąć po zdrowsze alternatywy:

  • 1 szklanka oleju = 1 szklanka przecieru owocowego
  • 1 szklanka oleju = 1 starta cukinia

Czym zastąpić drożdże?

Jeśli chcemy zastąpić drożdże, powinniśmy zadbać o podstawową reakcję tj. powstawanie w cieście dwutlenku węgla (to dzięki niemu wypieki są puszyste i mają pęcherzyki powietrza). Jak wiadomo, ciasto drożdżowe powinno wyrastać w cieple, ale jeśli zastąpisz drożdże innymi składnikami, możesz je od razu wstawić do piekarnika.

  • Drożdże = soda + sok z cytryny w proporcji 1: 1
  • Drożdże = proszek do pieczenia + kamień winny

Jeśli nie wierzysz w zamienniki, na wszelki wypadek kup jedno opakowanie suszonych drożdży na zapas. Na torebce zawsze znajduje się informacja, jaka ilość jest potrzebna do przygotowania ciasta oraz zalecany czas wyrastania w ciepłym miejscu.

Czym zastąpić białą mąkę?

Biała mąka sprawia problemy wielu osobom, dlatego wszelkimi sposobami starają się ją czymś zastąpić. Tesco wychodzi naprzeciw potrzebom klientów i oferuje różnego rodzaju mąki. Jeśli zamierzasz użyć innej mąki niż pszenna, poszukaj odpowiedniego przepisu na deser lub chleb. Może się bowiem okazać, że inna mąka będzie zbyt ciężka lub będzie wyrastać inaczej niż tradycyjna.

Czym zastąpić cukier w słodkich wypiekach?

Biały cukier ma obecnie „czarny PR”, dlatego zastępujemy go w przepisach czym tylko się da. Słodki smak łatwo można uzyskać, ale w pieczeniu liczy się także konsystencja, a z tym nie jest już tak prosto. Wybierz którąś z alternatyw i słódź zdrowiej.

W jaki sposób i czym zastąpić podstawowe składniki do pieczenia

Czym zastąpić kremówkę i kwaśną śmietanę

Kremówka i kwaśna śmietana pojawiają się w mnóstwie przepisów. Ze względu na krótki termin przydatności, może ich czasem zabraknąć w lodówce. Dlatego warto wiedzieć, że:

  • 1 kwaśna śmietana = 1 śmietankowy jogurt naturalny
  • 250 ml śmietany kremówki = 60 ml rozpuszczonego masła + 90 ml mleka (ewentualnie 8 g mąki do zagęszczenia)
  • 250 ml śmietany kremówki = 90 ml mleka sojowego i 60 ml oliwy - nie nadaje się jednak do przepisów, które wymagają ubitej kremówki


Źródła: www.healthline.com, www.cookiesandcups.com, www.browneyedbaker.com, www.prostreno.cz

Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Nasze najlepsze oferty

1 / 3