Wskazówki i porady Upieczenie idealnych ciasteczek to prawdziwa alchemia. Mamy na nie sposób!

Pieczenie zwykłych kruchych ciastek to pestka. Wystarczy wyrobić ciasto z mąki i cukru, masła, jajek i proszku do pieczenia, powykrawać, przełożyć na blachę i gotowe! Upieczenie idealnych ciasteczek to jednak prawdziwa alchemia!

Nie mogą być zbyt suche ani niedopieczone. Nie mogą się zanadto kruszyć ani być twarde jak kamień. Nie powinny być zbyt duże ani za małe. Innymi słowy, ciasteczek nie można bagatelizować! Dlatego mamy kilka sprawdzonych rad, jak wyczarować najlepsze ciasteczka na świecie. Załóż fartuch i przygotuj się na słodką przygodę!

1. To, co w przepisie, jest święte

Pierwsza podstawowa zasada przy wypieku brzmi: trzymaj się przepisu. Przepisy  są dobrze przemyślane, a wszystkie składniki dokładnie zważone. Pogódź się z tym, że pół kilograma cukru nie sposób zastąpić pięcioma łyżkami miodu, a soda oczyszczona to nie to samo co proszek do pieczenia.

Ciasteczka mandarynkowo-kokosowe

2. Jedna mąka drugiej nierówna, czyli postaw na jakość składników

Składniki to podstawa całego pieczenia, dlatego nie warto na nich oszczędzać. Kup najlepszą mąkę, świeże jajka i gorzką czekoladę o wysokiej zawartości kakao. Twoje ciasteczka zyskają zupełnie nowy wspaniały smak!

3. Przed pieczeniem ochłoń i włóż ciasto do lodówki

Schłodzone ciasto nie traci kształtu i łatwiej się wyrabia. Składniki mogą się dzięki temu lepiej połączyć i nieco odetchnąć w chłodzie. Sprytne panie domu, które szykują ciasto wcześniej, a następnie je mrożą, zyskują dodatkowe punkty! Mrożenie ciasta poprawia bowiem konsystencję kruchych ciasteczek. To doskonały sposób, by zaoszczędzić drogocenny czas na pieczenie i dekorowanie.

4. Pilnuj czasu!

Trzymaj się czasu pieczenia podanego w przepisie. Jeśli jednak wyjmiesz ciasteczka z piekarnika 2 - 3 minuty wcześniej, powinny być nieco bardziej miękkie i wilgotne niż ciasteczka, które będą się piekły dłużej. Poza tym ciastka mogą „dojść” po wyjęciu z piekarnika na gorącej blaszce.


Wielki przegląd form do pieczenia

5. Dwa razy mierz, raz piecz

Dosłownie! Kup dobrą wagę kuchenną, miarki, łyżki i garnuszki. Wszystko dokładnie odmierzaj. Odstępstwa są dopuszczalne, o ile masz doświadczenie i pewność, jak modyfikacja przepisu wpłynie na efekt. Jeśli chodzi o mąkę, możesz zmniejszyć jej ilość o 1 - 2 łyżki w stosunku do ilości podanej w przepisie. Dzięki temu ciasteczka nawet po kilku dniach wciąż będą wilgotne.

Published: 4 miesiące temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.