Wskazówki i porady Test dla namiętnych czekoladoholików: ile wiesz o czekoladzie?

Chyba wszyscy kochamy czekoladę, ale czy Twoja wiedza o czekoladzie sięga dalej niż po nazwy ulubionych marek lub smaki, które wybierasz w sklepie? Sprawdź swoją wiedzę o tej słodkiej pokusie!


1. Czekolada zawiera kofeinę. Ile batoników (25 g) mlecznej czekolady trzeba zjeść, żeby dostarczyć organizmowi tyle samo kofeiny, ile zawiera filiżanka kawy?

A) 4

B) 8

C) 14


2. Biała czekolada podbiła serca wielu wielbicieli czekolady. Niektórzy jednak twierdzą, że nie jest prawdziwą czekoladą, ponieważ do jej produkcji używa się masła kakaowego z ziaren kakao. A dlaczego właściwie jest biała?

A) Zawiera przeważnie masło, cukier i mleko.

B) Nie zawiera żadnych części stałych ziarna kakao.

C) Swój kolor zawdzięcza białemu barwnikowi spożywczemu.


3. Walentynkowe przysmaki, słodycze jako wyznanie miłości i czekoladowe serduszka niejednego z nas potrafią przyprawić o szybsze bicie serca. Dlaczego czekolada powszechnie jest kojarzona z miłością?

A) Dzięki zawartym w niej substancjom sprawia, że czujemy się szczęśliwsi.

B) Ludzie kochają ją tak bardzo, że łatwo się od niej uzależniają.

C) Jest traktowana jako miły prezent i bywa wyrazem uczuć.


4. Czekolada może wywoływać reakcje alergiczne oraz inne nieprzyjemne dolegliwości zdrowotne. W wyjątkowych przypadkach może być przyczyną:

A) Trądziku

B) Migreny

C) Nerwowości


5. Największa tabliczka czekolady na świecie została wyprodukowana w Armenii i wpisana do Księgi Rekordów Guinnessa. Mierzyła 560 cm długości, 275 cm szerokości i 25 cm grubości. Ile ważyła?

A) 6 610 kg

B) 5 500 kg

C) 4 410 kg


6. Mleczna czekolada powstała w Europie, a jej twórcy odnieśli ogromny międzynarodowy sukces. Gdzie po raz pierwszy pojawiła się mleczna czekolada?

A) W Szwajcarii

B) W Holandii

C) We Francji


7. Kakaowce rodzą owoce tylko przez 25 lat swojego życia. Ile lat dożywają te tropikalne drzewa?

A) 100 lat

B) 200 lat

C) 400 lat


8. Zastanawiałeś się kiedyś nad tym, dlaczego czekolada tak łatwo rozpuszcza się na języku? To substancja, której punkt topnienia jest bardzo zbliżony do temperatury ciała człowieka. Punkt topnienia czekolady wynosi:

A) 32°C

B) 34°C

C) 37°C


9. Dawniej czekoladę spożywano tylko w postaci napoju, podobnie jak kawę. W którym roku pojawiła się czekolada do jedzenia?

A) 1850

B) 1900

C) 1950

Test dla namiętnych czekoladoholików: ile wiesz o czekoladzie?

Właśnie poczułeś nieodparty apetyt na czekoladę? Zamów ją prosto do domu przez Tesco E-zakupy. 

Prawidłowe odpowiedzi:

1. C – 14

2. B – Nie zawiera żadnych części stałych ziarna kakaowego.

3. A – Dzięki zawartym w niej substancjom sprawia, że czujemy się szczęśliwsi.

4. B – Migrenę

5. C – 4 410 kg

6. A – W Szwajcarii

7. B – 200 lat

8. B – 34°C

9. A – 1850


Sprawdź swoją wiedzę w innych dziedzinach:

Ile wiesz o makaronach?

Jak dobrze znasz się na papryce?

Co wiesz o stekach? 






Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Nasze najlepsze oferty

1 / 3