Wskazówki i porady Tajemnica doskonałych naleśników kryje się w cieście

Idealne naleśniki są cienkie, delikatne, ale jednocześnie sprężyste i mocne. Podczas smażenia nie rozrywają się i lekko odklejają od patelni. Aby tak było, musimy najpierw wymieszać doskonałe ciasto.

Tak, wymieszać. Ciasto powinno być dostatecznie napowietrzone i dlatego do jego mieszania lepiej użyć miotełki niż łyżki. Dzięki miotełce do składników dostanie się o wiele więcej powietrza i ciasto będzie miękkie i lekkie. Po męczącym mieszaniu pozwólcie ciastu odpocząć 15 minut, zanim je wylejecie na patelnię.

Kolejnym krokiem, który może wszystko zepsuć, jest smażenie. Zbyt duża ilość oleju sprawi, że naleśniki będą grube i tłuste, a na zbyt skąpo natłuszczonej patelni naleśniki będą się rwać. W tym przypadku macie do wyboru dwie możliwości: nalejcie olej na patelnię, ale przetrzyjcie ją papierem nasiąkniętym olejem lub silikonowym pędzelkiem do nacierania ciasta. Druga możliwość to dodanie dwóch łyżeczek oleju bezpośrednio do ciasta zamiast na patelnię.

Przygotowanie naleśników to również mała próba cierpliwości. Niecierpliwe obracanie nie poprawia jakości naleśników. Obracajcie je dopiero wtedy, gdy ciasto na całej powierzchni jest matowe i mocne. Usmażony naleśnik można lekko zsunąć z patelni bez pomocy łopatki. Potem wystarczy już tylko pilnować, żeby rodzina nie podkradła wam ich, zanim wystygną.



Published: Ponad rok temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
20 min.
Desery

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.