Wskazówki i porady Szalotka, młoda cebula ze szczypiorkiem czy czerwona cebula: której użyć do gotowania?

Cebula występuje w różnych kształtach, kolorach i rozmiarach. Nie mówiąc już o smakach! Niektóre odmiany są bardziej soczyste i słodkawe, inne mają z kolei wyrazisty, pikantny, czy nawet ostry smak. Jak dowiedzieć się, która cebula najlepiej nadaje się do Twojego przepisu? Pomożemy Ci!

Cebula to naturalny antybiotyk

Włączenie cebuli do diety przynosi mnóstwo korzyści zdrowotnych. Uważa się ją za naturalny antybiotyk. Za jej antybakteryjne działanie odpowiada allicyna, a także witaminy C i E, witaminy z grupy B, siarka, fosfor, magnez i żelazo. Syrop z cebuli pomaga w odkrztuszaniu, cebula ma dobroczynny wpływ na serce, naczynia krwionośne, ciśnienie, skórę i włosy, łagodzi również skutki ukąszeń przez owady. Pomimo swojego niezbyt zachęcającego zapachu jest uznawana za naturalny afrodyzjak.

Kwas foliowy zawarty w cebuli może łagodzić stany depresyjne, a włączenie większej ilości warzyw do diety, w tym cebuli, dzięki zawartemu w nich błonnikowi przyczynia się do obniżenia ryzyka zachorowania na raka jelita grubego.

Nawet cebulę możemy Ci dostarczyć wprost do drzwi!

Uniwersalna żółta odmiana pasuje do wszystkiego

Jeśli w przepisie nie podano, jakiej cebuli użyć, najlepiej wybrać żółtą. Doskonale znosi wysokie temperatury, a jej wyrazisty smak świetnie komponuje się z różnymi potrawami.

Cebula potrafi doskonale wzbogacić smak gulaszu. Spróbuj przyrządzić go z mięsa wołowego i warzyw.

Czerwona cebula do sałatek i burgerów

Dzięki swojemu intensywnemu zabarwieniu czerwona cebula doskonale nadaje się do sałatek, hamburgerów i innych potraw, które serwuje się na zimno. Nadaje im ostry, nieco pikantny smak, dlatego lepiej kupować ją od marca do września, gdy jest słodsza. Dobrze komponuje się przede wszystkim z warzywami liściastymi, takimi jak rukola i roszponka, doskonale sprawdza się także przy grillowaniu.

Kto powiedział, że burgery są wyłącznie dla mięsożerców? Spróbuj wegańskiej wersji tego popularnego dania!

Biała cebula z dodatkami

Biała cebula, choć jest intensywna, nie pozostawia nieprzyjemnego posmaku w ustach. Używa się jej głównie do sałatek. Doceniają ją przede wszystkim kucharze, którzy specjalizują się w kuchni meksykańskiej, ponieważ jej słodkawy smak idealnie komponuje się z salsami, guacamole i tacos. Podaje się ją również jako dodatek do mięs i wędlin czy innych przystawek, często w towarzystwie kiszonych ogórków lub papryki konserwowej.

Młoda cebula do potraw na zimno

Delikatny smak młodej cebuli można wykorzystać w potrawach na zimno. Używa się jej w formie świeżej. Swój sukces zawdzięcza popularności kuchni chińskiej. Bywa też składnikiem zup, zapiekanek makaronowych i ryżu. Tylko od Ciebie zależy, czy wykorzystasz białą, czy zieloną część, ponieważ obie świetnie nadają się do sałatek, kanapek, past, a nawet do posypania chleba z masłem.

Szalotka ma najdelikatniejszy smak

Jest niewielka i delikatna. Jej smak przypomina połączenie cebuli i czosnku, co czyni ją absolutnie unikalną. Często używa się jej w sosach, potrawach przyrządzanych sauté, zupach oraz do ozdabiania. Szalotkę można wykorzystać we wszystkich przepisach, które wymagają subtelnie cebulowego smaku. Jeśli potrzebujesz do przepisu szalotki, ale nie masz jej w domu, możesz ją zastąpić inną odmianą, ale będzie to wyczuwalne, ponieważ inne odmiany mają znacznie intensywniejszy smak.

Dlaczego płaczemy przy krojeniu cebuli?

Przy krojeniu cebuli dochodzi do uszkodzenia jej komórek, które uwalniają substancję zwaną allinazą. Enzym ten wraz z cząsteczkami powietrza trafia do oczu, które zaczynają łzawić, próbując się go pozbyć. „Cebulowe łzy” mają jednak inny skład chemiczny niż łzy wylewane z żalu, w których jest więcej białka.

Jak kroić cebulę i nie płakać? Sprawdź nasze porady!


Źródła: medicalnewstoday.com, tasteofhome.com, finedininglovers.com, sciencealert.com

Published: 3 miesiące temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.