Wskazówki i porady Świąteczny bezalkoholowy poncz czy gorący jabłkowy cydr? Spróbuj obu

Świąteczny poncz lub gorący jabłkowy cydr można pić nie tylko w miesiącach zimowych, lecz przez cały rok! Najlepiej gorący, podawany w dużych podgrzewanych misach z chochlą.  

Najlepszy przepis na świąteczny poncz 

podstawowych zasad najlepszego świątecznego ponczu:  

  • Podstawą jest wysokiej jakości sok winogronowy lub porzeczkowy 
  • Zwróć uwagę na tańsze składniki, ponieważ to one powodują bóle brzucha; upewnij się, że wybierasz odpowiednie 
  • Nieprzyjemny ból powoduje również duża ilość cukru. Jeżeli nie musisz, nie dodawaj go. Przygotuj świąteczny poncz z sokiem pomarańczowym lub jedynie z kawałkami świeżych owoców. 
  • Woda na świąteczny poncz musi być świeżo zagotowana. 
  • Krojone jabłka, gruszki, pomarańcze, wiśnie i maliny są najbardziej odpowiednie na świąteczny poncz. Cynamon i goździki nadadzą mu piękny świąteczny aromat. 

Aby przygotować tradycyjny świąteczny poncz wysokiej jakości, potrzebujesz: 

  • 100 g cukru kryształ 
  • 4 kawałki całych lasek cynamonu 
  • 4-6 sztuk goździków 
  • Owoce pokrojone w kostkę (jabłka, pomarańcze, wiśnie, maliny…) 

Umieść wszystkie składniki (z wyjątkiem owoców) w jednym garnku i gotuj, ciągle mieszając. Jeżeli poncz podawany jest na zewnątrz, podtrzymuj tylko temperaturę, bez gotowania. Nalewaj, dodając kawałki owoców.  

Nasza wskazówka: 

Jeżeli chcesz, by świąteczny poncz był jeszcze smaczniejszy, użyj owoców, czarnej herbaty lub soku pomarańczowego zamiast wody. Nie zapomnij o najmłodszych i przygotuj dla nich specjalne napoje, możesz skorzystać z naszej listy koktajli bezalkoholowych! Możesz też użyć przepisu na noworoczny poncz owocowy dla całej rodziny – nadaje się do przygotowywania nawet w czasie Świąt 

Poncz żurawinowy 

Podstawą fantastycznego ponczu żurawinowego jest wysokiej jakości sok z białych winogron, woda, sok żurawinowy, cydr, jabłka i oczywiście żurawina. Podczas serwowania, użyj gałązki rozmarynu, by nadać ponczowi przyjemny aromat i świąteczną nutkę. Żurawinę warto jeść szczególnie zimą ze względu na jej wysoką wartość odżywczą, wiele witamin i składniki wzmacniające odporność oraz wspomagające leczenie zapaleń układu moczowego. 

Poncz mokka 

Jeżeli jeszcze nie dane ci było spróbować kawowego ponczu, poczytaj o tym. To coś zupełnie innego - nie znajdziesz w nim soku owocowego. Jednak połączenie czekolady, kawy i lodów waniliowych świetnie wypada w zimie.  

Czego potrzebujesz? 

Przygotowanie: 

Podgrzej mleko, dodaj czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. Ciągle mieszając, dodaj opakowanie budyniu czekoladowego. Zdejmij z ognia, wsyp kawę rozpuszczalną i znowu wymieszaj. Schładzaj w niskiej temperaturze przez 4 godziny, po czym odstaw do lodówki. Gdy poncz będzie zimny, dodaj lody waniliowe i wymieszaj, aż płyn stanie się kremowy. Dopraw cynamonem i podawaj ze startą czekoladą. 

Gorący jabłkowy cydr czy świąteczny poncz? 

Może zastanawiasz się, jakie są istotne różnice między nimi? Cydr przygotowywany jest na bazie soku jabłkowego, natomiast świąteczny poncz – z soku winogronowego. Do gorącego cydru dodaje się też plasterki pomarańczy, startego imbiru, goździki i cynamon.  

Świąteczny bezalkoholowy poncz czy gorący jabłkowy cydr? Spróbuj obu

 

Źródłavinepair.com, goodhousekeeping.com, bbcgoodfood.com, wikipedia.org 

Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Nasze najlepsze oferty

Our price
Banany (kg = 4.89)
Banany
  489
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
1 / 3