Wskazówki i porady Suszone czy mrożone – w pełni wykorzystaj pomidory w kuchni

Masz tyle pomidorów, że nie nadążasz z jedzeniem, a keczupem obdarowałeś już całą rodzinę i wszystkich sąsiadów? Nie poddawaj się! Pomidory możesz zamrozić, ususzyć, zamarynować, przygotować z nich dżem, żeby zimą delektować się ich niepowtarzalnym, pełnym słońca smakiem.  

Mrożone pomidory

Jeśli chcesz zamrozić pomidory, pokrój je na małe kawałki lub w plasterki, ułóż na tacce i zamróź. Następnie przełóż do woreczka lub plastikowego pudełka. Przygotowane w ten sposób pomidory nie posklejają się i łatwo będzie Ci za każdym razem wyjąć dokładnie tyle, ile potrzebujesz.
Po rozmrożeniu pomidory zmieniają konsystencję, dlatego nadają się do wykorzystania na gorąco – można je dodać do zupy pomidorowej, sosu, mięsa lub risotta.

Suszone pomidory

Suszenie pomidorów w domu jest czasochłonne, dlatego jeśli ciągle cierpisz na brak czasu, lepiej zamów gotowe. Warto dodać, że suszone pomidory zachowują swój smak i aromat, zwłaszcza te, które wygrzewały się na słońcu. Likopenu, który jest silnym antyoksydantem, znajdziemy w nich dziesięć razy więcej niż w świeżych w pomidorach. Suszone pomidory to nie koniec możliwości. Zamarynowane w ziołach i zalane oliwą będą smakowały jeszcze lepiej niż suszone.
Suszone czy marynowane pomidory można wykorzystać do sałatek, potraw gotowanych, pesto, potraw surowych, przekąsek i tapas, albo można nimi zastąpić chipsy.

Przepisy z wykorzystaniem suszonych pomidorów: przygotuj suszone pomidory w domu

Konserwowanie pomidorów

Pomidory można konserwować w całości, pokrojone, bez skórki lub ze skórką, w postaci soku, purée lub przecieru. Obróbka termiczna zwiększa zawartość likopenu, jednego z najsilniejszych naturalnych antyoksydantów, który wzmacnia układ odpornościowy, chroni skórę przed promieniowaniem UV a ponadto jest wskazany w profilaktyce chorób nowotworowych.
Pomidory konserwowane mają szerokie zastosowanie w kuchni. Można z nich zrobić zupę pomidorową, sos, wykorzystać do sałatek, mięs, risotta, słonych wypieków czy pizzy. Sok najlepiej wypić lub zmiksować z innymi sokami warzywnymi. W takim przypadku warto dodać odrobinę oliwy, która poprawi wchłanianie witamin.

8 pomysłów na wykorzystanie pomidorów

Dżem lub marmolada pomidorowa

Dżem z pomidorów? Czemu nie? W końcu słodkie, czerwone pomidory to owoce. Wystarczy, że raz spróbujesz, a za rok znów z niecierpliwością będziesz wyczekiwać zbiorów. Smak pomidorów zrównoważy dodatek jabłka, cynamonu, imbiru, goździków lub innych owoców.
Dżem pomidorowy można wykorzystać tak jak każdy inny dżem – nadaje się na chleb, do naleśników, ciast albo można go jeść ot tak, łyżeczką prosto ze słoika.

Nie wyrzucaj skórek pomidorów, zrób z nich proszek pomidorowy


Źródła: diyncrafts.com, delishably.com, pinterest.com

Opublikowano: Ponad rok temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.