Wskazówki i porady Suszone czy mrożone – w pełni wykorzystaj pomidory w kuchni

Masz tyle pomidorów, że nie nadążasz z jedzeniem, a keczupem obdarowałeś już całą rodzinę i wszystkich sąsiadów? Nie poddawaj się! Pomidory możesz zamrozić, ususzyć, zamarynować, przygotować z nich dżem, żeby zimą delektować się ich niepowtarzalnym, pełnym słońca smakiem.  

Mrożone pomidory

Jeśli chcesz zamrozić pomidory, pokrój je na małe kawałki lub w plasterki, ułóż na tacce i zamróź. Następnie przełóż do woreczka lub plastikowego pudełka. Przygotowane w ten sposób pomidory nie posklejają się i łatwo będzie Ci za każdym razem wyjąć dokładnie tyle, ile potrzebujesz.
Po rozmrożeniu pomidory zmieniają konsystencję, dlatego nadają się do wykorzystania na gorąco – można je dodać do zupy pomidorowej, sosu, mięsa lub risotta.

Suszone pomidory

Suszenie pomidorów w domu jest czasochłonne, dlatego jeśli ciągle cierpisz na brak czasu, lepiej zamów gotowe. Warto dodać, że suszone pomidory zachowują swój smak i aromat, zwłaszcza te, które wygrzewały się na słońcu. Likopenu, który jest silnym antyoksydantem, znajdziemy w nich dziesięć razy więcej niż w świeżych w pomidorach. Suszone pomidory to nie koniec możliwości. Zamarynowane w ziołach i zalane oliwą będą smakowały jeszcze lepiej niż suszone.
Suszone czy marynowane pomidory można wykorzystać do sałatek, potraw gotowanych, pesto, potraw surowych, przekąsek i tapas, albo można nimi zastąpić chipsy.

Przepisy z wykorzystaniem suszonych pomidorów: przygotuj suszone pomidory w domu

Konserwowanie pomidorów

Pomidory można konserwować w całości, pokrojone, bez skórki lub ze skórką, w postaci soku, purée lub przecieru. Obróbka termiczna zwiększa zawartość likopenu, jednego z najsilniejszych naturalnych antyoksydantów, który wzmacnia układ odpornościowy, chroni skórę przed promieniowaniem UV a ponadto jest wskazany w profilaktyce chorób nowotworowych.
Pomidory konserwowane mają szerokie zastosowanie w kuchni. Można z nich zrobić zupę pomidorową, sos, wykorzystać do sałatek, mięs, risotta, słonych wypieków czy pizzy. Sok najlepiej wypić lub zmiksować z innymi sokami warzywnymi. W takim przypadku warto dodać odrobinę oliwy, która poprawi wchłanianie witamin.

8 pomysłów na wykorzystanie pomidorów

Dżem lub marmolada pomidorowa

Dżem z pomidorów? Czemu nie? W końcu słodkie, czerwone pomidory to owoce. Wystarczy, że raz spróbujesz, a za rok znów z niecierpliwością będziesz wyczekiwać zbiorów. Smak pomidorów zrównoważy dodatek jabłka, cynamonu, imbiru, goździków lub innych owoców.
Dżem pomidorowy można wykorzystać tak jak każdy inny dżem – nadaje się na chleb, do naleśników, ciast albo można go jeść ot tak, łyżeczką prosto ze słoika.

Nie wyrzucaj skórek pomidorów, zrób z nich proszek pomidorowy


Źródła: diyncrafts.com, delishably.com, pinterest.com

Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Nasze najlepsze oferty

1 / 3