Wskazówki i porady Sprawdź się: co wiesz o stekach?

Czy Twoja wiedza o stekach sięga dalej niż do krawędzi talerza, na którym znajduje się porcja mięsa? Osiem pytań w naszym teście sprawdzi Twoją wiedzę!  


1. Jeśli chcesz przyrządzić steki, nie jest obojętne którą część mięsa wybierzesz. Na steki nie nadaje się mięso z:

a) Ogona

b) Szpondra

c) Rozbratla

2. Jeśli chodzi o nazewnictwo, nie ma w tym względzie jednomyślności, choć w większości panuje zgodność. Największe różnice istnieją pomiędzy Europą a Ameryką.

Stek przedstawiony na zdjęciu wszędzie nosi jednakową nazwę, ponieważ pochodzi ona od kształtu kości.

Jest to:

a)Flank steak

b) Rump steak

c) T-bone steak

3. Teraz weźmy „na ruszt” inny stek, który ma pewną cechę charakterystyczną. Wyraźny tłuszczyk po środku, który nadaje mu pełny smak i zapewnia soczystość.

Stek z charakterystycznym „oczkiem” tłuszczu to:

a) Strip steak

b) Wagyu

c) Rib eye

4. Mięso na steki jest najlepsze, gdy jest dojrzałe. Dojrzewanie odbywa się na sucho lub na mokro. Dojrzewanie na sucho wymaga niskiej temperatury i ściśle określonych warunków, a jego rezultatem jest kruche mięso bez nadmiaru wody, o doskonałym aromacie, wprost rozpływające się w ustach. Wołowina sezonowana na sucho powinna dojrzewać co najmniej:

a) 3 dni

b) 14 dni

c) 28 dni

5. Każdy miłośnik steków preferuje określony stopień wysmażenia. Największą popularnością cieszy się medium rare. Delikatnie wysmażony stek lubią także okazjonalni konsumenci.

Sprawdź się: co wiesz o stekach?

Medium rare jest na ilustracji:

a) Drugi

b) Trzeci

c) Czwarty

6. Stopień wysmażenia zależy od czasu obróbki termicznej i grubości mięsa. Jeśli przeciętny, około 2,5 centymetrowej grubości stek będziemy smażyć przez 3 minuty z każdej strony, uzyskamy:

a) Rare

b) Medium rare

c) Medium

7. W amerykańskiej restauracji The Big Texan Ranch w stanie Teksas można pobić rekord w jedzeniu steków. Serwuje się tam spory kawałek mięsa z dodatkami. Stek Big Texan waży:

a) 2,04 kg

b) 2,50 kg

c) 2,17 kg

8. Jeśli już mowa o rekordach, spróbuj zgadnąć, ile kosztuje najdroższy stek.

Nosi nazwę A5 Kobe Strip Steak, a jego cena to:

a) 350 USD (302 EUR)

b) 703 USD (606 EUR)

c) 984 USD (849 EUR)



Prawidłowe odpowiedzi:

A) mięso z ogona

C) T-bone steak

C) Rib eye

B) 14 dni

Trzeci

Medium rare

A) 2,04 kg

A) 350 USD

Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Nasze najlepsze oferty

1 / 3