Wskazówki i porady Spaghetti, orzo, ravioli: czy potrafisz rozpoznać makaron po kształcie?

Sam makaron to bardzo prosta sprawa. Do jego przygotowania trzeba tylko mąki i wody, ewentualnie można dodać jajka. A potem się zaczyna: nitka, spaghetti, muszelki, kokardki, kółka, uszka, rurki, wielkie rurki, kolanka, literki, gwiazdki... I długo jeszcze można by wymieniać! We Włoszech, ojczyźnie makaronu, ten sam kształt może mieć nawet kilka nazw, w zależności od regionu czy nawet miasta.

Rodzaje makaronów

Różne kształty makaronów to nie tylko uczta dla oczu. Ich grubość, wielkość i kształt dają wiele możliwości przyrządzenia i łączenia z sosami, mięsem, warzywami i sałatami.

Zatem im lepiej poznasz makaron, tym lepiej nauczysz się go przyrządzać i bardziej będzie Ci smakował.

Spośród ponad trzystu rodzajów makaronów wybraliśmy te, które są stosunkowo popularne w sklepach.

Spaghetti

Chyba najbardziej znany typ makaronu. W naszych warunkach często przyrządzany z twarogiem albo z makiem. W oryginale podaje się go z sosem pomidorowo-mięsnym. Spaghetti nawija się na widelec. Łyżka jest dla „amatorów”.

Cieńsze spaghetti to spaghettini, spłaszczone linguine, wydrążone w środku – bucatini. Ten ostatni świetnie nadaje się również do zapiekania.

Długiego makaronu nie łamie się przed gotowaniem. Po zanurzeniu we wrzącej wodzie makaron mięknie i mieści się w garnku.

Pappardelle lub fettuccine

Szeroki makaron jajeczny pochodzi z Toskanii. Podaje się go z cięższymi sosami mięsnymi. Cieńszy spłaszczony makaron to tagliatelle, bardziej okrągły to linguine.

Farfalle

Nazwa farfalle pochodzi od włoskiego słowa „motyl”, ale można się domyślać, że chodzi o efektowne kokardki, które tak pięknie się prezentują w sałatkach makaronowych.

Fusilli

Krótkie świderki pasują do sosów śmietanowych. Ładnie wyglądają także w sałatkach i zapiekankach. Fusilli bucati to długie świderki.

Conchiglioni

Duże muszle doskonale nadają się do nadziewania farszem mięsnym i zapiekania, mniejsze sprawdzą się jako dodatek do sosów mięsnych i śmietanowych.

Gnocchi

Z tą nazwą niejeden się już namęczył. Czyta się „nioki”. To małe kluseczki z ciasta ziemniaczanego podawane z gęstymi sosami.

Orecchiette

„Małe uszka” to makaron w kształcie niewielkich miseczek. Można je podawać z cięższymi sosami mięsnymi i warzywami.  

Orzo

Bardzo łatwo pomylić go z ryżem. Orzo używa się do zup, sałatek, a także jako dodatek do wszelkiego rodzaju warzyw.

Penne

Makaron w kształcie ukośnie przyciętej rurki idealnie nadaje się do większości sosów. Średniej długości rurki, o prosto przyciętych końcach to z kolei rigatoni.

Ravioli

Ravioli to poduszeczki nadziewane serem, mięsem, warzywami lub owocami morza. Podaje się je z sosami, do zup lub tylko polane oliwą.

Tortellini

Małe uszka nadziewane mięsem lub serem.

Lasagne

Płaty makaronu do zapiekania z mięsem lub warzywami, sosem pomidorowym lub beszamelem. Nie należy ich podgotowywać przed zapiekaniem.

Cannelloni

Duże rurki, podobnie jak lasagne, nadziewa się mięsem lub warzywami i zapieka w piekarniku.

Jak gotować makaron?

Pewnie obiło Ci się o uszy, że makaron gotuje się „al dente”, czyli z włoskiego „na ząb”. To znaczy, że nie ma być zupełnie miękki, lecz powinien zachować nieco twardszy środek, który trzeba przegryźć.

Jedna porcja makaronu to 100 gramów. Na 100 g makaronu potrzeba jednego litra osolonej wody. Makaron zawsze wsypuje się do wrzątku. Czas gotowania jest podany na opakowaniu. Po ugotowaniu makaron wystarczy odcedzić, ale nie należy go przepłukiwać, a jedynie zostawić do ocieknięcia lub delikatnie wymieszać z odrobiną oliwy.


Makaron Pauliny na ważne chwile

Prosta sałatka z makaronem

Cannelloni z kurczakiem i kremowym nadzieniem serowo-szpinakowym

Sezamowo–imbirowy makaron ryżowy

Polędwiczki w occie balsamicznym z tagliatelle


Źródła: plated.com, zena.sme.sk, wikipedia.org

Opublikowano: Ponad rok temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
60 min.
Zupy

Nasze najlepsze oferty

Oferta ważna do21.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 21.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-16%
Ciastka BelVita 300 g, dostępne również Delicje 294 g, cena jedn. 16,97 zł/kg (kg = 16.63)
Ciastka BelVita
5,99 499
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do21.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 21.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-19%
Szynka z Indyka 500 g (kg = 9.98)
Szynka z Indyka
6,19 499
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do21.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 21.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-16%
Polskie Jabłka szampion luz
Polskie Jabłka szampion
2,99 249
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
t d g m s
-33%
Awokado szt.
Awokado
5,99 399
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do21.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 21.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s

2 op.

taniej

Ser żółty plastry różne rodzaje, 135 g kupując 1 op. 3,99 zł/op., 29,56 zł/kg kupując 2 op. 6,98 zł cena jedn. przy zakupie 2 op. 25,85 zł/kg Cena 1 op. przy zakupie 2 op. 3.49 zł/op.
Ser żółty plastry
  698
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do21.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 21.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-23%
Bagietka pszenna 225 g (kg = 5.73)
Bagietka pszenna
1,69 129
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
1 / 3

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.