Wskazówki i porady Sos pomidorowy - inny kraj, inny smak

Był sobie kiedyś sos pomidorowy... 

Sos pomidorowy, znany jest również jako sos neapolitana albo salsa roja w Hiszpanii, ale też salsa di pomodoro w języku włoskim. Nazwa odnosi się do dużej liczby różnych sosów, wytwarzanych głównie z pomidorów. Upowszechniły się w tej formie sosy do mięs, ale także do potraw jarskich. Jednymi z najpopularniejszych sosów pomidorowych są meksykańskie salsy i włoskie sosy do makaronów. Natomiast kiedy poprosisz tomato sauce” w Stanach Zjednoczonych, Australii lub Nowej Zelandii prawdopodobnie otrzymasz keczup, lub coś podobnego.   

Pomidory są bardzo smaczne, zwierają dużo wody i mają miękki miąższ, który wpływa na gęstość sosu pomidorowego. Ale nie tylko sosy można z nich gotować – mamy dla Ciebie kilka pomysłów na wykorzystanie pomidorów w kuchni.  

Jako pierwszy sosu pomidorowego używał Bernardino de Sahagúnfranciszkanin z Królestwa Hiszpanii, który sprzedawał rzeczony sos na rynkach Meksyku. We Włoszech koncepcja sosu pomidorowego pojawiła się w 1790 r. w książce L´Apicio moderno, autorstwa rzymskiego szefa kuchni, Francesco Leonardi. 

Sos czy pasta? 

Najprostszy sos pomidorowy składa się z samych pomidorów. Można dodatkowo dodać oliwę z oliwek i gotować, aż utracą posmak surowych owoców. Przyprawia się też solą i świeżymi ziołami. Pomidory można gotować na parze, skórkę obrać a pestki wydrążyć, ale przynosi to jedynie efekty estetyczne.  

Sosu pomidorowego można używać również jako składnika różnych zup i kremów - jak choćby zupa pomidorowa. Ze względu na dodawane przyprawy i oliwę, sos pomidorowy może mieć różny aromat.  

W niektórych przepisach, do gotującego się sosu możemy też dodać inne płyny - najlepiej wino. Aromatyczny trunek nada sosowi atrakcyjny smak i zapach. Cebula i czosnek dodawane są często do potraw z pomidorami, a różne przyprawy, jak suszone chili, bazylia, oregano, pietruszka i czarny pieprz również są dodatkami dobrze łączącymi się z sosem pomidorowym.  

Meksyk 

W Meksyku sos pomidorowy gotuje się z papryką i pestkami dyni. Podstawowy sos meksykański (salsa de tomate rojo i jitomate) tradycyjnie przygotowywano z przecieru pomidorowego. To baza pikantnych, meksykańskich sosów.  

Włochy 

Pomidory zaczęły być uprawiane w Ameryce w XVI wieku i prawdopodobnie w podobnym okresie trafiły do Włoch. Pierwsze znane zastosowanie sosu pomidorowego we Włoszech odnaleziono we wspomnianej wyżej książce kucharskiej z 1790 roku. Wiemy, że włoskie odmiany sosu pomidorowego zaczęły się od bardzo prostych wersji "al pomodoro" oraz pikantniejszych "puttanesca" i "arrabbiata". Urok kuchni włoskiej polega na tym, że makaron można podawać z samymi sosami pomidorowymi lub też doprawiać je różnymi składnikami, jak włoskie salami, małże, bekon, tuńczyk, mięso lub różnorodne warzywa.  

Francja 

Sos pomidorowy we Francji został wprowadzony przez szefa kuchni Auguste Escoffiera w XX wieku, dzięki jego książce Le Guide Culinaire. Dodał sos pomidorowy oraz sos holenderski do swojej listy sosów i zdefiniował pięć podstawowych, które są używane na całym świecie. Bazą jest smażona wieprzowina, warzywa, pomidory i bulion, duszone przez kilka godzin. Tradycyjny sos pomidorowy jest zagęszczany mąką, ale wielu szefów kuchni uważa, że pomidor sam w sobie wystarcza jako zagęszczacz.  

Nowa Zelandia i Republika Południowej Afryki 

Sos pomidorowy w tych krajach występuje w formie stołowego sosu, podobnego do amerykańskiego keczupu. Sosy pomidorowe podawane z makaronem, nazywane są powszechnie “sosami makaronowymi”.  

Stany Zjednoczone 

W Stanach Zjednoczonych są dwa popularne zastosowania sosu pomidorowego. Jednym z nich jest koncentrat pomidorowy, służący do gotowania. Podobny jest do passaty pomidorowej, która ma silniejsze stężenie. Drugi to sos pomidorowy, gotowany z oliwą z oliwek i czosnkiem. Ten rodzaj sosu pomidorowego zwykle podaje się z makaronem, czasami jako sos mięsny. Jedną z najpopularniejszych odmian jest “marinara”, czyli włosko-amerykański prosty sos pomidorowy z ziołami, głównie z natką pietruszki i bazylią. W amerykańskich supermarketach zwykle kupuje się wstępnie ugotowane półprodukty - sosy pomidorowe, takie jak sos spaghetti albo sos makaronowy. Należą do nich sosy mięsne, grzybowe i ze słodkiej czerwonej papryki. A może spróbujesz kulek bakłażana w sosie pomidorowym?  

Czy wiesz, że...? 

Zimne zupy gazpacho z surowych warzyw i pomidorów są popularne w Hiszpanii i Portugalii. Gotuje się je w domach, ale można je również kupić jako półprodukt. Orzeźwiają w gorące letnie dni. Spróbuj przygotować naszą wersję gazpacho. Jeżeli zastanawiasz się, czy zupa pomidorowa jest zdrowsza od soku, przeczytaj naszą opinię. 

Sztuka i pomidory idą w parze. Campbell’s Soup Cans to kontrowersyjne dzieło sztuki stworzone w listopadzie 1962 roku. Są to 32 płótna ilustrujące różne rodzaje zupy Campbell w puszce, oferowane wówczas na rynku amerykańskim. Autorem instalacji jest Andy Warhol, który uczynił pop-art potężnym ruchem artystycznym w Stanach Zjednoczonych. Dzieło sztuki możesz stworzyć też we własnym domu, gotując doskonałą zupę pomidorową zgodnie z naszym przepisem. Trzymamy kciuki!   


 

 

source: wikipedia.org, grelee.com, sothebys.com 

Opublikowano: 2 miesiące temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.

Nasze najlepsze oferty

Oferta ważna do16.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 16.10.2019.
Zamów on-line
Ogórki konserwowe Tesco 450 g (kg = 7.53)
Ogórki konserwowe Tesco
  339
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do16.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 16.10.2019.
Zamów on-line
Paluszki Rybne Tesco 450 g (kg = 16.87)
Paluszki Rybne Tesco
  759
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do16.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 16.10.2019.
Zamów on-line
Boczek wędzony lub parzony, 140 g (kg = 39.93)
Boczek wędzony
  559
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do16.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 16.10.2019.
Zamów on-line
-33%
Polski Pomidor malinowy 500 g (kg = 7.98)
Polski Pomidor malinowy
5,99 399
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do16.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 16.10.2019.
Zamów on-line
Polska cebula 2 kg, worek (kg = 2.00)
Polska cebula
  399
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do16.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 16.10.2019.
Zamów on-line
-12%
Jaja Farmio klasa wagowa L, 10 szt. (szt. = 0.70)
Jaja Farmio
7,99 699
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do16.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 16.10.2019.
Zamów on-line
-30%
Osełka śniadaniowa 270 g (kg = 6.63)
Osełka śniadaniowa
2,59 179
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do16.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 16.10.2019.
Zamów on-line
-20%
Paluszki słone Lajkonik 300 g (kg = 11.97)
Paluszki słone Lajkonik
4,49 359
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do16.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 16.10.2019.
Zamów on-line

2 op.

taniej

Pieguski dostępne również Łakotki oraz Delicje, różne rodzaje, 135-168 g, kupując 1 op. 3,49 zł/op. 135 g, 29,56 zł/kg kupując 2 op. 5,98 zł cena jedn. przy zakupie 2 op. 135 g, 22,15 zł/kg Cena 1 op. przy zakupie 2 op. 2,99 zł/op.
Pieguski
  598
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
1 / 3

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.