Wskazówki i porady Smaczna cykoria na kilka sposobów

Cykoria znana jest również jako przyprawa świętego Piotra, warzywo kawowe lub cykoria polna. W starożytnym Egipcie była uważana za magiczne ziele przez domniemaną właściwość dawania piękna i gwarancji sukcesów. Choć zdobią ją śliczne fioletowe kwiaty, nadal jest to u nas mało popularna roślina, bezlitośnie wycinana lub wyrywana.

Rodzaje cykorii

Oprócz cykorii, która zwykle rośnie na łąkach, znamy kilka jej innych rodzajów:

1. Czerwona cykoria

Pochodzi z Włoch. Ma dużą zawartość witaminy B1, beta-karotenu, kwasu foliowego, żelaza, fosforu, potasu, cynku i błonnika. Jest również niskokaloryczna i nadaje się do stosowania w dietach odchudzających.

2. Cykoria sałatowa

Ten rodzaj cykorii jest podobny do sałaty i dlatego jest tak nazywany. Liście są jednak twardsze i bardziej gorzkie. Zawiera dużo witaminy C, pobudza apetyt i pozytywnie wpływa na pracę jelit. Nadaje się do sałatek, gotowania i duszenia.

3. Cykoria korzeniowa biała

Jest szczególnie popularna w Belgii, Holandii i Anglii. Zawiera inulinę i substancje wspomagające wytwarzanie krwi i jej krążenie. Jest bogata w witaminy B i C i ma wpływ na powrót do sił po wysiłku lub zmęczeniu. Zwykle jest stosowana w sałatkach, ale nadaje się również do pieczenia.

Smaczna cykoria na kilka sposobów

Uprawa i zbiory cykorii

Tę roślinę można uprawiać we własnym ogrodzie. Gleba musi mieć wystarczającą ilość próchnicy, powinna być też wilgotniejsza – cykoria nie lubi suszy. Jeśli chodzi o zbiór, korzenie zbiera się we wrześniu i październiku, natomiast liście zbiera się nieco wcześniej, bo od lipca do września. Jej kwiaty również można zbierać, a potem najlepiej suszyć je naturalnie, na słońcu. Po wyschnięciu tracą swój fioletowy kolor. Korzenie suszy się w suszarce lub piekarniku w temperaturze 40–50 °C.

Przed suszeniem korzeni należy odciąć zbędne końcówki, umyć je i pozostawić do ocieknięcia. Wysuszone rośliny należy przechowywać z dala od światła, wilgoci i ciepła.

Cykoria należy do rodziny kwiatów astrowatych i jest stosowana w leczeniu głównie ze względu na jej działanie przeciwzapalne, ale ma również dobry wpływ na trawienie.

Przepisy z wykorzystaniem cykorii

Cykoria jest idealna do spożywania na zimno, ale łatwo poddaje się także obróbce termicznej. Pieczona i duszona na maśle ze śmietaną lub z piekarnika to najbardziej znane sposoby na wykorzystanie tej rośliny w kuchni na ciepło. Ugotowana ma brązowo-szary kolor, gładką powierzchnię oraz słodszy i bardziej delikatny smak, zwłaszcza po dodaniu masła.

Cykoria doskonale pasuje do jajek, sera i szynki, a to między innymi dlatego, że te składniki wydobywają z niej gorycz. Docenią ją także miłośnicy zup kremów.

Cykoria zapiekana z szynką i serem

Rozdziel główki cykorii, oczyść zewnętrzne liście i wytnij środek, który jest najbardziej gorzki. Usmaż na patelni. Pozostaw do ocieknięcia z tłuszczu, następnie włóż do naczynia żaroodpornego, warstwowo ułóż szynkę i tarty ser. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory, dopraw i piecz. Podawaj z puree ziemniaczanym.

Co z przepisami na cykorię na zimno?

Z cykorii można przygotować mnóstwo zróżnicowanych sałatek. Pyszna będzie sałatka z jabłek, orzechów włoskich i roqueforta lub innego sera pleśniowego; jabłka można wymienić na gruszki. Połączenie z kozim serem i owocami cytrusowymi brzmi nieco egzotycznie, ale nie mniej smacznie! Rodzynki w formie dodatku również świetnie się sprawdzą. Możesz podawać cykorię pokrojoną na grubsze kawałki, np. ćwiartki, lub podzielić na pojedyncze liście, które nasączysz dipami, kremowymi lub pikantnymi sosami czy ziołowymi lub chrzanowymi dressingami jogurtowymi. Liście cykorii mogą także służyć za podkładki w różnych daniach, np. pod mięsa.

Jaki jest uniwersalny sposób przygotowania cykorii do sałatki? Najpierw ją umyj jak każdą inną sałatę. Następnie wysusz i umieść w salaterce. Polej sokiem z cytryny, dodaj oliwę z oliwek, wymieszaj i odstaw. Cykoria jest idealna do sałatki ze stekiem lub do sałatki z gruszką i gorgonzolą, jednak w każdej konfiguracji możesz zastąpić ją zwykłą sałatą, a twoje danie będzie tak samo smaczne.

Jaki wpływ na organizm ma cykoria?

  • Wspiera układ odpornościowy
  • Ma działanie antybiotyczne
  • Działa antyseptycznie
  • Pomaga w detoksykacji całego organizmu
  • Reguluje mikroflorę jelitową
  • Wspomaga produkcję krwi
  • Obniża wysoki poziom cholesterolu
  • Poprawia działanie wątroby
  • Skutecznie wspiera walkę z zakaźnymi chorobami skóry

Czy wiesz, że z cykorii można zrobić bezkofeinowy napój kawowy? Jest szczególnie popularny wśród tych osób, które nie mogą sobie pozwolić na kawę z powodu problemów zdrowotnych.




Źródła: zdravina.sk, gastroslovnik.sk, olivemagazine.com, foodandwine.com

Opublikowano: 4 miesiące temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Nasze najlepsze oferty

1 / 3