Wskazówki i porady Słodkie bożonarodzeniowe ciasta – makowiec, miodownik i orzechowiec

Świąteczny czas wiąże się z niezwykłą atmosferą, kiedy spotyka się cała rodzina. Po całym dniu poszczenia nikt nie może się doczekać wigilijnej kolacji. Jedną z najpopularniejszych tradycji bożonarodzeniowych jest pieczenie specjalnych, słodkich ciast. Każdy kraj słynie z innego typu takiego wypieku, a wymienić można np. orzechowce, miodowniki czy makowce. Stare porzekadło mówi, że im więcej różnych ciast na świątecznym stole, tym bogatsze będą plony kolejnego roku. 

Miodowe ciasta świąteczne 

Chyba nie istnieje kraj, w którym piernik nie byłby częścią świątecznego stołu. Piernik można spotkać w różnych postaciach: w Skandynawii bardziej wyczuwalny będzie smak imbiru, natomiast w naszym kraju intensywniej będzie czuć miodowy smak. Pierniczki są też popularne wśród dzieci – dekorowanie ich to ważna część świątecznych przygotowań. Upieczenie idealnych, miękkich pierników nie należy do prostych zadań, ale z naszym poradnikiem wszystko powinno wyjść jak należy!  

Jeżeli spędzalibyście Boże Narodzenie na Węgrzech, tamtejsi mieszkańcy poczęstowaliby was tradycyjnym ciastem przekładanym kremem waniliowym i miodem. Delikatny smak tego ciasta powstaje dzięki dżemowi morelowemu, a odpowiednią miękkość uzyskuje się poprzez przechowywanie w niskiej temperaturze. 

Do polskiego piernika bardzo podobny jest ten słowacki. U nas można spotkać go w wersji jasnej i ciemnej, często z dodatkiem orzechów, suszonych owoców, czy polewy czekoladowej. 

Makowce 

Jeśli nie możesz zdecydować się na wybór między makiem, orzechami włoskimi, sernikiem albo ciastem ze śliwkami, upiecz świąteczne ciasto... ze wszystkich tych składników. Kompozycja tego typu ciasta jest naprawdę bogata, dlatego nazywa się go „szczodrakiem”. W jego skład wchodzi m.in. właśnie mak, który jest bardzo często spotykanym składnikiem ciast bożonarodzeniowych w wielu krajach. 

W XIX wieku z Armenii do Węgier przybył przepis na makowy strudel. Do tej pory jest to jedno z najpopularniejszych ciast bożonarodzeniowych na Węgrzech. Mówi się, że ziarenka maku przynoszą dobrobyt, więc nikt ich nie żałuje podczas przygotowywania strucli! W Polsce za najlepszy uznaje się biały mak, ale ponieważ jest trudno dostępny, często przygotowuje się strudel z dodatkiem niebieskiego maku. U nas mak uznaje się za symbol szczęścia. 

Mak można znaleźć też w słowackim daniu „bobaľky” czy też „opekance” – w Polsce nazywa się ono „bobalki” lub po prostu „makówki”. To, najprościej mówiąc, bułeczki przygotowane z mąki, jaj i wody, obtoczone w słodkim maku z bakaliami. Na Węgrzech ten tradycyjny posiłek jest znany jako „Mákos Guba”. Bobalki można przygotować ze starych, wysuszonych bułek, co sprawi, że wykonanie tego przepisu będzie tanie. Niemniej można przyrządzić też makówki w bogatszej wersji, w której bułeczki nadziewa się suszonymi śliwkami.  

Jeśli chcesz sprawić, żeby tegoroczne Święta były wyjątkowe, wypróbuj nasz przepis na makowiec z wiśniami. Miękkie makowe ciasto i kwaśne wiśnie to idealne połączenie. 

Ciasta migdałowe i na Trzech Króli 

6 stycznia to nie tylko święto Trzech Króli, ale też oficjalne zakończenie okresu bożonarodzeniowego. Tego dnia przygotowuje się i podaje bogate „królewskie” ciasto z ukrytą wewnątrz monetą lub migdałem. Niegdyś mówiło się, że ten, kto znajdzie monetę lub migdałznajdzie też szczęście i zostanie królem bądź królową w nowym roku. Przepis na tego typu ciasto różni się zależnie od regionu. We Francji przygotowuje się je z ciasta francuskiego z nadzieniem migdałowym, a w innych krajach można spotkać wersje z owocami. 

Migdały są popularne w Europie Wschodniej, a już zwłaszcza w okresie świąt Bożego Narodzenia. Wykorzystuje się je nie tylko do ciasta na Trzech Króli, ale też m.in. do strucli. Jest to jeden z tradycyjnych przysmaków świątecznych Węgier, Polski czy Litwy. Struclę z migdałami robi się zazwyczaj na cieście z mlekiem lub śmietaną i jest to jeden z prostszych sposobów. Niektórzy jednak wolą ciasto francuskie czy półkruche. 

Jeśli lubisz migdały, ale nie masz wystarczająco dużo czasu na skomplikowane przepisy, wypróbuj nasze niewielkie i proste ciastka migdałowe. Przepięknie udekorują świąteczny stół! 

Świąteczne przepisy i porady 

Wyobrażasz sobie Boże Narodzenie bez woni słodkich, świeżo upieczonych ciast? Mamy przepisy na właśnie takie słodkości, ale też na łakocie bez pieczenia dla tych, którzy nie mają zbyt wiele czasu. 

Upieczenie świątecznego ciasta nie jest tak prostejak się to wydajeSpróbuj uniknąć niepotrzebnych błędów podczas pieczeniaktóre mogą zrujnować twoje ciasta. 

Jeśli lubisz śliwki, a szczodrak jest dla Ciebie za trudny, przygotuj hit sezonu – domowe śliwkowe powidła z czekoladą! 

Dekorowanie pierniczków to świetna zabawa. Jednak jeśli lubisz nie tylko domowe pierniczki, ale też własnoręcznie przygotowywane dekoracje na ciasteczka, proponujemy przepis na domowe lukry i kolorowe polewy, które w prosty sposób można zrobić z dziećmi. 

 

Źródławikipedia.org, vianoce.sk. 

Opublikowano: 2 miesiące temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.

Nasze najlepsze oferty

1 / 3

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.