Wskazówki i porady Sałatka owocowa - ciekawy pomysł na grillowe przyjęcie

Sałatki przygotowane według trzech poniższych przepisów doskonale pasują do drobiu i klasycznej karkówki, ale mogą być też świetnym uzupełnieniem pikantnej kiełbasy z grilla.

Sałatka owocowa w arbuzowym koszyczku

Czas przygotowania:
30 minut
Składniki:
1 krągły arbuz
owoce wedle własnego uznania (nektarynki, winogrona, ananas, banan, kiwi, mango)
szczypta mielonego cynamonu
sok z limonki lub cytryny
Sposób przygotowania:
Najtrudniejsze będzie przygotowanie koszyczka. Dlatego można zaznaczyć jego kształt flamastrem, a następnie wyciąć go za pomocą ostrego noża, zaczynając od ucha i przechodząc do boków z pofalowaną krawędzią. Następnie łyżką do lodów wydrąż miąższ arbuza, pokrój na kawałki i wymieszaj w misce z innymi owocami. Proporcje owoców dobierz według własnych preferencji. Dopraw szczyptą mielonego cynamonu i sokiem z limonki. Spróbuj przed podaniem. Wymieszaną sałatkę odstaw na moment, a następnie przełóż do przygotowanego wcześniej koszyczka. Podawaj schłodzoną. Doskonale komponuje się z szaszłykami z drobiu i karkówką z czosnkiem.

Sałatka owocowa z miodem i jogurtem

Czas przygotowania:
15 minut
Składniki:
500 ml jogurtu naturalnego
2 granaty
3 kiwi
2 banany
5 garści płatków kukurydzianych
2 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
Owoce obierz i pokrój na kawałki wedle własnego uznania. Jogurt wymieszaj z miodem na gładką masę, a następnie dodaj do niego kawałki owoców. Przed podaniem posyp płatkami kukurydzianymi.

Kawałki owoców z komosą ryżową

Czas przygotowania:
45 minut
Składniki:
2 filiżanki komosy ryżowej
sok z 1 limonki
liście świeżej mięty
1 łyżeczka miodu
owoce wedle własnych preferencji (polecamy: melon, ananas, mango, wiśnie, truskawki)
Sposób przygotowania:
W średniej wielkości rondelku zagotuj 400 ml wody i wsyp 2 filiżanki komosy ryżowej. Gotuj ok. 15 minut. W osobnym naczyniu przygotuj dressing z limonki. Za pomocą blendera połącz świeżo wyciśnięty sok z limonki z liśćmi mięty i miodem. Ostrożnie dodaj owoce pokrojone w kostkę i podawaj jako dodatek do mięsa z grilla.

Published: Ponad rok temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.