Wskazówki i porady Ryba z grilla – jak przyrządzać ryby na grillu?

Ryba z grilla, czyli pyszna i zdrowa alternatywa dla dań mięsnych

Kiełbasa, drób, kaszanka i karkówka należą do klasyki grillowanych potraw. Warto od czasu do czasu przełamać monotonię i wrzucić na ruszt coś innego. Jednym z najlepszych pomysłów jest wówczas ryba z grilla, dzięki której poznajemy nowe smaki, unikamy nadmiernej dawki cholesterolu, a jednocześnie przełamujemy grillową rutynę.

Warto przełamać rutynę również w sposobie robienia zakupów! Spróbuj zrealizować je internetowo przez Tesco E-zakupy. Wystarczy tylko wybrać ulubione produkty, złożyć zamówienie, a zakupy zostaną dostarczone prosto pod nasze drzwi!

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby ryby na grilla kupić przez internet. Jakie najlepiej wybrać? Z pewnością pstrąg z grilla często gości na naszych rusztach, jednak do grillowania nadaje się znacznie więcej gatunków ryb. Poznaj najciekawsze przepisy i inspiracje!

Ryby z grilla, czyli moc wartości odżywczych

Statystyczny Polak zjada rocznie nieco ponad 12 kg ryb i owoców morza, z kolei średnia europejska to 23 kg. Ryby stanowią wartościowe źródło składników odżywczych. Warto sięgać po nie częściej, nie tylko ze względu na wspaniałe walory smakowe, ale również korzystny wpływ tego mięsa na funkcjonowanie wielu obszarów naszego organizmu. Ryba z grilla to świetny pomysł, by w sezonie grillowym podreperować tę niekorzystną dla nas statystykę. Dlaczego konkretnie warto spożywać ryby z grilla i nie tylko?

Przede wszystkim ze względu na ogromną zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 w ich mięsie. Nasz organizm nie wytwarza ich samodzielnie, dlatego musimy przyjmować je wraz z pożywieniem. Kwasy omega-3 są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania serca i układu krążenia. Przypuszcza się, że ich obecność w diecie przyczynia się do polepszenia pamięci i koncentracji, a także ograniczenia ryzyka demencji i choroby Alzheimera w starszym wieku. Ponadto kwasy omega-3 wzmacniają układ odpornościowy i odgrywają bardzo ważną rolę w profilaktyce osteoporozy.

Ryba grillowana lub przyrządzana w inny sposób jest ponadto źródłem witamin i składników mineralnych korzystnie wpływających na pracę naszego organizmu. Ryby dostarczają nam między innymi dużą ilość witamin z grupy B. Odmiany tłuste to z kolei prawdziwa skarbnica witaminy A, D oraz E. Nie zapominajmy też o jodzie, którego pokaźne ilości znajdziemy w rybach morskich i który pomaga w zapobieganiu chorobom tarczycy.

Ryba na grilla. W jaki sposób grillować ryby?

Zanim na twoim stole zagości pstrąg z grilla, dorsz z grilla czy łosoś z grilla, dowiedz się jak rozpoznać świeżą rybę. Przede wszystkim należy unikać ryb o zbyt intensywnym zapachu. O świeżości mięsa wiele powiedzą także rybie oczy, które nie powinny być mętne. Z kolei lekko dociśnięte palcem mięso powinno, dzięki swojej sprężystości, natychmiast wrócić do pierwotnego położenia. Jeśli te warunki zostaną spełnione, ryba na grilla z pewnością jest świeża.

Grillowana ryba to przedni przysmak, pod warunkiem, że zostanie odpowiednio przyrządzona. Istnieje kilka sposobów grillowania ryb, których zastosowanie zależy między innymi od gatunku mięsa i wielkości ryby. Mniejsze ryby na grilla wrzucamy zazwyczaj w całości. Większe, na przykład łososia, najlepiej podzielić na kawałki, filety lub dzwonki, dzięki czemu mięso szybciej się upiecze, nie przypali i nie wyschnie. Warto pamiętać, że filety powinny mieć przynajmniej 2 cm długości. Pstrąg z grilla w folii to częsty widok na naszych rusztach. Folie lub tacki aluminiowe znacznie ułatwiają pieczenie ryb, bo dzięki nim mięso nie wysycha, nie rozpada się na kawałki i nie przywiera do rusztu.

Ryba z grilla piecze się dość szybko, ponieważ mięso jest delikatne. Często wystarczy jedynie 20 minut, aby danie było gotowe. Większe, tłuste ryby takie jak łosoś z grilla w folii, warto wcześniej zamarynować, aby mięso zyskało atrakcyjny smak i aromat. Jednak marynowanie ryb trwa zazwyczaj znacznie krócej niż marynowanie mięsa. Najczęściej wystarczy około pół godziny, aby można było rozpocząć grillowanie.

WSKAZÓWKA: Smakowite dodatki, z którymi możesz serwować ryby z grilla, znajdziesz na Tesco E-zakupy.

Jaka ryba na grilla? Podpowiadamy!

Jaka ryba na grilla nadaje się najlepiej? Tak naprawdę możemy grillować niemal wszystkie ryby morskie i słodkowodne. Dla twojej wygody ryba na grilla powinna cechować się stosunkowo małą ilością ości, najlepiej, jeśli po upieczeniu kręgosłup można odłączyć od tuszy jednym ruchem. Ponadto ryba, która trafi na ruszt, nie powinna być wcześniej głęboko mrożona, w przeciwnym wypadku mięso dość szybko się rozpada i traci swoje walory smakowe. Oto najpopularniejsze i najsmaczniejsze wybory!

Pstrąg z grilla

Jeśli chodzi o rybne przysmaki, pstrąg z grilla z pewnością stanowi jeden z najpopularniejszych. Jego przygotowanie i późniejsze grillowanie jest naprawdę proste, a w dodatku nie powinno zająć więcej niż pół godziny. Najpopularniejsze formy pieczenia to pstrąg z grilla w folii lub na tacce aluminiowej. Dzięki temu mięso zachowa swoje wspaniałe właściwości. Przygotowanie należy rozpocząć od oprószenia świeżego pstrąga solą i pieprzem. Następnie tuszę wypełnij pokrojonymi w plasterki cytrynami, posiekanym czosnkiem i ulubionymi ziołami – przede wszystkim koperkiem. Opcjonalnie można dodać również odrobinę masła, które pomoże w lepszym połączeniu wszystkich przypraw i stworzeniu wyjątkowej kombinacji smakowej. Grillowanie powinno trwać około 15 minut, przy czym należy regularnie obracać mięso. Dlaczego wśród ryb największą popularnością cieszy się właśnie pstrąg z grilla? Przepis jest prosty i wykwintny, a gdy tylko go zrealizujesz, przekonasz się, jak delikatne mięso pstrąga wzbogacone o subtelną kompozycję wyrazistych przypraw rozpływa się w ustach!

Aromatyczny dorsz z grilla

Z podobnych powodów równie dobrym wyborem będzie dorsz z grilla. Delikatne mięso w formie filetów wręcz prosi się o stworzenie wyjątkowej kombinacji smakowej z ziół i przypraw. Grillowany dorsz najlepiej komponuje się z sokiem z cytryny, natką pietruszki, koperkiem, tymiankiem i innymi ziołami. Ta wspaniała ryba na grillu przypieka się równie szybko co pstrąg pieczony na grillu. Doskonale smakuje między innymi z sosem przygotowanym ze śmietany, masła, musztardy i koperku.

Pamiętaj: jeśli robisz zakupy online na Tesco E-zakupy, nie musisz się martwić o stan zamówionych produktów. Wszystkie są przed wysyłką dokładnie sprawdzane – każdy artykuł jest tak samo starannie wybrany, jakbyś ty sam wkładał go do koszyka!

Łosoś z grilla w folii

Kolejnym popularnym przepisem na rybną grillową ucztę jest łosoś z grilla w folii. Jeśli ryba na grilla jest już podzielona na dzwonka lub filety, jej przygotowanie jest naprawdę proste. Poszczególne kawałki wystarczy skropić sokiem z cytryny, posypać koperkiem, solą, pieprzem, a także przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tu również nie zaszkodzi odrobina masła. Po zawinięciu w folię, ryba grilluje się przez około kwadrans, przy czym należy ją regularnie obracać. Jeśli pragniesz wydobyć z łososia intensywny smak, najlepiej ze wspomnianych dodatków przygotować marynatę, w której mięso spędzi przynajmniej godzinę. Chociaż łosoś, podobnie jak grillowany dorsz czy pstrąg nie musi być wcześniej marynowany, proces ten bardzo pozytywnie wpłynie na walory smakowe.

Grillowanie ryb to sama przyjemność, a każdy smakosz preferuje nieco inne ryby. Nikogo nie dziwi więc obecność na ruszcie także takich ryb jak dorada z grilla, karp z grilla, makrela z grilla czy leszcz z grilla. Wystarczy wiedzieć, jak grillować rybę, aby wrzucić na ruszt swój ulubiony gatunek i cieszyć się wspaniałym smakiem. Ryby z grilla powinny pozytywnie zaskoczyć zaproszonych na ucztę gości!

Nie zwlekaj z zakupami – zamów online wszystko, czego potrzebujesz na grilla!

Opublikowano: 5 miesięcy temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.

Nasze najlepsze oferty

Oferta ważna do18.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 18.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-33%
Zestaw rosołowy z kaczki paczka
Zestaw rosołowy z kaczki
5,99 399
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do18.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 18.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-40%
Pomidory mini śliwkowe 250 g (kg = 11.96)
Pomidory mini śliwkowe
4,99 299
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do18.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 18.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-22%
Ser Brie oraz Camembert 120 g oraz 125 g, różne rodzaje, 120 g, cena jedn. 28,25 zł/kg
Ser Brie oraz Camembert
4,39 339
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do18.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 18.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-12%
Makrela wędzona luz
Makrela wędzona
1,59 139
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do18.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 18.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-20%
Chleb złocisty 400 g (kg = 5.38)
Chleb złocisty
2,69 215
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do18.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 18.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-25%
Pizza Guseppe Dr. Oetker różne rodzaje i gramatury, np. 410 g (kg = 14.61)
Pizza Guseppe Dr. Oetker
7,99 599
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do18.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 18.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-35%
Papryka czerwona luz
Papryka czerwona
6,99 449
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do18.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 18.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
Ser Edam w plastrach Tesco dostępny również Ser Gouda, Ser Ementaler, 100 g (kg = 19.90)
Ser Edam w plastrach Tesco
  199
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do18.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 18.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
Kukurydza konserwowa Tesco 285 g (kg = 6.98)
Kukurydza konserwowa Tesco
  199
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
t d g m s
-26%
Szynka lub Schab wędzony luz
Szynka lub Schab wędzony
2,69 199
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
1 / 3

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.