Wskazówki i porady Rodzaje ziemniaków: jakich użyć na sałatkę, a które nadają się na frytki?

Ziemniaki zawierają węglowodany w postaci skrobi, a zatem są źródłem energii, witamin i minerałów. To niezwykłe warzywo pochodzące z Ameryki Południowej na długo zapewnia uczucie sytości. Błonnik zawarty w ziemniakach przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Najwięcej błonnika zawierają ziemniaki gotowane w łupinie.

Ziemniaki to źródło witaminy C

Poza błonnikiem i węglowodanami ziemniaki mogą pochwalić się wysoką zawartością witaminy C. Najwięcej jest jej w surowych ziemniakach, ale na szczęście nawet po ugotowaniu ciągle mają jeszcze jej sporo. Poza tym zawierają witaminy z grupy A, kwas foliowy oraz flawonoidy i karotenoidy, które zaliczają się do antyoksydantów. Warto sięgać po ziemniaki również podczas ciąży. Z pierwiastków śladowych w ziemniakach można znaleźć:

  • potas,
  • magnez,
  • cynk,
  • wapń,
  • fosfor,
  • żelazo,
  • miedź,
  • fluor,
  • sód,
  • chrom.

Jak prawidłowo gotować ziemniaki?

Zanim wrzucisz ziemniaki do wody i zaczniesz je gotować, usuń wszystkie młode pędy. Zawierają one toksyny. Do gotowania używaj jak najmniejszej ilości wody, ale pamiętaj, że ziemniaki nie powinny spod niej wystawać. W ten sposób zachowają najwięcej cennych składników odżywczych. Na wodzie z gotowania ziemniaków możesz z powodzeniem ugotować na przykład zupę. W ten sposób wykorzystasz wszystkie składniki odżywcze ziemniaków.

Dieta a ziemniaki

Jeśli zamierzasz przejść na dietę, nie musisz rezygnować z ziemniaków. Ale wybieraj raczej ziemniaki gotowane w skórce lub pieczone. Smażone ziemniaki mają aż trzykrotnie więcej kalorii.

Odmiany ziemniaków – wybierz najlepsze do gotowania

Istnieje kilka odmian ziemniaków. Wybieraj ziemniaki w zależności od tego, jaką potrawę planujesz z nich przyrządzić. W ten sposób unikniesz kruchych i rozpadających się ziemniaków w sałatce. Czy wiesz, co zrobić z różowych ziemniaków? Próbowałeś już słodkich ziemniaków, czyli batatów?

Typ A - ziemniaki sałatkowe

Po tę odmianę sięgnij, jeśli planujesz zrobić sałatkę jarzynową lub ziemniaczaną. Dzięki temu, że są zwarte i twarde, idealnie nadają się do gotowania w „mundurkach” lub na przykład do pieczenia w piekarniku w plastrach. Jeśli o nich zapomnisz i pogotujesz je nieco dłużej, bez obaw, nie rozgotują się.

Sałatka ziemniaczana

Typ B - ziemniaki ogólnoużytkowe

Są to ziemniaki średniej twardości, co oznacza, że po ugotowaniu robią się delikatnie kruche. Typ B jest uniwersalny, czyli nadaje się do przygotowania dodatków, sałatek, można go używać do zup, pieczenia i smażenia. Jeśli zatem kupujesz zapas ziemniaków, wybierz typ B, który sprawdzi się w każdej potrawie i jako dodatek.

Wołowy gulasz z ziemniakami

Typ C - ziemniaki na purée i ciasta

Podczas gotowania stają się miękkie i kruche. Ziemniaki typu C są bardziej mączyste i zawierają najwięcej skrobi. A skrobia jest świetnym spoiwem w ciastach. Typ C najlepiej nadaje się na purée, placki ziemniaczane i do ciast. Jeśli najdzie Cię ochota na frytki, również wybierz typ C.

Ziemniaki z masą serową

Typ D lub typy mieszane

W sklepach nie spotkasz się z ziemniakami typu D, ponieważ raczej trudno byłoby je wykorzystać w kuchni. To ziemniaki używane jako pasza dla zwierząt gospodarczych.

Dostępne są z kolei typy mieszane AB lub BC. Mają one cechy obu typów. Pierwsza litera oznacza przewagę danego typu.

Bataty, czyli słodkie ziemniaki

Pierwszą rzeczą, którą należy sobie jasno powiedzieć to to, że słodkie ziemniaki to wcale nie ziemniaki. Obie rośliny przywędrowały do nas z Ameryki, ale ziemniaki należą do rodziny psiankowatych, a bataty do rodziny powojowatych. Rozróżniamy dwie odmiany batatów - czerwoną i żółtą. W porównaniu z ziemniakami zawierają więcej cukrów i skrobi. Mają też o połowę wyższą wartość energetyczną.

Czerwone słodkie ziemniaki można gotować i piec, można je podawać w „mundurkach”. Żółte słodkie ziemniaki najlepiej nadają się do smażenia placków, frytek, chipsów.

Frytki batatowe

Uwaga na temperaturę przechowywania

Aby ziemniaki jak najdłużej zachowały świeżość, trzeba je przechowywać w suchym i ciemnym miejscu. Optymalna temperatura przechowywania wynosi od 2 do 8°C. W wyższej temperaturze ziemniaki mogą gnić lub kiełkować, a jak wiadomo, młode pędy zawierają toksyny. Przechowywanie w niższych temperaturach z kolei powoduje przemarzanie, które sprawia, że ziemniaki nabierają słodkiego smaku.



Źródła: vimcojim.cz, apetitonline.cz, novakuchyne.cz, fresh.iprima.cz, clanky.vareni.cz, ireceptar.cz, zuzanasafarova.cz

Published: 8 miesięcy temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
15 min.

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.