Zdrowy tryb zycia Ćwiczenia Rewelacyjna tygodniowa kuracja oczyszczająca

Tydzień detoksu odciążającego i oczyszczającego organizm zaczyna się od środy. Dlaczego? Wyjaśnia ekspertka żywieniowa Zuzana Pavelková Šafářová: „Kuracja celowo rozpoczyna się w środku tygodnia. Spożywa się wówczas jedynie zupę, co może się okazać trudną zmianą dla wielu osób.” Dni, w których dostarcza się organizmowi energii i węglowodanów w ograniczonej ilości są obciążeniem dla psychiki, dlatego może pojawić się rozdrażnienie, co nie byłoby wskazane w pracy. „W te dni najlepiej nie pracować, ale nie oznacza to, że trzeba wylegiwać się przed telewizorem. Zaleca się ćwiczenia fizyczne, które nie powodują dużego wzrostu tętna. Najlepsze będą spacery na łonie natury” – radzi autorka diety oczyszczającej. Jeśli dasz radę, możesz zostać na zupie nawet przez trzy dni.

Zanim rozpoczniesz dietę, zapoznaj się z zasadami oczyszczania organizm.

Podczas diety oczyszczającej należy dostarczać organizmowi przynajmniej dwa litry wody i herbat na dobę.

ŚRODA

ŚNIADANIE
Płatki owsiane z jabłkami, orzechami i cynamonem (200 g), 1295 kJ
20 g płatków owsianych błyskawicznych
1 jabłko
1 mała garść orzechów włoskich lub pekanowych (20 g)
szczypta cynamonu
Zetrzyj jabłko na tarce, dodaj pozostałe składniki, wymieszaj i zostaw na 10 minut, aby płatki zmiękły pod wpływem soku.

DRUGIE ŚNIADANIE
Pasta z awokado i jajek z pieczywem na zakwasie, 1221kJ
1 kromka chleba na zakwasie
¼ awokado
½ ugotowanego jajka
sól, pieprz, ewentualnie szczypta chili
sok z cytryny lub limonki do smaku
2 pomidory cherry
Zmiksuj awokado z jajkiem i przyprawami do uzyskania gładkiej masy. Podawaj z chlebem na zakwasie i pomidorami.

OBIAD
Sałatka z warzyw sezonowych na gorąco (250 g), 1304 kJ

PODWIECZOREK
20 g orzechów włoskich, 574 kJ

KOLACJA
Gulasz fasolowy z ryżem, marchewką i kiszonkami (250 g), 1586 kJ
½ cebuli
½ marchewki
50 g dyni Hokkaido lub masłowej
1 mała filiżanka fasoli
100 ml bulionu warzywnego lub wody
1 łyżka oleju
śmietana
sól, pieprz
1 łyżeczka mielonej papryki
majeranek
imbir
1 porcja ryżu
kiszonki, np. kapusta

Fasolę najlepiej namoczyć dzień wcześniej i ugotować w świeżej wodzie (jeśli zdarzają Ci się wzdęcia, dodaj do gotowania odrobinę anyżu lub kopru włoskiego). Można też użyć fasolki z puszki, której nie trzeba namaczać. Cebulę pokrój w większą kostkę, marchew w plasterki, a dynię w kostkę wielkości 1 cm. Podsmaż na oleju cebulę z solą, dodaj marchew i dynię, posyp papryką i podlej bulionem. Duś, aż warzywa zmiękną. 5 minut przed końcem gotowania dodaj ugotowaną fasolę. Dopraw solą, majerankiem, sokiem z imbiru, śmietaną i zagotuj. Podawaj z ryżem i kiszonkami.

ŁĄCZNA ILOŚĆ ENERGII - 6 000 kJ

CZWARTEK

ŚNIADANIE
Smoothie jabłkowo-bananowe z cynamonem i imbirem, 536 kJ
1 średniej wielkości jabłko
½ banana
woda
½ łyżki nasion chia
cynamon
mały kawałek imbiru
Nasiona chia namocz na 30 minut w wodzie. Obierz jabłko, usuń gniazdo nasienne. Wszystkie składniki zmiksuj z dodatkiem wody, w której były namoczone nasiona chia. Posyp cynamonem.

OBIAD
Zapiekane ziemniaki z burakami i kozim serem (200 g), 1185 kJ
3 nieduże ziemniaki
½ niedużego buraka
17 g koziego sera
1 jajko
100 ml śmietany
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
Ziemniaki i burak ugotuj w skórce i obierz. W naczyniu do zapiekania układaj na przemian plasterki ziemniaków i buraka. Zalej śmietaną wymieszaną z jajkiem i przyprawami. Na wierzchu ułóż ser i krótko zapiekaj.

KOLACJA
Pstrąg pieczony na ziołach z sałatką warzywną (350 g), 1916 kJ
200 g pstrąga
zioła do smaku
pomidory
liście sałaty
30 ml fermentowanego octu jabłkowego
5 g miodu
Pstrąga posyp ziołami i upiecz w piekarniku.
Przygotuj zalewę z octu i miodu. Pomidory i sałatę pokrój, polej przygotowaną zalewą i podawaj z pieczonym pstrągiem.

ŁĄCZNA ILOŚĆ ENERGII - 3637 kJ

PIĄTEK

ŚNIADANIE
Duszone jabłka (150 g), 356 kJ
1 jabłko, najlepiej odmiana Delicjusz lub Jonatan
1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
szczypta mielonych goździków
Jabłko umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Przełóż do rondelka i podlej wodą. Duś kilka minut. Dodaj cynamon i odrobinę mielonych goździków, nie tylko dla aromatu, lecz przede wszystkim ze względu na działanie zdrowotne.

OBIAD
Risotto (250 g), 1330 kJ
50 g ryżu (najlepiej Basmati)
bulion warzywny, najlepiej domowej roboty
warzywa (np. marchew, brokuły, groszek, kukurydza), mogą być mrożone
sól, pieprz
olej
Warzywa podsmaż na oleju. Jeśli masz mrożone warzywa, najpierw należy je rozmrozić na parze. Ryż przed ugotowaniem krótko podsmaż na oleju w osobnym garnku. Dodaj warzywa i zalej bulionem. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj, aż całość zmięknie.

KOLACJA
Pieczony słodki ziemniak z dipem z kwaśnej śmietany (250 g), 1088 kJ
1 średniej wielkości słodki ziemniak
oliwa lub olej słonecznikowy
3 łyżki kwaśnej śmietany
1/3 cebuli
sól i świeżo zmielony pieprz
Batat umyj i pokrój na kawałki bez obierania skórki. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmaruj olejem, dopraw solą i pieprzem. W zależności od wielkości, piecz około 30 - 60 minut w temperaturze 185˚C, do zmięknięcia.

W trakcie pieczenia drobno posiekaną cebulę podsmaż na oleju na złocisty kolor, przełóż z patelni do miseczki. Ostudzoną cebulę połącz z kwaśną śmietaną, dodaj sól i pieprz.

ŁĄCZNA ILOŚĆ ENERGII - 2774 kJ

SOBOTA

ŚNIADANIE, OBIAD I KOLACJA

Oczyszczająca zupa jarzynowa (250 g), 470 kJ

Na samej zupie możesz być nawet trzy dni.

ŁĄCZNA ILOŚĆ ENERGII - 1410 kJ

NIEDZIELA

ŚNIADANIE
Sok warzywny, 250 kJ
6 liści jarmużu
2 liście kapusty
½ ogórka
2 łodygi selera
1 cm kłącza imbiru
½ cytryny
½ jabłka, najlepiej zielonego
Warzywa umyj, cytrynę obierz ze skórki, usuń pestki i skórki. Wszystko dobrze rozmiksuj.

DRUGIE ŚNIADANIE
Daktyle nadziewane migdałami, 360 kJ
4 suszone daktyle bez pestki
4 migdały bez skórki
Włóż migdały w środek daktyli.

OBIAD
Ryż z duszoną na parze brukselką i marchewką (250 g), 1330 kJ
50 g ryżu (najlepiej Basmati)
4 główki brukselki
1 nieduża marchew
miks surowych warzyw
1 łyżka oliwy
Warzywa ugotuj na parze i podawaj z ryżem. Możesz delikatnie doprawić solą, pieprzem i ziołami. Podawaj z sałatką warzywną polaną oliwą.

KOLACJA
Zupa buraczana z chlebem na zakwasie, 1256 kJ
75 g buraków
50 ml jogurtu naturalnego
3 ml octu
1 łyżeczka masła
1 jajko
sól, pieprz
woda
1 kromka chleba na zakwasie
Surowy obrany burak zetrzyj na tarce i ugotuj w osolonej wodzie. Gdy burak zmięknie, dodaj jogurt wymieszany z jajkiem, octem i masłem. Zagotuj i dopraw do smaku.

ŁĄCZNA ILOŚĆ ENERGII - 3200 kJ

PONIEDZIAŁEK

ŚNIADANIE
Domowe zapiekane müsli z jogurtem naturalnym, 912 kJ
30 g müsli z orzechami, nasionami i suszonymi owocami
150 g jogurtu naturalnego

DRUGIE ŚNIADANIE
Fresh z buraków i owoców, 280 kJ
150 g buraków
150 g marchwi
150 g jabłka
Przepuść warzywa i jabłko przez sokowirówkę. Świeżo przygotowany sok pij małymi łykami.

OBIAD
Pizza z polenty z warzywami i serem (250 g), 1228 kJ
65 g polenty
50 g cukinii
50 g żółtej papryki
50 g czerwonej papryki
30 g czerwonej cebuli
30 g sera
kilka pomidorów cherry
40 g przecieru pomidorowego
1 ząbek czosnku
20 g czarnych oliwek
szczypta mielonego kminku
oregano, świeża bazylia
sól i pieprz

oliwa
Ugotuj gęstą polentę. Przełóż ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przecier pomidorowy połącz z czosnkiem i oregano, natrzyj nim polentę. Następnie ułóż pokrojone warzywa, bazylię, ser i włóż do nagrzanego piekarnika.

KOLACJA
Chleb na zakwasie z wędzonym łososiem i warzywami (250 g), 1500 kJ
1 kromka chleba na zakwasie
cienki plasterek masła
100 g wędzonego łososia
garść rukoli
garść pomidorów cherry

ŁĄCZNA ILOŚĆ ENERGII - 3920 kJ

WTOREK

ŚNIADANIE
Chleb na zakwasie z pastą warzywno-twarogową (150 g), 1200 kJ
50 g twarogu półtłustego
kawałek ogórka i papryki
1 łyżeczka oliwy
1 kromka chleba na zakwasie
Ogórek obierz, przekrój wzdłuż i wydłub środek. Pokrój ogórek i paprykę w drobną kostkę. Wymieszaj twaróg z oliwą, dopraw szczyptą soli, dodaj pokrojone warzywa i wymieszaj.

DRUGIE ŚNIADANIE
Purée z bananów i jagód (120 g), 467 kJ

1 banan
25 g jagód
Jagody duś dwie minuty na łyżce wody. Dodaj pokrojony banan i zmiksuj.

OBIAD
Zapiekane ziemniaki z burakami i kozim feta (250 g), 1855 kJ
sałata (może być też rukola lub roszponka)
garść posiekanych orzechów włoskich lub pekanowych
1 średniej wielkości ugotowany burak
1 łyżka oliwy
1/3 opakowania sera feta
Burak pokrój na kawałki, ser pokrój w kostkę, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.

PODWIECZOREK
20 g orzechów pekanowych, 574 kJ

KOLACJA
Stek z tuńczyka z gotowanymi ziemniakami (250 g), 1900 kJ
150 g steka z tuńczyka
100 g ugotowanych ziemniaków
Tuńczyka podsmaż z obu stron i podawaj z ziemniakami.

ŁĄCZNA ILOŚĆ ENERGII - 6000 kJ


Źródła: Zuzana Pavelková Šafářová

Opublikowano: 10 miesięcy temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.

Nasze najlepsze oferty

Oferta ważna do23.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 23.10.2019.
Zamów on-line
Polska Dynia hokkaido luz
Polska Dynia hokkaido
  199
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do23.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 23.10.2019.
Zamów on-line
-10%
Sok Tesco jabłkowy 100% tłoczony 3 l (l = 3.00)
Sok Tesco jabłkowy 100% tłoczony
9,99 899
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do23.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 23.10.2019.
Zamów on-line
Oliwki Tesco Różne rodzaje, 163 g (kg = 19.57)
Oliwki Tesco
  319
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do23.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 23.10.2019.
Zamów on-line
-18%
Twaróg krajanka półtłusty 400 g (kg = 11.22)
Twaróg krajanka półtłusty
5,49 449
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do23.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 23.10.2019.
Zamów on-line

2 op.

taniej

Activia Pitna Danone różne rodzaje i gramatury, 300 g kupując 1 op. 3,39 zł/op., 11,30 zł/kg kupując 2 op. 4,98 zł cena jedn. przy zakupie 2 op. 8,30 zł/kg Cena 1 op. przy zakupie 2 op. 2,49 zł/op.
Activia Pitna Danone
  498
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do23.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 23.10.2019.
Zamów on-line
-16%
Serek śmietankowy Łaciaty różne rodzaje, 135 g (kg = 18.44)
Serek śmietankowy Łaciaty
2,99 249
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do23.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 23.10.2019.
Zamów on-line
-15%
Mięso wołowe na bitki luz
Mięso wołowe na bitki
25,99 2199
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do23.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 23.10.2019.
Zamów on-line
-12%
Makrela wędzona luz
Makrela wędzona
1,59 139
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do23.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 23.10.2019.
Zamów on-line
-33%
Herbata Lipton Piramidki różne rodzaje i gramatury, cena jedn. dla np. 36 g 138,61 zł/kg
Herbata Lipton Piramidki
7,49 499
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
1 / 3

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.