Wskazówki i porady Regularnie sięgasz po ser kwasowy i UHT, ale czy wiesz, co to takiego?

Mleko i nabiał dostarczają białka, wapnia, potasu, fosforu, witamin A, D i B12. Regulują wysokie ciśnienie, zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, osteoporozy i cukrzycy typu II. Produkty fermentowane są dobre dla jelit. Organizm lepiej wchłania i trawi aminokwasy egzogenne zawarte w białkach mleka niż białko sojowe, migdałowe czy ryżowe.

W Tesco można znaleźć szeroki wybór mleka i nabiału. W ofercie są również produkty dla osób, które cierpią na nietolerancję laktozy i alergię na mleko.

Mleko

Oprócz mleka krowiego w sprzedaży jest także mleko kozie i owcze. Kozie mleko ma charakterystyczny trawiasty zapach, owcze z kolei jest naturalnie słodsze i lekkostrawne.

Mleko bez laktozy produkuje się dodając laktazę, enzym, który rozkłada cukry złożone na cukry proste.

Mleko nisko pasteryzowane na 15 sekund podgrzewa się do temperatury co najmniej 71,7°C, a wysoko pasteryzowane do temperatury 85°C. Mleko jest bezpieczne dla zdrowia, a współczesne technologie umożliwiają zachowanie jego właściwości i składników. Należy je przechowywać w temperaturze poniżej 8°C.

Mleko spożywcze utrwalone (UHT) na 2 – 8 sekund jest podgrzewane do temperatury 135 – 150°C. Dzięki temu osiąga trwałość do 5 miesięcy i może być przechowywane w temperaturze do 24°C bez utraty białek i witamin.

W procesie sterylizacji mleko lub inny produkt podgrzewa się do temperatury powyżej 100°C, co powoduje zniszczenie wszystkich drobnoustrojów i przedłuża trwałość produktu.

Mleko pełnotłuste zawiera co najmniej 3,5% tłuszczu, półtłuste 1,5 – 1,8%, a odtłuszczone maksymalnie 0,5% tłuszczu. Mleko odtłuszczone zasadniczo ma tyle samo minerałów i witamin jak pełnotłuste i półtłuste, ale jest uboższe w przeciwutleniacze.

Jogurt

Powstaje z mleka przez dodanie bakterii jogurtowych, które rozkładają cukier mleczny na kwas mlekowy. Jogurt grecki jest gęstszy niż inne jogurty, ponieważ powstaje przez odsączenie serwatki. Ma więcej białek i tłuszczu, ale mniej węglowodanów i wapnia.

Miniserniczki limonkowe w słoikach

Kefir

Powstaje w procesie fermentacji mleka przy użyciu ziaren kefirowych.

Maślanka

Wytwarzana przy produkcji masła, za granicą występuje pod nazwą „buttermilk”. Jest niskokaloryczna i zawiera sporo wapnia.

Szybki sernik na wyjątkowe okazje

Śmietana

Otrzymywana przez odwirowanie tłuszczu z letniego mleka. Słodka i kwaśna śmietana różnią się zawartością tłuszczu. Im więcej tłuszczu, tym gęstsza śmietana.

Ser i twaróg

W skrócie sery powstają na skutek oddzielenia ściętych białek mleka od serwatki. Z samoistnego ścinania się białek powstaje kwaśny ser, czyli twaróg, natomiast tzw. słodkie twarożki powstają dzięki dodatkowi podpuszczki.

Sery topione uzyskuje się w procesie przetapiania kilku rodzajów naturalnych serów przy użyciu topników i dodatków smakowych.

Serwatka

Powstaje przy produkcji serów i twarogu. Może być słodka lub kwaśna. Nadaje się do picia lub do produkcji serów serwatkowych i masła. Ma zastosowanie w kosmetyce.

Chleb z serowym fondue

Bryndza

Produkt o wysokiej zawartości wapnia, zawierający co najmniej 50% mleka owczego, a w przypadku bryndzy podhalańskiej 40%. W okresie letnim bryndzę produkuje się w czasie wypasu owiec, zimą zaś z przechowywanego sera owczego.

Pasta serowo-warzywna

Źródła: wikipedia, midwestdairy, kekule.science.upjs.sk, mlieko.sk

Opublikowano: 6 miesięcy temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
90 min.
Desery

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.