Wskazówki i porady Regularnie sięgasz po ser kwasowy i UHT, ale czy wiesz, co to takiego?

Mleko i nabiał dostarczają białka, wapnia, potasu, fosforu, witamin A, D i B12. Regulują wysokie ciśnienie, zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, osteoporozy i cukrzycy typu II. Produkty fermentowane są dobre dla jelit. Organizm lepiej wchłania i trawi aminokwasy egzogenne zawarte w białkach mleka niż białko sojowe, migdałowe czy ryżowe.

W Tesco można znaleźć szeroki wybór mleka i nabiału. W ofercie są również produkty dla osób, które cierpią na nietolerancję laktozy i alergię na mleko.

Mleko

Oprócz mleka krowiego w sprzedaży jest także mleko kozie i owcze. Kozie mleko ma charakterystyczny trawiasty zapach, owcze z kolei jest naturalnie słodsze i lekkostrawne.

Mleko bez laktozy produkuje się dodając laktazę, enzym, który rozkłada cukry złożone na cukry proste.

Mleko nisko pasteryzowane na 15 sekund podgrzewa się do temperatury co najmniej 71,7°C, a wysoko pasteryzowane do temperatury 85°C. Mleko jest bezpieczne dla zdrowia, a współczesne technologie umożliwiają zachowanie jego właściwości i składników. Należy je przechowywać w temperaturze poniżej 8°C.

Mleko spożywcze utrwalone (UHT) na 2 – 8 sekund jest podgrzewane do temperatury 135 – 150°C. Dzięki temu osiąga trwałość do 5 miesięcy i może być przechowywane w temperaturze do 24°C bez utraty białek i witamin.

W procesie sterylizacji mleko lub inny produkt podgrzewa się do temperatury powyżej 100°C, co powoduje zniszczenie wszystkich drobnoustrojów i przedłuża trwałość produktu.

Mleko pełnotłuste zawiera co najmniej 3,5% tłuszczu, półtłuste 1,5 – 1,8%, a odtłuszczone maksymalnie 0,5% tłuszczu. Mleko odtłuszczone zasadniczo ma tyle samo minerałów i witamin jak pełnotłuste i półtłuste, ale jest uboższe w przeciwutleniacze.

Jogurt

Powstaje z mleka przez dodanie bakterii jogurtowych, które rozkładają cukier mleczny na kwas mlekowy. Jogurt grecki jest gęstszy niż inne jogurty, ponieważ powstaje przez odsączenie serwatki. Ma więcej białek i tłuszczu, ale mniej węglowodanów i wapnia.

Miniserniczki limonkowe w słoikach

Kefir

Powstaje w procesie fermentacji mleka przy użyciu ziaren kefirowych.

Maślanka

Wytwarzana przy produkcji masła, za granicą występuje pod nazwą „buttermilk”. Jest niskokaloryczna i zawiera sporo wapnia.

Szybki sernik na wyjątkowe okazje

Śmietana

Otrzymywana przez odwirowanie tłuszczu z letniego mleka. Słodka i kwaśna śmietana różnią się zawartością tłuszczu. Im więcej tłuszczu, tym gęstsza śmietana.

Ser i twaróg

W skrócie sery powstają na skutek oddzielenia ściętych białek mleka od serwatki. Z samoistnego ścinania się białek powstaje kwaśny ser, czyli twaróg, natomiast tzw. słodkie twarożki powstają dzięki dodatkowi podpuszczki.

Sery topione uzyskuje się w procesie przetapiania kilku rodzajów naturalnych serów przy użyciu topników i dodatków smakowych.

Serwatka

Powstaje przy produkcji serów i twarogu. Może być słodka lub kwaśna. Nadaje się do picia lub do produkcji serów serwatkowych i masła. Ma zastosowanie w kosmetyce.

Chleb z serowym fondue

Bryndza

Produkt o wysokiej zawartości wapnia, zawierający co najmniej 50% mleka owczego, a w przypadku bryndzy podhalańskiej 40%. W okresie letnim bryndzę produkuje się w czasie wypasu owiec, zimą zaś z przechowywanego sera owczego.

Regularnie sięgasz po ser kwasowy i UHT, ale czy wiesz, co to takiego?

Pasta serowo-warzywna

Źródła: wikipedia, midwestdairy, kekule.science.upjs.sk, mlieko.sk

Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Nasze najlepsze oferty

1 / 3