Wskazówki i porady Przygotuj własne barwniki do ozdabiania pierniczków

Niezależnie od tego, czy chcesz uniknąć przemysłowych barwników, czy nie masz ich akurat w domu, z pomocą przyjdą Ci warzywa, owoce i przyprawy. W odróżnieniu od barwników dostępnych w sklepach, być może nie będą miały tak intensywnych kolorów, ale już choćby maliny, poza tym, że nadają piękny różowy kolor, wzbogacają również smak. W przygotowanie barwników można zaangażować całą rodzinę. Komponowanie nowych pigmentów to świetna zabawa i kto wie, czy nie wpadniecie na nowy, rewelacyjny pomysł.

Żeby było co dekorować, najpierw upiecz ulubione ciasteczka. Przepisów na pierniki jest bez liku i każdy jest wyśmienity

Podstawowy lukier do dekorowania pierników

W pierwszej kolejności przygotuj podstawowy lukier. Zwykle wystarczy połowa białka, ale jeśli chcesz eksperymentować, co wiąże się z większym zużyciem materiału, lepiej przygotuj pełną porcję z jednego białka. Wszystkie składniki dodawaj stopniowo, kontrolując konsystencję. Nic się jednak nie stanie, jeśli zdarzy się któraś z tych sytuacji: zbyt rzadki lukier można wykorzystać do ozdabiania większych powierzchni, a gęsty na ornamenty, kropki, paski.

Jeśli lukier wyjdzie za gęsty, można go rozrzedzić odrobiną ciepłej wody. Należy ją dolewać bardzo ostrożnie, żeby lukier nie zrobił się zbyt rzadki.

Przepis na lukier do pierniczków

Na biały lukier do pierniczków będziesz potrzebować białka, przesianego przez sito cukru pudru i odrobiny soku z cytryny. Białko ubij na pianę, a następnie stopniowo dodawaj cukier i sok z cytryny. Jeśli lukier nie skapuje z trzepaczki, to znak, że jest gotowy.

Teraz można go zabarwić dodając po odrobinie barwnika aż do uzyskania pożądanego odcienia.

Następnie przełóż lukier do woreczka z zamknięciem strunowym, w rogu zrób małą dziurkę, odcinając końcówkę i zacznij dekorowanie.

Naturalne barwniki

Lukier już gotowy, teraz czas na domowe barwniki. Sok można otrzymać używając wyciskarki lub blendując i przeciskając dany składnik przez gazę. Polecamy też kolorowy proszek cukrowy:

Do garnka włóż owoce i podlej odrobiną wody. Gotuj 5 minut. Następnie wyjmij je i gotuj sam sok, ciągle mieszając, aż zredukuje się o połowę. Uważaj, żeby nie oparzyć się pryskającą cieczą. Kiedy mikstura będzie gotowa, wsyp dwie łyżki przesianego przez sito cukru pudru i dokładnie wymieszaj. Cukier powinien się zabarwić. Przelej całość na papier do pieczenia i dodaj kolejne dwie łyżki cukru pudru. Wymieszaj całość ręcznie, papier rozłóż na kratce w piekarniku nagrzanym do temperatury 50°C i wysusz. Po wysuszeniu cukier będzie twardy i zbity w grudki. Przechowuj go w szczelnym pojemniku, a przed użyciem rozkrusz wałkiem na drobny proszek i przesiej przez sito. Następnie dodawaj do lukru lub marcepanu.

Czerwony

Z gotowanych buraków lub jeżyn można uzyskać czerwony barwnik. Prawdopodobnie nie będzie zbyt intensywny, raczej można się spodziewać ciemnoróżowego niż czerwonego.

Różowy

Ciemnoróżowe malinyburaki puszczają sok, który zabarwia lukier na różowo. Maliny pozwolą uzyskać jaśniejszy, a buraki ciemniejszy odcień.

Niebieski

Wyciśnij sok z liści czerwonej kapusty, a następnie dodaj szczyptę sody oczyszczonej. W ten sposób uzyskasz piękny niebieski barwnik.

Fioletowy

Pewnie już podejrzewasz, że fioletowy odcień nadają jagody. Jeśli chcesz trochę poeksperymentować, połącz jagodowy fiolet z malinowym różem lub kapuścianym niebieskim.

Zielony

Natura ma do zaoferowania kilka barwników w kolorze zielonym. A każdy w innym odcieniu! Aby uzyskać jasnozielony barwnik, wyciśnij sok ze świeżych liści młodego szpinaku. Jeśli poszukujesz zieleni w choinkowym odcieniu, użyj ciekłego chlorofilu. Sproszkowany chlorofil rozpuść w niewielkiej ilości wody, aby lukier zabarwił się na jednolity kolor lub przygotuj z niego kolorowy cukier. Zielony barwnik można uzyskać także z następujących składników:

  • spirulina (może mieć niebieskawy odcień)
  • zielony jęczmień
  • herbata matcha
  • chlorella
  • natka pietruszki

Żółty

Żółty lukier, a przy okazji palce, możesz mieć dzięki dodatkowi kurkumy. Jasnożółty odcień otrzymasz stosując kurkumę, a intensywnie żółty - szafran.

Pomarańczowy

Przygotowanie barwnika z papryki w proszku może nie przypaść Ci do gustu, dlatego wypróbuj sok z marchwi z dodatkiem szafranu.

Brązowy

Nie tylko kakao, lecz również cynamon i kawa nadają lukrowi brązowy kolor.

Czarny

Trudno znaleźć składnik, który idealnie zabarwi biały lukier na czarno. Można jednak spróbować węgla aktywnego. Rozkrusz węgiel, wymieszaj z odrobiną wody na pastę lub przygotuj z niego kolorowy cukier i dodaj do lukru.


Więcej świątecznych porad znajdziecie na Hello Tesco


Smarticular.net, simplysissom.com, biggerbolderbaking.com,

Published: 4 miesiące temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.